Česko obviňuje lidi, prchající z koncentráku, že jsou to gestapáci

9. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jsem ohromen vlnou iracionální hysterie a zuřivé nenávisti v České republice proti nevinným a ubohým lidem, kteří prchají před terorem a vražděním v řadě zemí světa a ucházejí se, přesně podle mezinárodního práva, o ochranu v zemích nepostižených vražděním a válkou. Na tu pomoc mají legální právo podle Ženevských dohod z r. 1951 i podle zákonů Evropské unie a civilizované země jim ji taky poskytují. Slušné země žadatele o azyl nevězní, nedávají jim pouta a neodebírají jim peníze a mobilní telefony. Nechápu, kde se v Česku berou tyto fašistické tendence.

Ohromuje mě nenávistná zuřivost lidí v debatních fórech novin, které nebyly nikdy nijak kvalitní, ale nyní se staly doslova stokou. Přitom, jak známo, skoro žádní uprchlíci cíleně do České republiky nesměřují. Opravdu nechápu, co v občanovi po nedělním obědě vyvolává tak obrovskou zuřivost, kterou hystericky ventilují na internetových fórech. Jsou přece daleko důležitější, neřešené problémy v České republice, které ale řadového českého občana zjevně ze židle nezvednou tak, jak ho ze záhadných důvodů zvedá neexistující uprchlický problém.

Dokáže to někdo vysvětlit? Připadám si při četbě surově rasistických, sprostých a nelidských reakcí mnohých Čechů skutečně jak v nějakém krutém blázinci.

Na počátku problému je logický zkrat, pramenící z naprosté ignorance. Čeští xenofobní rasisté obviňují z možného terorismu JEHO OBĚTI, lidi, kteří naopak před terorem a útlakem a vražděním prchají a jediné, co si přejí, je mít možnost pro sebe a své rodiny žít v míru a pracovat. Jsou to často vysoce vzdělaní lidé, většina z nich mluví plynně anglicky, tedy druhým, mezinárodním jazykem (kolik Čechů to umí?) a jsou to profesionálové - technici, inženýři, lékaři, studenti.

Čeští rasisté nemyslivě uplatňují kolektivní vinu. Má-li někdo černou kůži, musí to být podle nich primitiv. A jestliže se vyskytl někdy někde terorista (pachatelé evropských atentátů byli vždy evropskými občany, nikoliv uprchlíky!) rasista extrapoluje jeho INDIVIDUÁLNÍ čin zcela nelogicky a neústrojně na celou etnickou či jinou skupinu podle náhodně vybraných rysů podobnosti.

Tito lidé prchají před útlakem a válkou. Jsou nevinní a slušní. Čeští rasisté obviňují lidi, kteří prchají z koncentráku, že jsou to příslušníci Gestapa! No je to logické?

Ale absolutně nechápu tu zuřivost. Tam musí být nějaká jiná, hlubinná motivace. Co vede Čechy k tak intenzivní nenávisti vůči jejich bližním, kteří jim nikdy nic neudělali a potřebují pomoc?

0
Vytisknout
9378

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2015