PRIMÁTOR PALERMA:

Jsme svědkem genocidních tendencí vůči uprchlíkům, způsobených sobectvím Evropy

7. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Peter Sutherland, mimořádný představitel OSN pro uprchlíky: Evropa musí na základě solidarity vpustit na své území více uprchlíků, a to i legálními cestami. Tito lidé prchají před pronásledováním a mají právní nárok na ochranu. Vojenská a policejní opatření nic neřeší.



Moderátor: Jsme svědkem genocidních tendencí, způsobených sobectvím Evropy. To řekl ve čtvrtek primátor Palerma, když se rozplynuly naděje, že by bylo možno najít další živé lidi v lodi, která se převrátila cestou do Evropy. Na palubě bylo podle odhadů 200 lidí a záchranné lodi byly povolány k dalším lodím s imigranty, které se octly v nouzi.

Toto je okamžik, kdy záchranáři konečně dospěli k osobám, které přežily, když se ve středu převrátila loď ve Středozemí. Záchranáři vytáhli z vody 400 lidí. Mnoho z nich bylo dehydrovaných a ve velmi špatném zdravotním stavu. Ale asi 200 lidí se utopilo. Mnoho z nich bylo v podpalubí.


600 lidí bylo nacpaných na rybářském člunu pro maximum 60 osob.

Juan Matias Gil, Lékaři bez hranic: Když jsme tam dorazili, celkem nebylo ve vodě víc než padesát lidí. Také tam plavaly mrtvoly, takže to bylo dost šokující.

Moderátor: To je jen nejnovější tragédie ve Středozemním moři. Je to pro uprchlíky nejvražednější hranice? Letos už zahynulo 2000 osob, které se snažily dostat se čluny do Evropy. Hovořil jsem s Peterem Sutherlandem, mimořádným představitelem OSN pro uprchlíky. Zeptal jsem se ho, proč počty imigrantů rostou.

Peter Sutherland, OSN: Je nutno to dát do kontextu, který v první řadě uzná, že čelíme pokračující a vážné humanitární krizi. Která je vytvářena především v severní Africe a v Africkém rohu. Sýrie a Eritrea především, odtamtud je největší počet uprchlíků. Mnoho těchto imigrantů, přibližně 200 000 ročně jich překračuje Středozemní moře, jsou uprchlíci, nejsou to ekonomičtí migranti. Prchají před pronásledováním. A my máme v Evropě kolektivně povinnost je přijmout a neposílat je zpět.

Moderátor: Říkáte, že Evropa musí přijmout ty uprchlíky všechny? A měla by jim poskytnout domovy v Evropské unii?

Peter Sutherland: Není vůbec žádných pochyb, že podle Konvence o uprchlících z roku 1951 mají všechny evropské země povinnost dodržovat zásadu, že uprchlíci jsou lidé, kteří nemohou být posílání a nesmějí být posíláni zpět do zemí, kde jsou pronásledováni.

Moderátor: Takže když se Británie rozčiluje, že se pár tisíc uprchlíků snaží dostat do Británie tunelem pod kanálem La Manche, a premiér jim říká "hejno", jak na to reagujete?

Peter Sutherland: Musím říci, že takové výrazy jsou nevhodné a nešťastné. Vytváří to dojem neomezených počtů, hord lidí, kteří se snaží dostat do Británie. Ve skutečnosti jsou celková čísla daleko menší, než jaký se vytváří dojem. A za druhé, jsou to lidé, kteří často prchají před pronásledováním!

Moderátor: Ale i v Německu a ve Švédsku, ve dvou nejvelkomyslnějších zemích vůči imigrantům, začíná lidem počet uprchlíků vadit. Znamená to tedy, že Evropa jako celek se začíná chovat skrblivě, nevelkomyslně, co se týče počtu lidí, které je ochotna přijmout?

Peter Sutherland: Bezpochyby vzniká po celé Evropě nespokojenost, můžete to najít v mnoha zemích, ohledně počtů. To se vyvolává uměle přehnanými představami, že se stáváme údajně obětí vlny uprchlíků. To prostě ze studia těch celkových statistik není pravda.

Moderátor: Řešení krize v Calais pro Británii bylo vydat 7 milionů liber na další ploty a na další pohraniční policii. Je to podle vás řešením?

Peter Sutherland: Absolutně ne. Celá představa, že ploty nebo vojenská řešení může nějakým způsobem tuto otázku vyřešit, je naprosté neporozumění věci.



Moderátor: Takže co přesně by měla Británie dělat?

Peter Sutherland: Evropské země jako celek, včetně Británie, by měly spolupracovat na základě solidarity, kterou bychom měli očekávat od členů Evropské unie, na vypracování strategie, a také zvýšit počty lidí, kterým bude dovoleno přistěhovat se do Evropy legálními způsoby a cestami.

0
Vytisknout
6689

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015