Problémem nejsou lháři. Problémem jsou miliony lidí, kteří chtějí, aby se jim lhalo

12. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

To, že bývalý předseda euroskeptické britské strany UKIP Nigel Farage navštívil na ekvádorském velvyslanectví Juliana Assangeho, bylo ujasňujícím okamžikem, který měl vrhnout světlo na temný svět. Odhalilo to, že ultralevice a ultrapravice jsou nyní jediným, spojeným hnutím, píše Nick Cohen.

Starý rozdíl mezi levicí a pravicí zmizel. Nepodceňujme sílu tohoto hnutí. Antiliberálové nyní ovládají jak Bílý dům, tak Kreml. V Británii se projevuje jejich vliv v pohrdání brexiťácké pravice vůči vzdělání a odborníkům a v alianci labouristické levice s protiosvícenstvím.

Assange je aktérem hnutí, jemuž současní kritici říkají regresivní levice. Je proti Západu, často z dobrých důvodů. Jenže se proti Západu je ochoten spojit s jakoukoliv silou, jakkoliv reakční.

Farage je inspirací a přítelem Donalda Trumpa. Obdivuje Putinovo pohrdání pro lidská práva a jeho nenávist vůči Evropské unii. Kdyby se Wikileaks věnovaly odhalování nespravedlnosti, kdekoliv k ní dojde, nebyl by s nimi problém. Jenže charakteristicky regresivním způsobem Assange poskytuje podpůrné služby gangsterským kapitalistům nového ruského impéria.

Všude jsou nyní instituce liberální společnosti kritizovány jako "lživé spiknutí", aby mohli antiliberální propagandisté šířít své vlastní obrovské lži.

Fantazie údajně jednotně prolhaných establishmentových západních médií je populární u ruských propagandistů. Ti tvrdí, že "rusofobní" a monolitní ruská média nenávidí Rusy. Ve skutečnosti tato média kritizují politiku a praxi Putinovy autokracie.

Avšak tvrzení, že lidé jsou masivně ovlivňováni monolitními západními médii je nepřesvědčivé, vzhledem k tomu, že Trump zvítězil v prezidentských volbách, přestože ho podpořily jen dva ze sta velkých amerických deníků.

Putin a Trump se chtějí prezentovat jako oběti, aby tak mohli lépe ospravedlnit svou agresi. Fantazie monolitních médií, která lžou, slouží dvojímu účelu: diskredituje to pravdivá svědectví o jejich zločinech a o jejich korupci a ospravedlňuje to jejich lži.

Avšak obdivovatelé Putina, Trumpa, Farage a Assangeho a jejich mnozí napodobitelé absolutně vítají likvidaci starých pravidel o nelhaní ve veřejném diskursu. Vítají jejich pohrdání fakty, lidskými právy, cizinci a všemi, které tito demagogové mohou pomluvit. Chtějí silného vůdce, který rozdrtí nepřátele.

Problémem nejsou lháři, problémem jsou miliony lidí, kteří chtějí, aby se jim lhalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7719

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2017