Kterak Česká televize banalizuje jadernou anihilaci Hirošimy a Nagasaki 70 let poté

8. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Termín genocida bývá vyhrazován pro zvěrstva oficiálních nepřátel Západu, nikoliv pro zločiny zemí euroatlantické civilizace. Proto jsou děsivé události v Kambodži, Srebrenici, Rwandě, a především holocaust, ač se jej dopustilo Německo, tedy země, která pár let před pádem do nacistického barbarství byla vědeckým a kulturním centrem Západu, považovány za genocidu. Řadu zvěrstev, jež mají na svědomí západní státy, však lze rovněž označit za genocidu, byť s jistými kontroverzemi – Západ je přece v řadě očí nositelem ideje lidských práv, proto se takových hrůz nemůže už z této podstaty dopustit. Osobně se domnívám, že svržení atomových bomb na dvě bezbranná japonská města před 70 lety plně naplňuje termín genocida. Podívejme se, jak o tomto zločinném barbarství informovala Česká televize.

Přiznám se, že mě opět zaskočila bohorovnost tuzemských médií, která si připomínala 70. výročí svržení první atomové bomby na Hirošimu a o tři dny druhé na Nagasaki. Kupříkladu moderátor ČT Jakub Železný bez hnutí brvou prohlásil, že teprve jaderná anihilace dvou japonských měst přiměla Japonce ke kapitulaci a 2. válka definitivně skončila ZDE. V reportáži, která trvala pouhé 2 minuty a 34 vteřin, dostal prostor k vyjádření téměř neznámý japonský historik Takeo Sato, který použití jaderných bomb schvaloval; aby tak byla potvrzena výchozí teze Železného. Takhle by vyvážená reportáž skutečně vypadat neměla, když si uvědomíme, kolik významných výzkumníků tuto oficiální verzi na základě pečlivého bádání odmítá ZDE. Jak to, že slovo nedostal třeba tehdejší vrchní velitel spojeneckých vojsk v Evropě a pozdější americký prezident Dwight Eisenhower, který před použitím jaderné pumy varoval a posléze tento zločin odsoudil?

V pořadu České televize Hydepark exkluzivně věnovaném tomuto smutnému výročí, jímž vstoupilo lidstvo možná do terminální fáze své existence, historik Igor Lukeš cynicky obhajoval atomové zničení dvou měst třeba argumentem, že během varšavského povstání zabili nacisté víc lidí, než Američané v Hirošimě a Nagasaki. Varšavské povstání trvalo přes dva měsíce a během této doby zemřelo 120 až 225 tisíc civilistů ZDE. Běží samozřejmě o ukrutné zvěrstvo, nicméně v Hirošimě a Nagasaki bezprostředně po svržení bomb zemřelo přes 100 tisíc civilistů a do konce roku 1945 dalších 210 tisíc civilistů. Není ovšem bez zajímavosti, že tento historik srovnává nacistická zvěrstva s naprosto srovnatelnými zločiny Američanů za druhé světové války.

Lukeš taktéž zopakoval propagandu administrativy amerického prezidenta Trumana o tom, že by při případné invazi americké armády do Japonska – kdyby nebyly svrženy jaderné pumy – zahynulo půl milionů amerických vojáků. Mluvíme ovšem o odhadu, který není založen na žádné precizní analýze. Po válce panel amerických vojenských expertů témuž prezidentovi sdělil, že by v případě americké invaze zemřelo 40 000 amerických vojáků, jak na základě patřičných zdrojů uvádím ve svém předchozím textu na BLZDE.

V relaci vystoupila také fyzička a lokální politička Dana Drábová, která se blýskla výrokem, že atomové zbraně jsou přínosem, protože díky nim během studené války nevypukl jaderný konflikt. Podle odborníka na jaderné zbraně a technologii, generála Butlera, jsme v atomovém věku jako lidstvo přežili jen díky "kombinaci umu, štěstí a božského zásahu - a obávám se, že díky tomu poslednímu v největší míře". To prohlásil před dvaceti lety ZDE .

