200 let starý obraz, který je hanbou současné Evropy

11. 8. 2015

čas čtení 3 minuty



"V budoucnosti bude Evropská unie nucena nést odpovědnost za tuto genocidu, stejně jako nese nacistický fašismus odpovědnost za genocidu, k níž došlo před 70 lety."

V roce 1819 byli lidé šokováni obrazem "Vor lodi Medusa", zobrazujícím imigranty, opuštěné na moři. Dnes většina lidí ignoruje osoby, které se snaží překročit hranice v genocidní tragedii naší doby. Jediným vysvětlením je rasismus.

Téměř před 200 lety namaloval Théodore Géricault mistrovské dílo, jehož tématem je slitování a které je hanbou dnešní Evropě, píše v deníku Guardian Jonathan Jones.

Vor lodi Medusa (1818-1819) je jedním z nejvíce šokujících a ohromujících obrazů na světě. Je to také apel na lidskost, slitování a obyčejnou slušnost. Je to obraz velikosti 7x5 metrů. Temnota doslova požírá tento obraz. V jeho centru je černá díra hrůzy.

Proč nedokážeme my, moderní Evropané, projevit stejné slitování a lidskost, které způsobily, že naši předkové stáli fronty, aby mohli zhlédnout tento protest proti krutému nezájmu vůči lidem, opuštěným na moři?

Jiný kraj, jiný mrav: Mimo Česko je to opravdu jiné

11. 8. 2015

čas čtení 7 minut

Fascinují mě obrovské kulturní rozdíly mezi Českou republikou a západní Evropou. Zatímco v českých médiích zuří rasismus, xenofobie a hysterická islamofobie u lidí, kteří většinou se v životě nesetkali s jediným muslimem, veřejná debata na Západě je opravdu jiná. Znovu jsem si to uvědomil v úterý dopoledne při poslechu rozhovoru s německou spisovatelkou Meike Ziervogel v rozhlase BBC (JČ):

Moderátorka: Nejnovější román spisovatelky Meike Ziervogel, kterou máme teď ve studiu, se jmenuje Kauthar. Jeho hrdinka se jmenuje Lydia. Konvertuje k islámu a přijme jméno Kauthar. Zamiluje se do muslima, Iráčana, a po 11. září a po invazi do Iráku se tam přestěhuje a pracuje tam jako lékařka. Řekněte nám, proč jste se rozhodla napsat tuto knihu. Protože musím říci, i když je velmi aktuální, je to velice problematické téma, že?

VELKÁ BRITÁNIE:

Antirasistická organizace varuje, že pobodání učitele bylo důsledkem protiimigrantské rétoriky

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Britská charitativní organizace Show Racism the Red Card upozornila, že děti absorbují štvavou protiimigrantskou rétoriku veřejného diskursu a že to ovlivňuje jejich názor na svět.

Charitativní organizace tvrdí, že rasově motivované pobodání černošského učitele ve škole v Bradfordu je spojeno s protiimigrantskou rétorikou, kterou používají politikové.

Čtrnáctiletý žák, který pobodal svého učitele Vicenta Uzomaha a rasisticky se o tom vychloubal na Facebooku, kde jeho výroky získaly 69 liků od jeho spolužáků, byl v pondělí v Bradforu odsouzen na 11 let do vězení.

Rozhovor Britských listů 17:

Čeští intelektuálové selhávají?

7. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Převládající, emocionální fašizující mýtus má dva prvky:

1. Odpor k elitám: ('Oni nás prodali a zradili')

2. Obraz nepřítele. Ten je fantasmagorie, ale má reálné prvky, s nimiž se dá pracovat.

Toto je příběh, který občany sjednocuje a dělá z nich lid.

Proti mýtu se musí postavit jiný příběh, který bude psychologicky podobně emočně uspokojivý jako ten fašistický."




Rozhovor Jana Čulíka s filozofem a publicistou Martinem Škabrahou o tom, co se dá dělat proti nesmyslnému strachu českého obyvatelstva z uprchlíků a proti neblahému vývoji české společnosti směrem k nenávisti a netoleranci. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. srpna 2015.

