Wikileaks se staly součástí Trumpovy administrativy

10. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Donald Trump coby prezidentský kandidát prohlásil: "Miluji Wikileaks!" A měl dobrý důvod dát najevo příklon k této stránce provozované Julianem Assangem obviněným ze znásilnění. Zveřejněním emailů ukradených Demokratickému národnímu výboru a šéfovi kampaně Hillary Clintonové Johnu Podestovi Wikileaks pomohly posunout volby v roce 2016 v Trumpův prospěch, napsal Max Boot.


Jako prezident Trump neřekl nic pochvalného o Wikileaks po masivním zveřejnění údajných materiálů CIA - které podle některých expertů může být škodlivější než Edward Snowden. Ale Trump Wikileaks neodsoudil. Nevšiml si prezident, že zpravodajská komunita, kterou řídí, právě utrpěla devastující bezpečnostní průlom? Nebo se jen necítí zavázán to komentovat?

Ve skutečnosti je tu ještě znepokojivější třetí možnost: Možná že Trump zůstává zticha, protože mu i poslední odhalení Wikileaks prospívá.

Vzpomeňte si, v sobotu Trump předložil šílená obvinění, že Obama nařídil americké zpravodajské komunitě, aby ho odposlouchávala. Bílý dům nepředložil důkazy o podezření, které popřel ředitel FBI James Comey i bývalý ředitel národních zpravodajských služeb James Clapper. Ale Trumpa to neodradilo od sledování tohoto obvinění, které slouží jako užitečné odpoutání pozornosti od mnohem vážnějších obvinění ohledně možného spiknutí Trumpovy kampaně s Kremlem, když Rusko zasahovalo do prezidentské kampaně.

Je to jen shoda náhod, že Wikileaks zveřejnili masivní databázi tři dny poté, co Trump udělal velkou politickou kauzu ze sledování? Ale jistě že existuje důvod k podezření.

Především Wikileaks často načasovaly své leaky pro maximální politický efekt. Publikovaly 20 000 ukradených emailů pouhé tři dny před sjezdem Demokratické strany 25. července 2016. Za druhé Wikileaks, které často zveřejňují americká, ale nikdy ruská tajemství, jsou identifikována americkou zpravodajskou komunitou v deklasifikované zprávě jako nástroj ruské vojenské rozvědky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7435

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2017