Polští pracovníci v Británii zvažují stávku proti antimigrantské rétorice

6. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Cílem je ukázat jejich význam pro britskou ekonomiku

Polští zaměstnanci v Británii chtějí 20. srpna stávkovat, aby tím dokázali svůj význam pro britskou ekonomiku, a aby protestovali nad pomluvami britského bulvárního tisku, že jsou to "paraziti, zneužívající sociálních dávek".

O připravované stávce se hovoří na internetových fórech a také ji podporuje největší polský list, vydávaný v Británii.

V Británii nyní pracuje více než půl milionu Poláků a stávka by vážně ochromila podniky a služby po celé Británii, zejména ve stavebním a potravinářském průmyslu a ve zdravotnictví, varuje konzervativní euroskeptický deník Daily Telegraph.

Stoupenci stávky apelují na imigrantské pracovníky i z dalších etnických skupin, aby se k nim připojili.

Z oficiálních údajů vyplývá, že v Británii nyní žije 1,3 milionu lidí, kteří se narodili v nových členských zemích EU. Z nich je asi polovina Poláci.

Při posledním sčítání lidu vyšlo najevo, že polština je druhým nejčastěji používaným jazykem v Británii po angličtině.

Nápad přišel od jedné Polky, která vyjádřila frustraci nad protiimigrantskou rétorikou v Británii a nad tím, že Angličané neoceňují, jak velkou práci imigranti v zemi dělají.

"Jednou v Americe v osmdesátých letech imigranti jen na jediný den nešli do práce," napsala. "Výsledek? Zastavilo se všechno. Metro, komunikace, kavárny. A lidi si přestali na imigranty stěžovat. Možná, že je načase, abychom to udělali i my tady."

Poláci v Británii jsou uraženi, že britská vláda tvrdí, že imigranti zneužívají sociální dávky. Z oficiální studie, vydané loni, vyplývá, že o dvacet procent více Poláků má zaměstnání než rodilých Britů či ostatní populace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6246

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015