Paní Drábová patrně neslyšela o tom, že vědci z prestižního časopisu Bulletin of the Atomic Scientists, mezi nimiž je 17 nositelů Nobelovy ceny, letos v lednu posunuli ručičku ikonického Doomsday Clocku z 11:55 na 11:57 (půlnoc znamená vyhlazení lidstva coby biologického druhu) – a to i kvůli modernizaci a existenci jaderného arzenálu, především Spojených států a Ruska ZDE. Tato závažná skutečnost, pokud se nemýlím, se v českém mainstreamovém prostředí včetně veřejnoprávních médií, snad ani neohřála.

Nemělo by nám též uniknout, že ačkoliv americký prezident Barack Obama plamenně hovořil o nutnosti redukce jaderného arzenálu Spojených států, realita je úplně někde jinde. Podle nové studie think-tanku Center for Strategic and Budgetary Assessments, který úzce spolupracuje s Pentagonem, přijde Obamův ambiciózní plán týkající se udržování a modernizace amerického atomového arzenálu v horizontu 30 let americké daňové poplatníky na téměř jeden bilion dolarů, jak 4. srpna informovala katarská televize Al-Džazíra ZDE.

Přestože američtí republikáni populisticky Obamovi vyčítají, že se snaží snížit počet jaderných zbraní, opak je pravdou – a ani Damoklův meč nukleárního inferna nad celým světem Obamův kabinet od tohoto fatálního počínání neodradí. Vyvstává také otázka, proč Washington v dobách asymetrických konfliktů udržuje tento pro život na planetě zkázonosný potenciál při životě a proti komu? Proti Rusům, Číňanům nebo snad Íráncům? To přirozeně vyvolává reakci a Rusové a Číňané se v tomto ohledu také činí. Máme co dělat s vysoce nebezpečnou ruskou ruletou, již hrají atomové velmoci, a prst na spoušti mají především Spojené státy.

Zásadní problém vidím v tom, že v pořadu veřejnoprávní televize nezazněla stanoviska dalších odborníků, kteří se věnují tomuto ožehavému tématu, jenž má přesah do současnosti i budoucnosti, jako je příkladně historik a politický ekonom Gar Alperovitz. Ten ve svém aktuálním textu taktéž demýtizuje potřebu svržení jaderných pum na bezbranné japonské civilisty ZDE tvrzením, že ani masivní americké bombardování desítek japonských měst, včetně nočního napalmového útoku na Tokio, kde zahynulo na 100 tisíc lidí ZDE, a jaderné destrukce Hirošimy a Nagasaki, Japonce nepřimělo k totální kapitulaci. Ke složení zbraní Japonce přinutila až invaze Rudé armády do země, která se uskutečnila dva dny po zkáze v Hirošimě, jak se můžeme dozvědět i při návštěvě Národního muzea letectví a kosmonautiky ve Washingtonu. Alperovitz dále uvádí, že vrcholní američtí vojenští představitelé, mezi nimiž byli admirál William Leahy, velící generál amerického letectva Henry Arnold, admirál Chester Nimitz, admirál William Halsey, ba dokonce i „jestřábí“ generál Curtis LeMay, v roce 1945 dobře věděli, že použití jaderných pum bylo zbytečné a barbarské s tím, že v té době bylo Japonsko už na kolenou a poraženo.

Je proto poměrně skandální, že Česká televize ledabyle odbyla toto významné výročí s naprosto kruciálním přesahem jednostrannou propagandou a cynickým omlouváním těchto genocidních útoků pravděpodobně proto, že se jich dopustily „spravedlivé“ Spojené státy. Takto „veřejnoprávní instituce“ udržuje v strnulé existenci kontroverzní dějinnou událost, aniž by divákovi nabídla jiné úhly pohledu, což je její povinnost.

0
Vytisknout
9872

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2015