Jiný kraj, jiný mrav: Mimo Česko je to opravdu jiné

11. 8. 2015

čas čtení 7 minut

Fascinují mě obrovské kulturní rozdíly mezi Českou republikou a západní Evropou. Zatímco v českých médiích zuří rasismus, xenofobie a hysterická islamofobie u lidí, kteří většinou se v životě nesetkali s jediným muslimem, veřejná debata na Západě je opravdu jiná. Znovu jsem si to uvědomil v úterý dopoledne při poslechu rozhovoru s německou spisovatelkou Meike Ziervogel v rozhlase BBC (JČ):

Moderátorka: Nejnovější román spisovatelky Meike Ziervogel, kterou máme teď ve studiu, se jmenuje Kauthar. Jeho hrdinka se jmenuje Lydia. Konvertuje k islámu a přijme jméno Kauthar. Zamiluje se do muslima, Iráčana, a po 11. září a po invazi do Iráku se tam přestěhuje a pracuje tam jako lékařka. Řekněte nám, proč jste se rozhodla napsat tuto knihu. Protože musím říci, i když je velmi aktuální, je to velice problematické téma, že?

Meike Ziervogel: Ano, a jako u všech mých knih, mám osobní odrazový můstek. Vystudovala jsem arabštinu na School of Oriental and African Studies v Londýně. A jak jsem studovala arabštinu, začala jsem se zajímat o islám. Až do té míry, že jsem začala uvažovat o tom, že přejdu na islámskou víru. Je mnoho rysů islámu, které shledávám nesmírně atraktivními. Takže tehdy, když jsem byla studentkou, byl to ten nezvyklý, nádherný jazyk, struktura a rituály, pět modliteb denně. Vědomí, že člověk ví, co má jíst, jak se má oblékat, to všechno bylo pro mě atraktivní. Tak jsem se do té doby chtěla vrátit.

Moderátorka: V knize vysvětlujete, že struktura, kterou islám poskytuje, například modlitby, je ve skutečnosti nesmírně důležitá. Pro Lydii. Když necháme stranou tu duchovní dimenzi, umožňuje jí to strukturovat její den. Je to prostě určitý způsob, jak vést život. A ona to opravdu potřebuje.

Meike Ziervogel: Ano. Myslím, že je to osobní věc. Opět, i pro mě tohle bylo velmi atraktivní. Pořád mám ráda dobře strukturovaný život. A také, jako Lydie, hledám duchovní osvícení. Lydia také hledá duchovní osvícení. A islám jí nabízí strukturu i smysl života. Nedávno jsem byla v Bangladéši na jedné literární konferenci. Přestupovala jsem v Abu Dhabi. A tam jsem na letišti zašla do jedné z těch modliteben. Předtím jsem nikdy nebyla v modlitebně na letišti. A dívala jsem se tam na nějakou ženu, jak se tam muslimsky modlí. Zpočátku jsem nevěděla, co mám dělat, myslela jsem, že budu cvičit jógu, a pak jsem se začala modlit muslimským způsobem. Už je to určitou dobu, co jsem se takhle kdysi modlila. A připomnělo mi to, jak je to krásné, doprovázet svou modlitbu fyzickým pohybem. Protože to soustředí vaši mysl.

Moderátorka: Poskytne vám to prostor.

Meike Ziervogel: Ano.

Moderátorka: Nakonec jste ale k islámu nekonvertovala. Proč ne?

Meike Ziervogel: Myslím, ze zpětného pohledu, že jsem si uvědomila, že bych konvertovala z nesprávných důvodů. Bylo mi tehdy dvacet, přijela jsem do Londýna úplně sama, z velmi malého města v Německu, a cítila jsem se nesmírně osamocená. Potřebovala jsem, aby mě někdo objal. To jsem potřebovala. Ale myslím, že to vám nemůže nabídnout žádné náboženství. Potřebujete přátele. Potřebujete milence, aby vás objal. Náboženství vám nabízí duchovní strukturu. Nemělo by ale být náhražkou vašeho nedostatku sebevědomí. Náboženství vám nemůže dát sebevědomí. A právě do toho se Lydia a Kauthar nechají zamotat. Myslím si, že ona původně konvertuje z dobrých důvodů, ale myslím, že taky doufá, že za sebou zanechá určité rysy své osobnosti, které shledává obtížnými.