Holandští prokurátoři "nalezli na místě havárie možné součástky rakety systému BUK"

11. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Holandští prokurátoři se poprvé vyjádřili, že na místě havárie malajsijského letadla MH17 na východní Ukrajině nalezli "možné součástky rakety systému BUK". Součástky jsou podle úterního prohlášení "zvláš významné pro trestní vyšetřování, protože by mohly poskytnout informace o tom, kdo se podílel na sestřelení letadla MH17".

Varovali však, že zatím nelze učinit kauzální souvislost mezi nalezenými součástkami a havárií letadla MH17.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Zpráva" z Daily Mail, že muž v Dubaji nechal utonout svou dceru, aby se jí nedotkli cizí muži, je dvacet let stará

11. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Nic moc se uprostřed léta neděje, a tak jistě editoři přivítali zprávu, že v Dubaji se topila dívka a její otec ji nechal utonout, protože nemohl snést, aby se jí dotkli cizí muži. Objevila se samozřejmě i na českých serverech.

Možná se by si lidi v ČR měli uvědomit, že list Daily Mail, který zprávu publikoval, si často vymýšlí. V tomto případě nikoliv, jenže zpráva má háček - historka je z roku 1996. Je z článku, kdy plavčíci na serveru Emirates 24/7 vzpomínají na "nejzvláštnější události svého života". Otázka je, do jaké míry je příběh lidovou tvořivostí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie bude muset odebrat sociální podporu domácímu obyvatelstvu, pokud ji chce odebrat i imigrantům z EU

11. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Britská konzervativní vláda uvažuje o tom, že zruší poskytování sociální podpory během zaměstnání i pro mladé Brity, protože jí právníci sdělili, že volební příslib Konzervativní strany zrušit sociální podporu jen pro přistěhovalce z Evropské unie by byl podle evropského zákona považován za diskriminační, a byl by tedy protizákonný.

Konzervativní volební manifest z letošního roku slibuje, že konzervativní vláda odebere přistěhovalcům z EU, pracujícím v Británii, právo na sociální podporu a přídavky na děti na dobu čtyř let od příchodu do země. Jenže vládní právníci nyní zjistili, že takové rozhodnutí by bylo porušením zákona a bylo by diskriminační. Proto britská vláda uvažuje o zrušení sociálních dávek i pro mladé Brity.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čelná labouristická politička požaduje zásah OSN při uprchlické krizi v Calais

11. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Yvette Cooper, stínová ministryně vnitra a kandidátka na šéfa Labouristické strany, ostře kritizovala dehumanizující rétoriku konzervativního ministra zahraničí Philipa Hammonda a požaduje realizaci "řádného humanitárního plánu".

Británie a Francie by měly povolat OSN na pomoc při řešení nebezpečné uprchlické krize v Calais, vyjádřila se labouristická politička Yvette Cooper, stínová ministryně vnitra a kandidátka na šéfa Labouristické strany.

Cooperová konstatovala, že zásah OSN je nutný, aby se vykročilo ze slepé uličky, kdy francouzská vláda dovoluje lidem, aby se pokoušeli bez povolení dostat se do Británie.

Právníci o uprchlících v Bělé-Jezové: Jsou zadržováni zbytečně

11. 8. 2015

čas čtení 12 minut

tisková zpráva

Aktuální rozjitřená atmosféra v českých médiích o uprchlické vlně v Evropě i České republice a v posledních dnech i zprávy o pokusu o útěk cizinců zajištěných v Bělé-Jezové nás přiměly předložit naše stanovisko k těmto událostem.

Jsme právníci, kteří spolupracují s neziskovými organizacemi zajišťujícími právní poradenství cizincům a žadatelům o azyl omezeným na osobní svobodě v Zařízení pro zajištění cizinců Bělá-Jezová. Jsme jedni z mála, kteří přicházejí s těmito cizinci do pravidelného styku a nejsou policisty nebo zaměstnanci ministerstva vnitra. Považujeme proto naše svědectví o tom, jací lidé se v Bělé-Jezové nacházejí a v jakých podmínkách zde žijí, za důležité pro vyrovnání informační převahy policie a ministerstva, kterým jediným se v médiích dostává prostoru. Za mnohem významnější bychom samozřejmě považovali stanoviska samotných cizinců, ti jsou ale médii přehlíženi a jejich názorům se nedostává žádné publicity.

