Polsko: Strana Právo a spravedlnost zuří nad znovuzvolením Donalda Tuska

10. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Tusk byl zvolen na druhé funkční období předsedou Rady Evropy, navzdory tvrdé opozici polské vlády, v jejímž důsledku se Polsko octlo v Evropě v izolaci.

Tuskovo druhé funkční období potrvá dva a půl roku. Vždy bylo jasné, že Donald Tusk z pravostředové polské strany Občanská platforma bude znovuzvolen, avšak dnešní varšavská vláda na to reagovala zuřivě.

"Víme nyní, že je Evropská unie pod diktátem Berlína," řekl polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v polských médiích. Strana Právo a spravedlnost to tvrdí trvale.

Polská ministerská předsedkyně Beata Szydło oznámila, že se Polsko pomstí tím, že bude blokovat komuniké z nynějšího sumitu Evropské unie. Avšak ten dokument může být schválen jinak, takže to dál prohloubí konflikt mezi Varšavou a ostatními členskými zeměmi EU.

Polsko doufalo, že ho v odporu proti Tuskovi podpoří maďarský premiér Viktor Orbán, ale to se nestalo.

Szydłovou také zklamala britská premiérka Theresa Mayová. Britští konzervativci zasedají v Evropském parlamentě v extremistickém pravicovém klubu spolu se stranou Právo a spravedlnost, avšak ani to nepomohlo.

Beata Szydło opakovala, že "Tusk není dobrý prezident Rady Evropy", ale nezaútočila na Německo jako Jarosław Kaczyński. Kaczyński, šedá eminence strany Právo a spravedlnost, v minulých dnech Tuska označil za "německého kandidáta".

Tusk řekl reportérům: "Dávejte si pozor na to, které mosty pálíte, protože jakmile budou spáleny, už po nich nepřejdete." Dodal, že tento výrok platí pro všechny členské země EU, ale "dnes zejména pro polskou vládu".

Polská vláda Tuska obviňuje, že z titulu své funkce zasahuje do politiky v Polsku a že v konfliktu ohledně zákonnosti v Polsku, kterou vláda strany Právo a spravedlnost porušuje, se Tusk staví na stranu Bruselu.

Největší konflikt se týká letecké havárie ve Smolensku v roce 2010. Kaczyński Tuska obviňuje, že údajně tuto katastrofu způsobil. V ní zahynul jeho bratr, prezident Lech Kaczyński. Vládní vyšetřování dospělo k závěru, že katastrofu zavinilo špatné počasí a chyby pilota, avšak strana Právo a spravedlnost obvinuje Tuskovu vládu.

Analytikové se domnívají, že strana Právo a spravedlnost chce překazit možnost, aby se r. 2020 Tusk stal polským prezidentem.

Tusk byl polským premiérem v letech 2007 - 2014 a byl jediným polským premiérem, který byl zvolen dvakrát. Mluví německy a má dobré vztahy s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6407

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2017