Výprodej v Athénách

5. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Probíhá to podle předpokladů. Athénská burza znova otevřela poté, co byla nucena na několik týdnů ukončit obchodování - a přešla do letu střemhlav. Jenže co to znamená?, ptá se Henrik Böhme.

Která burza je pro Řecko nejdůležitější? To byla kdysi otázka televizní šou "Jak se stát milionářem". Každý s alespoň malým zájmem o akcie zná frankfurtský DAX, londýnský FTSE a pařížský CAC. Ale ASE General Index?

To se tento týden změnilo, když všichni napjatě sledovali athénskou burzu, poté co otevřela poprvé za pět týdnů. Že to nemusí probíhat moc dobře bylo zjevné - koneckonců, když bylo obchodování přerušeno, zvlášť v řádu týdnů, s burzovním indexem se mohou přihodit ty nejhorší věci.

Akcie řeckých bank si vedly zvlášť špatně. To pokračuje již druhým dnem. Mezi jiným to je vyvoláno tím, že ne všechny příkazy k prodeji byly realizovány již v pondělí. Akcie bank dosáhly ktitické hranice třicetiprocentního poklesu, než byly staženy z obchodování. Protože tvoří zhruba pětinu toho, co je na athénské burze obchodováno, stáhly sebou do červených čísel další sektory.

Výprodej bankovních akcií bude zřejmě několik dalších dnů pokračovat. Protože kdo by chtěl nakupovat akcie finančních institucí s obrovskými děrami v účetní bilanci? Čtyři největší banky již potřebují kapitál asi 25 miliard eur. Místní občané jsou také prakticky odříznuti od obchodování, protože musejí dodržovat zvláštní pravidla kvůli kapitálové kontrole. Ze zahraničí přicházejí většinou příkazy k prodeji, v masivních objemech.

Nic z toho nepřekvapuje. Nejde o nic jiného než o výraz úzkosti z řeckých politických a ekonomických vyhlídek. Jen proto, že rozhovory s věřiteli byly obnoveny, není namístě závěr, že odchod Řecka z eurozóny byl odvrácen.

Kapitálové kontroly zavedené s cílem předejít odlivu peněz ze země mají na ekonomiku katastrofální dopad. Mnoho firem si již nemůže dovolit objednávky součástek nebo surovin v zahraničí, protože by je nedokázaly zaplatit. Další, jako majitelé hotelů a restaurací, trpí pod tíhou zvýšené DPH. Podle odhadů Reuters měsíce se táhnoucí tahanice mezi Tsiprasovou vládou a věřiteli způsobily škody ekvivalentní čtvrtině HDP.

Jde o bludný kruh. Jedinou dobrou zprávou je, že řecký burzovní index je na světové scéně z větší části irelevantní. Index DAX dokonce mírně posílil. 60 nejdůležitějších akcií zahrnutých v indexu ASE má dohromady cenu 35 miliard eur. To je zhruba tolik, kolik firma Apple ztratila pár minut po oznámení neuspokojivých čtvrtletních výsledků. Chemický a farmaceutický gigant Bayer, nyní nejdůležitější v rámci DAXu, má hodnotu třikrát vyšší než všechny akcie zahrnuté v ASE.

Podle místních je dobře, že se burza otevřela, avšak potrvá týdny, než se věci vrátí k normálu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9376

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015