Deset nesmyslů, které lidé šíří o uprchlících

11. 8. 2015

čas čtení 5 minut

Drtivou většinou jde o uprchlíky, ne o ekonomické migranty

Když čelíte největší světové uprchlické krizi od ukončení druhé světové války, je důležité mít k dispozici fakta k střízlivé debatě o tom, jak reagovat. Avšak spolehlivá data a fakta politici vůbec nepoužívají. Britská ministryně vnitra Theresa Mayová tvrdila v rozhlase už v květnu letošního roku, zcela nepravdivě, že drtivá většina přistěhovalců do Evropy jsou Afričané, kteří se vydali na cestu z ekonomických důvodů.

Britský konzervativní ministr zahraničí Philip Hammond nejenže tento týden opakoval nepravdivá tvrzení Mayové o afrických ekonomických migrantech, ale ještě je k tomu vylíčil jako "loupeživé nájezdníky", kteří způsobí kolaps evropské civilizace. Hammondovi, stejně jako mnoha dalším lidem, by prospělo, kdyby citoval statistiky a fakta. Zde je 10 klíčových faktů:

PŘEČETLI JSME:

„Doufám, že jim ten barák zavčas někdo podpálí, jak to dělají v Německu

11. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

„Paraziti. Jako by nestačilo, co tam bydlí za svoloč už teď,“ zaznělo například.

„Doufám, že jim ten barák zavčas někdo podpálí, jak to dělají v Německu. Ať táhnou, odkud přišli!“ zní další příspěvek.

V Prostějově se zvedla vlna nenávisti proti uprchlíkům v důsledku fámy, že tam má být pro ně otevřena ubytovna.

Zdroj: ZDE

Historie nás učí, že jsme se nic nenaučili

11. 8. 2015 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 7 minut

Dne 20. ledna 1942 se konala nechvalně známá konference na břehu jezera Wannsee u Berlína, kterou svolal zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Tehdy se ve vile, užívané kdysi Interpolem, stala předmětem jednání diskuse o „konečném řešení“ židovské otázky. Schůzky se zúčastnilo patnáct nacistických vládních úředníků, z nichž osm mělo univerzitní doktorské tituly. Na tuto skutečnost je nutné upozornit, protože nadpoloviční většina osob, které měly posunout holocaust do nové fáze, nebyla složena z žádných nevzdělanců, nýbrž z vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Nejen ropná dilemata

11. 8. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 11 minut

Ropný trh zažívá další pokles, ropa Brent se 7. srpna dostala na 48,61 dolarů. V kontextu s tím zpráva, že Saúdové se rozhodli pro emisi dluhopisů ve výši 27 mld. dolarů a že Spojené arabské emiráty odbouraly část dotací na benzín, indikují, že jde do tuhého.

O ruském hybridním konfliktu, aneb Když válka je mír

18. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut

Rácz, A.: Russia’s Hybrid War in Ukraine. Breaking the Enemy’s Ability to Resist. Helsinki 2015. ISBN 978-951-769-453-7. ZDE (pdf).

Finský institut pro mezinárodní záležitosti vydal stostránkovou studii věnovanou ruské "hybridní" válce na Ukrajině. András Rácz v ní zpřesňuje pojetí "hybridní" války používané žurnalistikou často jako zastrašovací zaklínadlo - a vedle toho se snaží odpovědět i na otázku, nakolik jde o pojetí války "ušité na míru" Ukrajině, nebo nakolik je možné jej považovat za univerzálně použitelný nástroj.

Pokus IDnes vyvrátit bludy, které šíří IVČRN, nebyl úplně úspěšný

11. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Server IDnes se v článku "Tají média „islamistický útok“ v Římě? Důkaz chybí, nenávist však plane" pokouší uvést na pravou míru dva nesmysly a hoaxy, které do susceptibilní, zděšené a drtivou většinou bohužel rasistické společnost šíří zlovolně Konvičkova IVČRN. Úplně se mu to však nepodařilo. Autoři článku správně dokládají, že tvrzení IVČRN, že v Římě se údajně jakýsi muslim pokusil podřezat ženu, je nesmyslné - byl to křesťaň trpící psychickou poruchou.

