OSN vyzývá Francii, aby připravila nouzový plán pro běžence v Calais i v Řecku

7. 8. 2015

čas čtení 1 minuta



Organizace spojených národů apelovala na Francii, aby zavedla "plán nouzového civilního nasazení" na pomoc tisícům migrantů, kteří táboří v Calais ve snaze dostat se do Británie. Vincent Cochetel, šéf evropské divize Úřadu OSN pro uprchlíky, požadoval "naléhavou reakci na krizi" - během níž letos zahynulo už devět lidí, kteří se snažili dostat se do Británie.

Cochetel také požadoval, aby se Evropa "probudila" vůči širší krizi po celém kontinentě, a hovořil o vážné situaci v Řecku, které nezvládá počet uprchlíků.

"Pracuji s uprchlíky pro OSN už třicet let. Navštívil jsem africké země, země v Asii, nikdy jsem neviděl takovou situaci. Nikdy jsem neviděl takovouto situaci. Je to v Evropské unii a je to naprosto ostudné," řekl Vicent Cochetel (viz reportáž Channel Four News výše).

Uprchlická krize na řeckých ostrovech Kos, Chios a Lesbos je "v totálním chaosu", konstatoval Mezinárodní úřad OSN pro uprchlíky. Neexistuje dostatečné ubytování, voda ani hygienická zařízení.

Jen v červenci dorazilo do Řecko asi 50 000 lidí. Řečtí vedoucí politikové konstatovali, že jejich země problém nezvládá, a apelovali na Evropskou unii o pomoc.

Téměř všichni uprchlíci, přijíždějící do Řecka, utíkají před válkami v Sýrii, v Iráku a v Afghánistánu.

Podle šéfa UNHCR v Evropě VIncenta Cochetela je infrastruktura na řeckých ostrovech "naprosto nedostatečná". Členské země EU musejí Řecku pomoci, avšak Řecko musí "vést a koordinovat" úsilí pomoci uprchlíkům.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
5880

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2015