Vojenská cvičení Ruska a NATO ohrožují svět skutečnou válkou

12. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Rozsáhlá vojenská cvičení obou stran způsobují, že je skutečný konflikt pravděpodobnější

Rusko a NATO pořádají stále větší vojenská cvičení přípravou na možný vzájemný ozbrojený konflikt, ale ta vojenská cvičení sama ohrožují svět novou válkou, varuje analýza.

Zpráva organizace European Leadership Network požaduje od obou stran, aby spolu více komunikovaly a aby obnovily transparentnost svých akcí. Doporučuje také, aby omezily rozsah vojenských cvičení a zahájily práci na nové dohodě, která by omezila, jaké zbraně se smějí vyskytovat u jejich hranic.

"Každá strana je považována za provokativní druhou stranou a vyvolává to dynamiku nedůvěry a nepředpověditelnosti," varoval Ian Kearns, ředitel ELN. Obě strany se zaměřují na odstrašovací hodnotu velkých vojenských cvičení, jenže ta cvičení jsou zároveň rizikem. Politikové musejí projevovat politickou soudnost a uměřenost a rozhodovat, kdy je správné se mírnit v době, která by mohla vést k eskalaci.

Zpráva ELN se jmenuje "Připravujeme se na nejhorší? Číní ruská vojenská cvičení a cvičení NATO válku v Evropě pravděpodobnější?" Analyzuje nedávné ruské vojenské cvičení, které se konalo letos v březnu, jehož se účastnilo 80 000 vojáků ze základen po celé zemi, a vojenské cvičení NATO Spojenecký štít, jehož se v červnu účastnilo 15 000 vojáků z 22 zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7740

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015