Nesprávné však autoři článku na serveru IDnes uvádějí, že britského vojáka Lee Rigbyho usmrtili v Londýně "muslimští imigranti". Autoři článku chybně tvrdí, že "to se skutečně stalo". Avšak i to je pitomost.

Proč se občané bouří proti (neexistujícím) muslimům a nikoliv proti existující korupční mafii v Česku?

10. 8. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Někteří lidé, kteří jsou proti imigrantům nebo muslimům, neboť se jich bojí a představují si o nich všelijaké špatné věci, se diví, že kampaň proti imigrantům a muslimům vede k bezdůvodným útokům na nevinné lidi, na nevinné imigranty a muslimy. Jenže pokud může být imigrant nebo muslim nevinný, a to jistě může, dokonce drtivá většina z nich je, pak je třeba uplatňovat na ně zákony případ od případu, individuálně, stejně jako na kohokoli jiného.

Česko obviňuje lidi, prchající z koncentráku, že jsou to gestapáci

9. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jsem ohromen vlnou iracionální hysterie a zuřivé nenávisti v České republice proti nevinným a ubohým lidem, kteří prchají před terorem a vražděním v řadě zemí světa a ucházejí se, přesně podle mezinárodního práva, o ochranu v zemích nepostižených vražděním a válkou. Na tu pomoc mají legální právo podle Ženevských dohod z r. 1951 i podle zákonů Evropské unie a civilizované země jim ji taky poskytují. Slušné země žadatele o azyl nevězní, nedávají jim pouta a neodebírají jim peníze a mobilní telefony. Nechápu, kde se v Česku berou tyto fašistické tendence.

Stala jsem se terčem ponižujícího útoku ve vlaku

10. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Jsem česká muslimka. Před čtrnácti dny jsem jela vlakem. Jakmile jsem nastoupila, spolucestující mi začali nadávat. Muž a žena se přímo přede mnou začali o mně nenávistně vyjadřovat. Bylo to ponižující. Nevěděla jsem, co mám dělat, mlčela jsem a prostě jsem se nedokázala pohnout. Říkala jsem si v duchu: Prostě mlč, protože někdy je to lepší, nemá smysl s nimi mluvit, píše na Facebooku Mária Bláhová.

Jsem lékařka na malém městě, všichni lidi mě tu znají, po sedmi letech, co jsem se sem přestěhovala, teď znovu slyším, jak o mně mluví za mými zády. Už se necítím bezpečná.

Nikdo v tom vlaku se mě nezastal. Nevím, proč jsem nevstala a neodešla od nich, chtěla jsem si snad dokázat, že to ponižování dokážu vydržet? Anebo že se tím stanu odolnější? Dospělí se snad proti tomu dokáží nějak postavit, ale když myslím na své děti, pak se objeví ten skutečný strach...

Britští labouristé ostře zaútočili na "alarmistické, dehumanizující, nepřátelské a zaujaté" výroky konzervativce Philipa Hammonda o imigrantech

10. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Tři hlavní kandidáti na nového šéfa britské Labouristické strany ostře odsoudili jazyk, který použil konzervativec Philip Hammond, Cameronův nový ministr zahraničí na adresu imigrantů. Během své návštěvy jihovýchodní Asie použil Hammond překvapivě agresivního jazyka. Vyjádřil se, že "loupeživí afričtí migranti ohrožují sociální strukturu Evropské unie a její životní úroveň.

O zadržování uprchlíků v České republice

11. 8. 2015 / Jiří Paroubek

čas čtení 9 minut

V některých článcích v Britských listech týkajících se nepokojů v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem se v poslední době objevila tvrzení, že zadržovat zde cizince a nedovolit jim odjet do Německa a tam podat žádost o mezinárodní ochranu (o azyl) je protiprávní ZDE ZDE, ZDE, ZDE. Zatím ale o oprávněnosti nebo protiprávnosti takového postupu definitivně rozhodnuto nebylo. I v případě, že závěr nynějších jednání bude, že protiprávní je, brzy protiprávním být přestane.

