PŘEČETLI JSME:

Séan Hanley, Londýnská univerzita: Britové považují muslimy za důvěrně známou část sociální struktury země

12. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


"Většina lidí, kteří jsou v každodenním kontaktu s muslimy, tvrdí, že jsou přátelští a nijak nevyčnívají. Byť vyvstávají otázky ohledně integrace, muslimové nejsou ve Spojeném království pokládáni za „skrytou hrozbu“, jak je naopak vnímá střední Evropa, nýbrž za důvěrně známou součást sociální struktury země.

Je málo pochopitelné, proč se veřejnost, média a politici ve střední Evropě soustřeďují na „hrozbu“, která je ve skutečnosti tak malá. Přímo bije do očí, že se ve střední Evropě prakticky žádní běženci usadit nechtějí. Jde pouze o region, který jim slouží jako tranzit do Německa a severní Evropy. A těch pár běženců, kteří byli přijati, zase hodně rychle odešlo. Střední Evropa je příliš chudá, neznámá a postrádající různorodost, aby mohla být pro migranty atraktivní.

Problémy střední Evropy jsou jinde. Nespolehlivé a zkorumpované instituce, stále nízká životní úroveň ve srovnání se Západem, vzdělávací systémy potřebují reformu. Region také trápí emigrace, čímž přichází o vzdělané a talentované lidi. Pokud by byly středoevropské země bohaté a ekonomicky dynamické jako Německo či Švédsko, pak by  pro ně otázka, zda a jak se stát multikulturní společností otevřenou migrantům, byla daleko podstatnější."

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
5662

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2017