Český prezident položí krtka k památníku obětí japonské invaze do Číny

Miloš Zeman dobývá Čínu

6. 8. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Prezident Miloš Zeman opět poletí do Číny, tentokrát na oslavy konce druhé světové války. Tato skutečnost je toužebně očekávanou vodou na český mediální mlýn zpomalený suchem typickým pro okurkovou sezónu. Zlé jazyky strádajících dělníků pražských mediálních manufaktur a poprvé také jejich robotické - a nutno dodat o poznání kreativnější - konkurence chrlí jeden hanopis za druhým. Neštítí se používat slov jako "zrada" či "kůl v plotě" a pokračují tak v systematické snaze pošpinit a diskreditovat hlavu českého státu. Britské listy získaly exkluzivní informace o skutečném poslání prezidenta v Číně.

Podle lidí z okruhu prezidenta je Miloš Zeman posedlý myšlenkou spolupráce mezi ekonomickými Davidem a Goliášem. I přesto, že Česká republika je s ohledem na svou relativní nepatrnost srovnatelná se středně velkým čínským městem, Miloš Zeman má plán. A jeho středobodem je krtek.

Už při první návštěvě prezident Zeman začal svůj plán naplňovat, když choval na klíně plyšového krtka, postavičku z legendárního animovaného seriálu Zdeňka Milera. Podle analýzy dopadů na veřejné mínění v Číně však tento pokus promovat krtka nedopadl příliš dobře. Většina Číňanů, kteří Zemana ve vysílání zaznamenali, se domnívá, že šlo o výstředního evropského starostu, jenž kdoví proč cestuje po světě a tahá s sebou maskota pro štěstí. Většina dotazovaných dětí se vyjádřila v tom smyslu, že je "škaredý a tlustý". Výzkumníkům se však nepodařilo zjistit, zda se vyjadřují k prezidentovi, nebo ke krtkovi.

Následující pokus by však měl podle prezidentské kanceláře dopadnout podstatně lépe. "Pan prezident četl v šedesátých letech článek o tom, že krtek má v původní čínské mytologii stejnou roli jako Charón v té řecké. Má doprovázet mrtvé na jejich posmrtné cestě do podsvětí. Rád by na tuto tradici navázal a během pietního aktu položil krtka k památníku obětí japonské invaze. Doufá, že "položit krtka" bude v následujících letech chtít u příležitosti uctění památky zesnulých více než miliarda Číňanů a že tím HDP ČR stoupne zhruba o 3,5 %," říká prezidentův mluvčí Ovčáček. "A já musím zatím najít ten článek," dodává poněkud smutně.

Ze by poněkud nezvyklé chování prezidenta během pietního aktu mohlo vzbudit pohoršení či dokonce skandál, to si prezidentská kancelář nepřipouští. "Po výrocích o Palestincích, imigrantech či vzdělávání už se tak trochu očekává, co zase provede," říká jeden z blízkých spolupracovníků Hradu. Zeman prý dokonce obdržel nabídku vystupovat jako klaun se slavným čínským cirkusem na jeho světovém turné. Prezident nabídku pečlivě zvažuje.

0
Vytisknout
8170

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015