Autor je dlouholetým pracovníkem ministerstva financí České republiky. Není totožný s bývalým předsedou vlády za ČSSD.

Motoristé v lesích a dodržování zákonů

11. 8. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty



Jako člověk, kterému jde o dodržování zákonů ČR, se mnohem více bojím těchto lidí než jakýchkoli imigrantů nebo muslimů. Práce, kterou člověk musí vynaložit na to, aby mnozí Češi dodržovali základní zákony, o slušnosti nemluvě, a neničili své lesy a svou krajinu vůbec, stejně tak jako lhostejnost většiny obyvatel ČR k veřejnému zájmu a veřejnému angažování se za vyšší kvalitu veřejného prostoru a prostou zákonnost, jsou něčím mnohem více alarmujícím a o shnilé podstatě naší společnosti vypovídajícím než uměle a účelově vyvolaná hysterie kolem imigrantů a muslimů.

Vjezd motorových vozidel do lesů je v České republice zakázaný několika zákony. Jde o tyto zákony:

Nacistické výroky na fóru deníku Daily Mail získaly velkou popularitu u čtenářů

10. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Během posledních čtrnáctI dnů jsme stále více šokováni tónem, jakým se v médiích píše o uprchlících, píše jeden britský proimigrační aktivista. Je to zejména zjevné na fórech deníků, kde je v současnosti dovoleno doslova všechno. Můžete fantazírovat o tom, jak byste chtěli imigranty vraždit, radovat se, že umírají ve Středozemním moři, případně jim říkat špína, psi, mor...

Takže jako sociální experiment dva aktivisté použili několik známých citátů nacistické antisemitské propagandy a nahradili v ní slovo "Žid" slovem "imigrant". Několik těch citátů moderátoři čtenářského fóra deníku Daily Mail odstranili, většina ale prošla a čtenáři listu jim dávali množství liků.

Šlo o takovéto citace:

"Tento boj proti Židům je naprosto jednoznačný. Veškerá polovičatá opatření povedou k naší vlastní likvidaci. Neexistuje jiná volba než vést proti nim nelítostnou válku ve všech formách."

Pozměněn na:

Osudy lidí z uprchlického tábora v Calais

10. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Deník Guardian publikoval pozoruhodnou fotoreportáž z uprchlického tábora v Calais. Její součástí jsou také četné osobní příběhy uprchlíků, z nichž na ukázku publikujeme jeden:



Mima, 29, pracoval jako novinář a počítačový odborník v Addis Abebě. Jeho otec byl v komunistické vládě, později přešel do jiné politické strany, ale zůstal v opozici, a nyní pracuje pro levicovou frontu OLF. Poté co Mima dokončil svá univerzitní studia, úřady ho požádaly, aby začal pracovat pro vládní rozhlasovou stanici, ale on to odmítl a začal namísto toho pracovat pro svobodný tisk. Odebrali mu univerzitní diplom, a tak přišel o svou oficiální tiskovou akreditaci. Prostřednictvím známých však v roce 2012 získal zaměstnání v redakci časopisu Liya. Pak ho požádal šéf strany Nová pozice, která začala získávat podporu především mezi mladými lidmi, aby pro ně začal pracovat. Avšak tajná policie mu začala vyhrožovat vězením a zabitím, pokud pro stranu nepřestane pracovat. Byl uvězněn. U soudu byl obviněn, že pracuje pro opozici a vyvolává nepokoje, násilí a terorismus. Popřel, že by se účastnil jakýchkoliv násilných akcí. Vládní soud ho odsoudil na půl roku do vězení, kde ho byli a dávali mu elektrické šoky, zatímco se ho vyšetřovatelé ptali, jakou podporu jeho opoziční straně poskytují Británie a USA.

Jak zemřel revoluční sen: Historie vyvanulého vzdoru proti prvotní akumulaci

10. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut

Fraser, S.: The Age of Acquiescence. The Life and Death of American Resistance to Organized Wealth and Power. Little, Brown & Company, New York 2015. ZDE.

Kdyby někdy vznikl český překlad Fraserovy knihy, nesl by patrně výmluvný název "Věk souhlasu: Život a smrt amerického odporu proti organizovanému bohatství a moci". Historik odborového hnutí Steve Fraser střízlivě analyzuje, jak se utvářel a jak zanikl sen o přetvoření amerického kapitalismu v novou a lepší společnost.

