Nemocné a invalidní děti leží na hlíně a mouchy se jim rojí u očí. Vítejte v Evropě!

12. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

Špatná organizace a nedostatek personálu vytváří chaos a nejistotu v policejním registračním středisku a v nedalekém neformálním táboře pro uprchlíky na řeckém ostrově Lesbos, varuje v pondělí organizace Human Rights Watch.

Ženy s malými dětmi, těhotné ženy a invalidé či nemocní lidé často nejsou identifikováni jako zranitelní jedinci. Ani není zajištěno, aby mohli být registrováni a získali přístup k základním službám, jako je jídlo a zdravotní péče.

Po mnoha měsících, kdy na ostrov Lesbos přijíždějí velké počty lidí, úřady stále nezavedly efektivní systém pro registraci lidí, aby mohli cestovat dál. To vytváří vážné problémy pro policii i a velmi obtížnou situaci pro uprchlíky, zejména pro ženy a děti a invalidy, kteří se nemohou ve frontách protlačit kupředu.

Procedury byly několikrát změněny, což vyvolává chaos a nejistotu. Neexistence řádného systému, absence tlumočníků a efektivního komunikačního systému, spolu se zoufalou snahou lidí pokračovat v cestě, vytváří nebezpečnou situaci. Organizace Human Rights Watch dne 4. října byla na ostrově Lesbos svědky násilného chaosu, kdy jeden muž byl krátce v bezvědomí.

Úřady uvedly, že specielně zranitelní lidé mají při registraci přednost, avšak uprchlíci to nevědí a policie nemá systém jak je identifikovat.

"Neexistuje žádné plánování," řekl nám jeden Íránec. "Jak je možné, že se takhle chovají?"

Situace v provizorním táboře je strašlivá. UNHCR a další humanitární organizace poskytly stany, ale hygienické podmínky jsou velmi špatné. Mnoho lidí spí venku, na hlíně nebo jen na pokrývce na zemi. Ženy a děti nejsou nijak oddělovány od neznámých mužů, což vyvolává možnost rizika sexuálního obtěžování a násilí.

Adee, Somálka, která cestuje se čtyřmi malými dětmi, uvedla, že se bojí, že je obklopena tolika muži. V noci se probudila a zjistila, že nějaký muž se položil na tělo její sedmileté dcery. Neexistuje mechanismus jak informovat úřady o těchto incidentech.

"Je děsivé vidět nemocné a invalidní děti, jak leží na hlíně a jak se jim mouchy rojí u očí," řekla činitelka HRW. "Úřady musejí koordinovat svou práci s humanitárními organizacemi a zajistit, aby lidi s konkrétními potřebami byli rychle identifikováni a měli přístup k registračnímu procesu a k lékaři."

Uprchlíci, kteří přistávají na severní straně ostrova z Turecka, se vydávají asi 70 km pěšky nebo autobusem do registračního střediska v Morii na jižní straně ostrova. Tam každý den čekají dlouhé hodiny před registračním střediskem na silnici široké 8-10 metrů mezi ploty z ostnatého drátu za přítomnosti pořádkové policie.

4. října se dav uprchlíků tlačil na kordon pořádkové policie. Ta zasáhla proti davu a lidé se vydali na útěk z kopce. Ženy a děti se tlačily u zdí. Policista křičel na dav anglicky: "Vy nejste lidi, jste zvířata. Říkáme vám, abyste utvořili frontu, a vy ji netvoříte." Policie do davu odpálila slzný plyn a lidé utíkali z kopce. Jeden muž zůstal ležet na zemi v bezvědomí, zřejmě pošlapán davem.

9. listopadu uvedla média, že policie vyšetřuje stráž, již vyfotografovali, jak kope uprchlíka. Všechny případy násilí policie proti uprchlíkům musejí být plně vyšetřeny, varuje HRW.

Riziko, že lidé se stanou obětí chaotických front, vede k tomu, že někteří žadatelé se do front vůbec neodváží. Afghánec, který cestuje s manželkou, která je v osmém měsíci těhotenství, a s osmiletým bratrem, uvedl, že čekají u registračního střediska už čtyři dny, ale do fronty se neodváží vstoupit. I další lidé nevědí, jak se jim podaří získat registrační dokumenty, které je opravňují k další cestě do Atén.

Podrobnosti v angličtině ZDE íně

0
Vytisknout
7186

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2015