Moderátorka: A vy si nemyslíte, že to je možné.

Meike Ziervogel: Ne.

Moderátorka: Lydia má neštastný partnerský vztah a cítí se nenaplněná. Je osamocená a tak trochu izolovaná. V knize se ale nakonec stane sebevražednou atentátnicí. A tady to začíná být velmi problematické, a já nic neprozrazuju, protože tohle je na první stránce toho románu, to odhalení přichází velmi brzo.

Meike Ziervogel: Přesně tak.

Moderátorka: Avšak, samozřejmě, drtivá většina lidí, kteří jsou muslimové, se nikdy nestane sebevražednými atentátníky. Nevadí vám tedy, že jste v té knize vytvořila tuto vazbu? Někteří lidé s tím nebudou souhlasit.

Meike Ziervogel: Ano. Avšak já v té knize ukazuji velmi jasně, že se Lydia stane sebevražednou atentátnicí nikoliv proto, že konvertovala k islámu. Já osobně samozřejmě vím velmi dobře, že islám z vás nedělá sebevražedné atentátníky. To, co promění Kauthar v teroristku a nakonec v extremistku, jsou její vlastní psychické problémy. Které jí doženou. Nikdy mi nepřišlo, že bych riskovala nebezpečí, že bych napsala, že islám vás vede k terorismu, protože nevede. To vím z osobní zkušenosti. Do určité míry jsem byla nucena napsat tu knihu, abych vylíčila ty psychologické faktory, které někoho promění v teroristu.

Moderátorka: Samozřejmě. Jak s vámi teď hovořím, připomnělo mi to mnoho mladých muslimských žen, s nimiž jsem dělala rozhovory o celé řadě témat, před čtrnácti dny jsem interviewovala mladou muslimskou komičku, velmi zábavnou, šarmantní mladou ženu, a upřímně řečeno, měla plné zuby té představy, že v lidovém pojetí je islám a terorismus spojen. Není to férové, že?

Meike Ziervogel: Vůbec ne. A tím se vracíme k úvodní scéně. Hraju si tam velmi vědomě s lidovým vnimáním. Kauthar se seznámí s Rafikem. Jsem si vědoma, že to je lidové vnímání. Přijde muž a ten zmanipuluje hrdinku. Ale samozřejmě, to se nestane. Rafik -

Moderátorka: - má na Lydii umírňující vliv.

Meike Ziervogel: Když se mě lidé ptají, o čem tahle kniha vlastně je, vždycky říkám, že je o ženě, která nechápe, že láska vyžaduje kompromisy. Chce dostávat dokonalou lásku a dávat dokonalou lásku. Ale láska je vždycky o kompromisech. A to zosobňuje Rafik. To je láska, kterou jí Rafik nabízí. Ale ona to vůbec nevidí. Takže ona zachází stále dál a zoufale požaduje dokonalou lásku. I od svého Boha.

Moderátorka: Ano. Je to fascinující kniha. Četla jsem jednu z vašich předchozích knih, vy jste už v našem pořadu jednou byla, viďte, tu knihu o Magdě Goebbelsové. Některé knihy si přečtu a zapomenu je. Magdu jsem nezapomněla. Opravdu lidem doporučuju, aby si tuto knihu našli. Vede k přemýšlení. Děkuju vám mnohokrát. Kniha se jmenuje Kauthar a autorkou je Meike Ziervogel.

Zdroj (audio) ZDE (Od minuty 20'23)

0
Vytisknout
10764

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2015