O kampani, kde zítra již znamená včera

10. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Ti kdo v minulých letech alespoň jedním okem sledovali výlety Miloše Zemana do regionů, vesměs nepochybují, co nominální hlava státu při svých návštěvách dělala. Proto také nebrali vážně "zaručené" zprávy "informovaných", podle nichž prý Zeman oznámí návrat na Vysočinu ZDE.

Kdo se tolik vynasnažil získat si za státní peníze na budoucí soupeře rozhodující náskok, ten bez velmi vážného důvodu z boje neodchází.


Ve čtvrtek Zeman oznámil, že bude na prezidenta kandidovat podruhé, a dnes, že prý nepovede volební kampaň a nezúčastní se volebních debat s protikandidáty. (Těm, kdo česky nerozuměli, to vzápětí vysvětlil svou ruštinou, o něco méně příšernou než jeho angličtina.)

První tvrzení je jasná lež a druhé praktika vynalezená Vladimirem Putinem.

Zeman vede kampaň za znovuzvolení nejpozději od okamžiku, kdy zavedl své regionální výlety následované žranicemi. Kdo si opravdu myslí, že s tím teď přestane, ten se ani po 27 letech působení MZ v politice vůbec ničemu nenaučil.

Zatímco rapidně rostoucí rozpočet prezidentské kanceláře posloužil k zafinancování osobní volební kampaně, na jakou žádný z konkurentů nedosáhne, prezident se snaží přimět své příznivce, aby věřili, že je tak neskutečně šlechetný, že se teď do boje za obhajobu úřadu vydá s handicapem - bez kampaně.

Je "zásluhou" Vladimira Putina, že se jako první "demokrat" na světě odmítl před volbami bavit s protikandidáty ve veřejné debatě. Pokud jde o Zemana, drží se "úctyhodného" vzoru - a pozorovatelům, kteří ještě úplně nezhloupli, dává jasně na srozuměnou, kterým směrem chce tuto zemi vést.

Totéž ostatně v plném rozsahu platí také o údajích ohledně "neexistující" volební kampaně.

Problém českého či jakéhokoliv jiného veřejného prostoru dnes ani dost málo nespočívá v tom, že by lidé něco nevěděli a čekali na hrdinské novináře, kteří jim neúprosnou pravdu teprve "odhalí" - na způsob pána v dlouhém kabátě v zákoutí parku. (Němčina má pro danou příležitost snad ještě brutálněji konotované sloveso, entlarven.)

Data která umožňují pochopit zdánlivě zašmodrchané sekvence událostí, často leží přímo na povrchu, na dosah ruky - a není je vůbec nutné jakkoliv "odhalovat". Úplně stačí stručně připomenout.

A dokonce ani to by nebylo třeba. Jen kdyby se tolik lidí usilovně nesnažilo vytlouci si vlastními silami všechna relevantní data z hlavy, aby se jim snadněji žilo.

0
Vytisknout
8556

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2017