Teror židovských osadníků vůči Palestincům je „vedlejší produkt“ izraelské okupace

4. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Právě před rokem provedl Izrael v Pásmu Gazy jeden z nejmasivnějších útoků v rámci operace Ochranné ostří. Někteří pracovníci z různých lidskoprávních organizací potvrdili, že izraelská armáda (IDF) záměrně cílila na civilisty. Při těchto útocích bylo zavražděno mnoho obyčejných lidí včetně dětí; žádní zakuklení hamásovci údajně útočící ze škol spravovaných OSN v dosahu nebyli, jak jinak tvrdívá neochvějná hasbara. Proto je žhářský útok ve vesnici Kfar Duma na Izraelem okupovaném Západním břehu, při němž uhořelo palestinské batole a několik jeho příbuzných utrpělo těžké popáleniny, některými pozorovateli považován za cynické, byť logické pokračování projevů izraelského státního terorismu namířeného proti okupované palestinské populaci.

U nás, jako obyčejně, se o tomto děsivém incidentu informovalo poněkud zdrženlivěji, než kdyby v rolích obětí byli bezbranní izraelští civilisté – na rozdíl od psaných postřehů hrstky respektovaných izraelských novinářů, jmenovitě dvou statečných osobností a zároveň redaktorů nejstaršího izraelského deníku Haaretz, který prezentuje pestrou škálu názorů, Amiry Hassové ZDE a Gideona Leviho ZDE.

Uvědomme si, že v jejich případě jde o činnost vytvářenou přímo v horkém blízkovýchodním kotli, nikoliv chlévském bezpečí českých redakcí. Přesto bychom, alespoň myslím, jen těžko nalezli mainstreamového českého novináře, který by měl odvahu vyjít na donkichotskou zteč, a byl schopen uvést barbarský teror extrémistických izraelských paličů do patřičného kontextu.

Tuzemská média hovoří o podezřelých pachatelích žhářského útoku, byť je jasné, že tento zločin spáchali přímo izraelští extrémisté. Ano, existuje presumpce neviny a je třeba tyto osoby postavit před řádný soud – o tom samozřejmě není pochyb. Dále pak naše média poskytují prostor šéfovi krajně pravicové izraelské vlády, který toto zvěrstvo tvrdě odsoudil, aniž by uvedla, že Netanjahuův kabinet židovské náboženské extrémisty přímo podporuje a staví na nich svou existenci, přestože tito lidé jen v tomto roce, který není zdaleka u konce, proti Palestincům provedli 120 útoků ZDE. Izraelský ministr obrany Moše Jaalon se pro změnu nechal slyšet, že Izrael nemůže tolerovat tento teroristický čin a odsuzuje ho. Nic na tom, že tento politik dříve prohlásil, že v budoucích útocích proti Libanonu míní Izrael „ubližovat libanonským civilistům včetně členů jejich rodin“ s tím, že to „Izraelci dělali v Gaze a budou tak činit i v budoucnosti“ ZDE.

Je proto jasné, že Jaalonovo prohlášení je jen cynickým pokrytectvím, jež česká média uvádějí mimo patřičný kontext. To ovšem platí pro celou izraelskou vládu, jejíž členové se jakémukoliv plodnému jednání s Palestinci o právech na jejich sebeurčení vyhýbají jako čerti kříži, a žádný, byť sebeděsivější útok na okupovanou populaci to nezmění.

Je proto paradoxně nutné doslova do detailu přenášet pohledy (nejen) renomovaných izraelských žurnalistů do toporně zahnívajícího tuzemského mediálního žabince. Bohužel jejich palestinští kolegové se u nás ke slovu nedostanou ještě mnohem déle, takže v tomto ohledu musíme prozatím zůstat skromní.

Gideon Levi ve svém textu s názvem „All Israelis are guilty for setting a Palestinian family on fire“, jak titulek napovídá, dává vinu za žhářský útok na palestinskou rodinu všem Izraelcům plujícím v „moři izraelského fašismu“. Pokud bylo loni v létě v Gaze legitimní zabít 500 palestinských dětí, co je potom tak děsivého na tomto zločinu?, ptá se Levi. Novinář připomíná, že během protestů, které se po diskutovaném incidentu rozhořely na okupovaných územích, byli izraelskými bezpečnostními složkami usmrceni dva další Palestinci. Podle Leviho je skutečnost, že se Izraelci považují za vyvolený národ, vyloženě špatná věc, protože pak je pro ně snazší zapalovat palestinské domy, bořit je či kácet olivovníky a není rozdíl mezi tím, zda to dělá izraelská armáda nebo židovští militanti – a v tom novinář spatřuje vinu všech Izraelců.

Haasová argumentuje, že na základě mezinárodního práva má být izraelská armáda zodpovědná za bezpečnost všech Palestinců žijících na okupovaných teritoriích; podle dohod z Osla tomu tak na Západním břehu má být přinejmenším v oblasti B a C (vesnice Kfar Duma se nachází v oblasti B). Nicméně v praxi to je tak, že se IDF stará spíše o bezpečnost ilegálních židovských osadníků, z nichž se mimochodem rekrutují i náboženští extrémisté podnikající výpady proti palestinským civilistům. Novinářka si bere na mušku také Palestinskou samosprávu a její bezpečnostní složky, které nejsou s to vykonávat svou práci, tedy chránit palestinské obyvatelstvo nejen před útoky izraelských násilníků, ale ani před ataky izraelské armády, v čemž naprosto selhávají. Paradoxní je fakt, že izraelská vláda chválí Palestinskou samosprávu za to, že předchází palestinským útokům na Izraelce, zatímco „své lidi“ ochránit nedokáže, líčí Haasová rmutnou situaci na okupovaném Západním břehu.

Nekontrolované rozšiřování nezákonných izraelských osad na palestinské půdě, zvyšující se radikalizaci jejich obyvatel – a s tím vším narůstající počet zločinů páchaných na Palestincích - chápu jako nevyhnutelný „vedlejší produkt“ izraelské okupace a kolonizace. Nebýt těchto jevů, těžko by k podobnému zvěrstvu mohlo dojít – přinejmenším za stávajících podmínek.

0
Vytisknout
6061

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2015