Německá armáda a dobrovolníci budují příbytky pro uprchlíky

10. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Konzervativní německý poslanec Martin Patzelt ubytoval dva eritrejské uprchlíky ve svém domě a pomáhá oběma mladým mužům najít v místě, kde bydlí, práci.



Německá armáda a desítky dobrovolníků pomáhají budovat nové příbytky pro vlnu uprchlíků, která za poslední měsíce přišla do Německa. Celkem se očekává, že letos Německo přijme 450 000 uprchlíků, což vyvolalo žhářské útoky od ultrapravičáků a podporu od vlády, která buduje nové domy pro příchozí.

Kterak Česká televize banalizuje jadernou anihilaci Hirošimy a Nagasaki 70 let poté

8. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Termín genocida bývá vyhrazován pro zvěrstva oficiálních nepřátel Západu, nikoliv pro zločiny zemí euroatlantické civilizace. Proto jsou děsivé události v Kambodži, Srebrenici, Rwandě, a především holocaust, ač se jej dopustilo Německo, tedy země, která pár let před pádem do nacistického barbarství byla vědeckým a kulturním centrem Západu, považovány za genocidu. Řadu zvěrstev, jež mají na svědomí západní státy, však lze rovněž označit za genocidu, byť s jistými kontroverzemi – Západ je přece v řadě očí nositelem ideje lidských práv, proto se takových hrůz nemůže už z této podstaty dopustit. Osobně se domnívám, že svržení atomových bomb na dvě bezbranná japonská města před 70 lety plně naplňuje termín genocida. Podívejme se, jak o tomto zločinném barbarství informovala Česká televize.

Ukrajina: Ostřelování "nejsilnější od bojů o Debalceve", tanková bitva nedaleko Mariupolu

10. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Mluvčí administrativy prezidenta Porošenka Lysenko dnes oznámil, že ukrajinská strana zaznamenala nejsilnější ostřelování svých pozic od doby skončení únorových bojů o Debalceve, a to na řadě míst po celé délce fronty. Každé třetí napadení je provedeno s použitím těžkých zbraní, které měly být podle Minských dohod staženy z linie kontaktu. Ukrajinské pozice byly za 24 hodin ostřelovány 127krát ZDE.

To už jsme se všichni zbláznili?

9. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dnes ráno jsem na Novinkách četl celkem nerasistický a nepodsouvavý článek o léčení syrských dětí v českých nemocnicích. Bohužel obsažená anketa a hlavně její výsledek ve mně vyvolal následující otázku - to už jsme se opravdu všichni zbláznili? ptá se Jan Hlava.

Jak může 87 % zúčastněných odmítat léčbu dětí, ať už jsou odkudkoliv? Jestliže takto hlasovali i lidé, kteří děti mají, tak je opravdu čas na emigraci. Ne kvůli uprchlíkům, ale kvůli rodičům v hnědých košilích (viz nedávný případ, kdy svědomitý otec vzal rodinu na své rasistické představení před uprchlický tábor).

Proč musím žít jako zvíře?

8. 8. 2015

čas čtení 7 minut

V pláči mi řekl, že pokaždé, když zavře oči, vidí svou maminku, která mu říká, že je hodný kluk a že dělá správné věci. "Proč tedy musím žít jako zvíře?" ptal se mě.

"Musíme se všichni naučit žít společně jako bratři, anebo společně zemřeme jako idioti".

Bylo mi okamžitě jasné, že tito lidé, prchající před válkou a pronásledováním, chtějí všechno jiné než konflikt.

Přemýšlím celý den o tom, jak najít slova pro to, co jsme zažili včera, napsala na Facebooku Jaz O'Hara.

Hodinu jízdy od mého domu, pak půl hodiny jízda eurotunelem a byli jsme uprostřed nejhoršího uprchlického tábora na světě, co se týče zdrojů a podmínek, přesto nás tam přijali s otevřenou náručí. Je pozoruhodné, jak jen lidé, kteří nemají nic, opravdu vědí, jak se o všechno dělit.

