Tři obvinění proti Julianu Assangeovi jsou promlčená, čtvrté trvá

13. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Švédští prokurátoři zrušili své vyšetřování tři obvinění z údajného sexuálního útoku, vzesená proti Julianu Assangeovi, protože po pěti letech jsou promlčená. Dále však prý budou usilovat o výslech Juliana Assange v souvislosti s dalším obviněním ze znásilnění, které bude promlčeno až za dalších pět let.

Dvě ženy obvinily Assange z údajného sexuálního útoku před pěti lety ve Stockholmu, avšak nebyl obžalován, protože ho švédský prokurátor nebyl schopen vyslechnout. Assange r. 2012 obdržel azyl na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde setrvává dodnes.

Začátkem června Švédsko požádalo o možnost provést Assangeův výslech na ekvádorském velvyslanectví, ale nedohodlo se včas o podmínkách. Assange konstatuje, že je nesmírně zklamán vzniklou situací. Vyjádřil názor, že se švédské prokurátorce zcela podařilo vyhnout se tomu, aby vyslechla jeho verzi toho, co se stalo.

"Od začátku jsem nabídl jednoduchá řešení," řekl Assange. "Přijďte na velvyslanectví mě vyslechnout, anebo slibte, že mě nebudete deportovat do USA. Tato švédská činitelka odmítla obojí. Odmítla dokonce i vydat písemné prohlášení. Je to horší než nekompetence."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5574

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015