Polská premiérka Beata Szydlo se vysmála francouzskému prezidentu Hollandeovi, že má podporu jen 4 procenta

10. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Zuřící polská premiérka Beata Szydlo z ultrapravicové autoritářské strany Právo a spravedlnost, která dnes vládne v Polsku a jíž se nepodařilo zabránit znovuzvolení Donalda Tuska do funkce předsedy Rady Evropy, otevřeně zaútočila na francouzského prezidenta Hollandea, poté, co se Holland vyjádřil, že Polsko, které dostává z EU rekordně vysoké dotace, by mělo ve věci zvolení Donalda Tuska držet hubu.

Szydlová se vyjádřila, že nebude poslouchat hrozby od nějakého politika, který nemá ve své zemi skoro žádnou podporu voličů: "Mám brát vážně vydírání od prezidenta, který má podporu 4 procent voličů a který brzo vůbec prezidentem nebude?"

Polsko má dostat v rámci současného rozpočtu EU, který platí na roku 2014-2020 celkem více než 100 miliard euro. Szydlová dodala: "Někteří politikové v Evropě si myslí, že za peníze se dá koupit všechno a já říkám, že to není náš názor."

Ostatní evropští politikové vyjádřili naději, že se Polsko uklidní. Rakouský kancléř Christian Kern uvedl: "Nevidím v tom smysl, ani pro Poláky ani pro ostatní, aby Polsko zuřilo v koutě." Dodal, že se EU musí soustředit na zásadní věci, jako jsou pracovní příležitosti, hospodářský růst, migrace a bezpečnost.

Lucemburský premiér Xavier Bettel dal najevo, že frustrace s Polskem v EU trvá. Řekl, že "takové chování jako včera není přijatelné". "Jsem přesvědčen, že se Polsko zase v nadcházejících dnech a týdnech začne chovat rozumně."

Szydlo se ovšem také vyjádřila, že Polsko nikdy nepřijme německý návrh na vícerychlostní Evropu, "protože to by vedlo k rozpadu EU".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7396

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2017