"Džungle" (jak se ten tábor jmenuje) je volně a přirozeně rozdělena podle zemí, jsou u zastoupeny všechny válečné zóny světa. Prošli jsme "Afghánistánem", "Sýrií", "Eritreou" i "Súdánem".

Tak nepřijímejte nikoho a mlčte!

8. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Tak on tady Milan Chovanec zamoří diskusi v republice svým "etnickým křesťanstvím", křupanstvim neuvěřitelného nacistického zrna, člověk si říká, přemýšlí nad možnostmi republiky, omlouvá lidí, jako je Jan Keller, snad až slzu jsem uronil, nedostatečnou kapacitu předškolní výchovy zohlednil, rasismus započítal, intoleranci a řekl si, ne to není dobrý nápad vůbec o tom uvažovat. A ono to je celé tak absurdní, když jde o tohle:

Podle čeho se vybere těch až sedmdesát lidí?

Milan Chovanec: Vybere se jich patnáct. (iDnes.cz)

Tedy mi chcete říct, že celé to nacistické diskursové české kolečko bylo o 15 lidech? To je něco neuvěřitelného, když uvážíme, že jen Švédsko přijme příští rok 110 000 azylantů a z toho polovinu ze Sýrie. Tam se vede diskuse a má vést diskuse o počtech, o tom, kolika ještě může Švédsko pomoct.

Ale jak se vůbec opovažuje ČR začínat veřejnou diskusi o 15 lidech a zamořovat tím ovzduší v Evropě?

To je nějaký humorný pokus o to předčit Járu Cimrmana? Tak nepřijímejte nikoho a mlčte. Zalezte někam hodně hluboko, pane ministře.

Těch 15 lidí vezme třeba Švédsko, když už jich bude mít jen že Sýrie 50 000 a to má o 2 milióny méně obyvatel.

Ale jak říkám, já velmi razantně doporučuji vyškrtat minimálně norskou pomoc České republice na dřeň, do maxima možného, jelikož není možné být solidární s někým, kdo se dokáže nacisticky otírat i o 15 děti.., píše Lukáš Kraus.

Diletantismus v České televizi

8. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropský soud pro lidská práva jasné zakázal vrácení uprchlíků z Belgie do Řecka s ohledem na humanitární krizi v Řecku a tím určil mantinely výkladu konvence Dublin III. (Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ze dne 21.1.2011, případ M.S.S. proti Belgii a Řecku, stížnost č. 30696/09) a dále aktuálnější potvrzení stavu výrokem: Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ze dne 31. 7. 2014, případ F.H. proti Řecku, stížnost č. 78456/11.) To je platná a závazná judikatura. Nerozumím tomu, že se důsledek tohoto závažného rozhodnutí v rámci EU nedonesl až k české politické třídě a dokonce ani k veřejnoprávní TV a tak se předhánějí v Událostech komentářích v orgastických erupcích žvástů a diletantismu, a to včetně různých pospíšilů z plzeňských práv či různých pseudoevropsky hodnotných jandů či kompletně a znovu a znovu nepřipravených ex-expertů teličků. Když se zastavím jen u toho posledního, jak mohlo tohle dělat někdy v EK, vyjednávat klíčové přístupové smlouvy, to je opravdu k pláči, děsí se Lukáš Kraus.

Skončí internet i používání mobilních telefonů?

8. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Znepokojující byl dokument televize BBC The Trouble with Space Junk (Potíže s vesmírným harampádím), který se vysílal ve slavném vědeckopopulárním pořadu televize BBC Horizon. Lidstvo nashromáždilo ve vesmíru kolem Země obrovské množství harampádí. Problém je, že ve stavu beztíže tyto kusy železa a dalších hmot se pohybují kolem Země obrovskou rychlostí, až 27 000 km/h, což znamená že i kulička o velikosti jednoho milimetru má obrovskou kinetickou energii a je nesmírně ničivá.

PŘEČETLI JSME:

ČR: Máme spoutané ruce, ukazovali uprchlíci novinářům

8. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Proč proboha české úřady uprchlíkům dávají pouta?? (pozn. red.)

