Kdy se postaví veřejně na obranu uprchlíků Dominik Duka?

Anglikánská církev ostře zaútočila na Davida Camerona, že se ve věci uprchlíků nechová lidsky

1. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Biskup z Doveru žádá, aby britský premiér "znovu objevil, co to je být člověkem"

Anglikánská církev dramaticky intervenovala v uprchlické krizi. Ostře napomenula britského premiéra Davida Camerona, že jeho rétorika ohledně uprchlíků "není konstruktivní".

Biskup z Doveru po konzultaci a za podpory vysokých církevních činitelů obvinil čelné britské politiky, včetně premiéra, že zapomněli na svou lidskost. Zaútočil také na některé britské sdělovací prostředky, že šíří "jedovatou atmosféru", jejímž cílem je vyvolávat nenávist vůči uprchlíkům.

Anglikánský biskup Trevor Willmott důrazně požadoval, aby Cameron změnil svou rétoriku:

"Stali jsme se stále tvrdším světem, a když začneme jednat vůči sobě navzájem tvrdě, končíme ve slepé uličce konfliktů. Musíme znovu objevit, co to je být člověkem, že záleží na každé lidské bytosti."

Ve čtvrtek se stal britský premiér terčem ostré kritiky, že charakterizoval běžence jako "hejno" a že se rozhodl použít násilných metod, včetně psů a plotů. Willmott pokračoval: "Označovat uprchlíky tím velmi nekonstruktivním výrazem prostě lidi kategorizuje a myslím, že by pan premiér měl změkčit svůj jazyk. Měl by ten problém řešit nikoliv nepřátelským způsobem."

Charitativní organizace Save the Children vyjádřila zoufalství nad tím, do jaké "nekonstruktivní oblasti" se dostal politický diskurs o uprchlících. Justin Forsyth, generální ředitel této mezinárodní charitativní organizace, zdůraznil totéž co biskup Willmott, totiž že si lidi musejí uvědomovat, že uprchlíci jsou lidské bytosti a mnoho z nich prchá před děsivým mučením či před extremním nebezpečím. "Hrozí nám nebezpečí, že uzavřeme svá srdce vůči zoufalství lidí, prosících u našich dveří, vůči uprchlíkům, nikoliv hospodářským migrantům." Dodal, že Británie musí přijmout více uprchlíků.

Nátlak na Camerona vyvolal i náměstek primátora francouzského přístavu Calais Philippe Mignonet, který se vyjádřil, že britský premiér je rasista, a prozatímní šéfka britské opoziční Labouristické strany Harriet Harman, která poslala Cameronovi dopis, v němž ho obvinila, že používá "pobuřující a konflikty vyvolávající jazyk".

Znepokojení vyjádřil také mimořádný zástupce OSN pro uprchlíky Peter Sutherland, který zdůraznil, že postoj Británie vůči této krizi ukazuje, že se nepoučila z nacismu.

"Mnoho těchto lidí v Calais jsou uprchlíci tak, jak židé v roce 1939 byli uprchlíci," řekl. "Mohou dokázat, že byli - a jsou - pronásledováni a byli by pronásledováni, kdyby se vrátili domů".

"Do tunelu v Calais je nyní velmi obtížné se dostat," řekl Alex, dvaadvacetiletý mladík z Etiopie, který tam strávil půl roku jako politický vězeň. "Kdybych uměl francouzsky, tak zůstanu ve Francii, ale byl bych tu jako nemluvně, musel bych znovu začít úplně z ničeho."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6282

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2015