OSN: Tato krize není důsledkem počtu uprchlíků, ale důsledkem nečinnosti Evropské unie

12. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

"Evropa se opravdu musí probudit. Na co čekáme? Evropa opravdu musí začít jednat na pomoc uprchlíkům"

Moderátor rozhlasu BBC: Guatemalský spisovatel a novinář William Spindler je mluvčím Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky. Slyšel jste, že na ostrově Kos jsou imigranti zamčeni na stadionu v horku bez záchodů, potravin a vody. Jak na to reagujete?

William Spindler: Už dlouhé měsíce varujeme, že na řeckých ostrovech sílí uprchlická krize. Zdá se, že se to nyní dostalo už do nezvládnutelné situace. A je opravdu šokující vidět, jak se s lidmi, kteří uprchli před masakrováním v Sýrii, zachází tímto děsným způsobem. Že se s nimi zachází jako se zločinci a že nedostávají pomoc, kterou potřebují. Evropa se opravdu musí probudit. Na co čekáme? Evropa opravdu musí začít jednat. Toto se děje v Evropě. V nejbohatší ekonomice na světě. V Evropské unii jsou nejrozvinutější země na světě. A přesto ona nejedná na pomoc těmto malým ostrovním komunitám, které nemají zdroje ani infrastrukturu na to, aby si poradily s tímto přílivem uprchlíků.

Moderátor: Evropská komise vydala ve středu v poledne prohlášení, že i když členské země EU poskytly zdroje pro námořní operaci, aby se zabránilo imigrantům vyloďovat se na pobřeží Itálie, neposkytly žádnou pomoc ve východním Středomoří. Poskytly určité finance na námořní hlídky. Ale žádnou humanitární pomoc Evropa neposkytla. EK charakterizuje situaci jako neuvěřitelně naléhavou. Vyžaduje to kolektivní celoevropskou reakci. Jestliže k tomu nedojde, jaké jsou alternativy? Co můžete udělat vy?

William Spindler: Žádná jiná alternativa neexistuje. Evropa jako celek musí přijít na pomoc těmto malým ostrovním komunitám. Jsme svědky toho, že lidé přijíždějí v zoufalém stavu. Máme tam těhotné ženy, invalidy, staré lidi, malé děti, lidi s válečnými zraněními ze syrského konfliktu. A ti lidé zoufale potřebují pomoci. Evropa jako celek má prostředky a kapacitu pomoci. Ale Řecko má také odpovědnost. Před dvěma dny oznámila EU, že vydává 470 milionů euro na pomoc Řecku při imigrantské krizi. Řecko musí naléhavě jmenovat někoho, kdo bude koordinovat nouzovou pomoc v krizové situaci. Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky a další humanitární organizace mohou Řecku pomoci, avšak nemůžeme převzít roli řecké vlády. Evropa a Řecko nereagují. Tato krize není důsledkem počtu uprchlíků, ale důsledkem nečinnosti Evropské unie.

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
6559

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015