Zhruba o půl hodiny později přijelo k areálu ve Vyšních Lhotách osobní auto, které řídil asi pětačtyřicetiletý muž z Havířova. Zastavil jen pár metrů před vjezdem do areálu, vystoupil a křičel: „Je to jenom verbež, všechny bych je pověsil!“ V autě seděla jeho žena a asi osmiletý syn. Když se novináři zeptali chlapce, co říká na to, že jeho táta chce zabíjet lidi, usmál se a pokrčil rameny.

Zdroj: ZDE

OSN vyzývá Francii, aby připravila nouzový plán pro běžence v Calais i v Řecku

7. 8. 2015

čas čtení 1 minuta



Organizace spojených národů apelovala na Francii, aby zavedla "plán nouzového civilního nasazení" na pomoc tisícům migrantů, kteří táboří v Calais ve snaze dostat se do Británie. Vincent Cochetel, šéf evropské divize Úřadu OSN pro uprchlíky, požadoval "naléhavou reakci na krizi" - během níž letos zahynulo už devět lidí, kteří se snažili dostat se do Británie.

Cochetel také požadoval, aby se Evropa "probudila" vůči širší krizi po celém kontinentě, a hovořil o vážné situaci v Řecku, které nezvládá počet uprchlíků.

"Pracuji s uprchlíky pro OSN už třicet let. Navštívil jsem africké země, země v Asii, nikdy jsem neviděl takovou situaci. Nikdy jsem neviděl takovouto situaci. Je to v Evropské unii a je to naprosto ostudné," řekl Vicent Cochetel (viz reportáž Channel Four News výše).

Uprchlická krize na řeckých ostrovech Kos, Chios a Lesbos je "v totálním chaosu", konstatoval Mezinárodní úřad OSN pro uprchlíky. Neexistuje dostatečné ubytování, voda ani hygienická zařízení.

Jen v červenci dorazilo do Řecko asi 50 000 lidí. Řečtí vedoucí politikové konstatovali, že jejich země problém nezvládá, a apelovali na Evropskou unii o pomoc.

Téměř všichni uprchlíci, přijíždějící do Řecka, utíkají před válkami v Sýrii, v Iráku a v Afghánistánu.

Podle šéfa UNHCR v Evropě VIncenta Cochetela je infrastruktura na řeckých ostrovech "naprosto nedostatečná". Členské země EU musejí Řecku pomoci, avšak Řecko musí "vést a koordinovat" úsilí pomoci uprchlíkům.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Syrský urprchlík: Tady v Londýně není můj život

7. 8. 2015

čas čtení 5 minut

Moderátorka: Až se naučí anglicky, Walid plánuje vrátit se na univerzitu, aby získal možnost lepšího zaměstnání a lepšího platu. Když jsem se ale Walida zeptala, zda život v Británii je pro něho snem, trpce se tomu zasmál.Upozornil mě, že ze své země uprchl kvůli válce. A že v Sýrii nebylo jeho ambicí jen pracovat jako barman v nočním klubu.

Moderátor rozhlasu BBC: Možná si pamatujete, že jsme minulý týden hovořili se skupinou kurdských mužů, shromážděných v turecké kavárně v táboře v Calais před tím, než strávili noc pokusy naskočit na vlak či kamion jedoucí do Británie. Mezi těmito muži byl pětadvacetiletý telekomunikační inženýr jménem Khalid z provincie Darra v jižní Sýrii, který uprchl před tamějšími boji. Sdělil naší reportérce Emmě Jane Kirby, že dva jeho bratři nyní už žijí v Británii a že doufá, že se k nim bude moci přidat.

Britský televizní náboženský pořad se bude vysílat z provizorního kostela v uprchlickém táboře v Calais

7. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Štáb náboženského pořadu televizní stanice BBC 1 Songs of Praise (Písně chvály) natáčí část svého příštího pořadu v provizorním kostele v uprchlickém táboře "Džungle" v Calais, uprostřed krize, během níž zemřelo při pokusech dostat se do Británie nejméně devět osob. Pořad skládající se z bohoslužeb a zpěvu náboženských písní se bude natáčet v Calais o víkendu 8. a 9. srpna 2015.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2015

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

V čeervnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 150 564,80 Kč. Příjem z reklamy byl 13 996 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2015 209 875,59 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26200