Proč musím žít jako zvíře?

8. 8. 2015

čas čtení 7 minut

V pláči mi řekl, že pokaždé, když zavře oči, vidí svou maminku, která mu říká, že je hodný kluk a že dělá správné věci. "Proč tedy musím žít jako zvíře?" ptal se mě.

"Musíme se všichni naučit žít společně jako bratři, anebo společně zemřeme jako idioti".

Bylo mi okamžitě jasné, že tito lidé, prchající před válkou a pronásledováním, chtějí všechno jiné než konflikt.

Přemýšlím celý den o tom, jak najít slova pro to, co jsme zažili včera, napsala na Facebooku Jaz O'Hara.

Hodinu jízdy od mého domu, pak půl hodiny jízda eurotunelem a byli jsme uprostřed nejhoršího uprchlického tábora na světě, co se týče zdrojů a podmínek, přesto nás tam přijali s otevřenou náručí. Je pozoruhodné, jak jen lidé, kteří nemají nic, opravdu vědí, jak se o všechno dělit.

"Džungle" (jak se ten tábor jmenuje) je volně a přirozeně rozdělena podle zemí, jsou u zastoupeny všechny válečné zóny světa. Prošli jsme "Afghánistánem", "Sýrií", "Eritreou" i "Súdánem".

Česko obviňuje lidi, prchající z koncentráku, že jsou to gestapáci

9. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jsem ohromen vlnou iracionální hysterie a zuřivé nenávisti v České republice proti nevinným a ubohým lidem, kteří prchají před terorem a vražděním v řadě zemí světa a ucházejí se, přesně podle mezinárodního práva, o ochranu v zemích nepostižených vražděním a válkou. Na tu pomoc mají legální právo podle Ženevských dohod z r. 1951 i podle zákonů Evropské unie a civilizované země jim ji taky poskytují. Slušné země žadatele o azyl nevězní, nedávají jim pouta a neodebírají jim peníze a mobilní telefony. Nechápu, kde se v Česku berou tyto fašistické tendence.

Rozhovor Britských listů 17:

Čeští intelektuálové selhávají?

7. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Převládající, emocionální fašizující mýtus má dva prvky:

1. Odpor k elitám: ('Oni nás prodali a zradili')

2. Obraz nepřítele. Ten je fantasmagorie, ale má reálné prvky, s nimiž se dá pracovat.

Toto je příběh, který občany sjednocuje a dělá z nich lid.

Proti mýtu se musí postavit jiný příběh, který bude psychologicky podobně emočně uspokojivý jako ten fašistický."




Rozhovor Jana Čulíka s filozofem a publicistou Martinem Škabrahou o tom, co se dá dělat proti nesmyslnému strachu českého obyvatelstva z uprchlíků a proti neblahému vývoji české společnosti směrem k nenávisti a netoleranci. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. srpna 2015.

To už jsme se všichni zbláznili?

9. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dnes ráno jsem na Novinkách četl celkem nerasistický a nepodsouvavý článek o léčení syrských dětí v českých nemocnicích. Bohužel obsažená anketa a hlavně její výsledek ve mně vyvolal následující otázku - to už jsme se opravdu všichni zbláznili? ptá se Jan Hlava.

Jak může 87 % zúčastněných odmítat léčbu dětí, ať už jsou odkudkoliv? Jestliže takto hlasovali i lidé, kteří děti mají, tak je opravdu čas na emigraci. Ne kvůli uprchlíkům, ale kvůli rodičům v hnědých košilích (viz nedávný případ, kdy svědomitý otec vzal rodinu na své rasistické představení před uprchlický tábor).

Diletantismus v České televizi

8. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropský soud pro lidská práva jasné zakázal vrácení uprchlíků z Belgie do Řecka s ohledem na humanitární krizi v Řecku a tím určil mantinely výkladu konvence Dublin III. (Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ze dne 21.1.2011, případ M.S.S. proti Belgii a Řecku, stížnost č. 30696/09) a dále aktuálnější potvrzení stavu výrokem: Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ze dne 31. 7. 2014, případ F.H. proti Řecku, stížnost č. 78456/11.) To je platná a závazná judikatura. Nerozumím tomu, že se důsledek tohoto závažného rozhodnutí v rámci EU nedonesl až k české politické třídě a dokonce ani k veřejnoprávní TV a tak se předhánějí v Událostech komentářích v orgastických erupcích žvástů a diletantismu, a to včetně různých pospíšilů z plzeňských práv či různých pseudoevropsky hodnotných jandů či kompletně a znovu a znovu nepřipravených ex-expertů teličků. Když se zastavím jen u toho posledního, jak mohlo tohle dělat někdy v EK, vyjednávat klíčové přístupové smlouvy, to je opravdu k pláči, děsí se Lukáš Kraus.

Tak nepřijímejte nikoho a mlčte!

8. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Tak on tady Milan Chovanec zamoří diskusi v republice svým "etnickým křesťanstvím", křupanstvim neuvěřitelného nacistického zrna, člověk si říká, přemýšlí nad možnostmi republiky, omlouvá lidí, jako je Jan Keller, snad až slzu jsem uronil, nedostatečnou kapacitu předškolní výchovy zohlednil, rasismus započítal, intoleranci a řekl si, ne to není dobrý nápad vůbec o tom uvažovat. A ono to je celé tak absurdní, když jde o tohle:

Podle čeho se vybere těch až sedmdesát lidí?

Milan Chovanec: Vybere se jich patnáct. (iDnes.cz)

Tedy mi chcete říct, že celé to nacistické diskursové české kolečko bylo o 15 lidech? To je něco neuvěřitelného, když uvážíme, že jen Švédsko přijme příští rok 110 000 azylantů a z toho polovinu ze Sýrie. Tam se vede diskuse a má vést diskuse o počtech, o tom, kolika ještě může Švédsko pomoct.

Ale jak se vůbec opovažuje ČR začínat veřejnou diskusi o 15 lidech a zamořovat tím ovzduší v Evropě?

To je nějaký humorný pokus o to předčit Járu Cimrmana? Tak nepřijímejte nikoho a mlčte. Zalezte někam hodně hluboko, pane ministře.

Těch 15 lidí vezme třeba Švédsko, když už jich bude mít jen že Sýrie 50 000 a to má o 2 milióny méně obyvatel.

Ale jak říkám, já velmi razantně doporučuji vyškrtat minimálně norskou pomoc České republice na dřeň, do maxima možného, jelikož není možné být solidární s někým, kdo se dokáže nacisticky otírat i o 15 děti.., píše Lukáš Kraus.

Při atentátech Talibanu v Kábulu zahynulo více než 40 lidí

8. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Za posledních 24 hodin usmrtil Taliban v Kábulu ve vlně atentátů nejméně 40 osob. Bylo to největší zabíjení za mnoho let.

Většina mrtvých byli civilisté nebo policejní kadeti a usmrcen byl i jeden člen mezinárodních služeb.

K nejničivějšímu útoku došlo v pátek večer, kdy detonoval sebevražedný atentátník z Talibanu, oblečený v policejní uniformě, bundu s výbušninami před branami policejní akademie uprostřed davu rekrutů, kteří čekali na návrat do akademie po víkendu. Nejméně 20 osob bylo usmrceno a 25 zraněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Trump byl vyloučen z republikánského debatního fóra:

Vyjádřil se, že moderátorka Fox News mu dávala kritické otázky, protože měla menstruaci

8. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Konzervativní aktivista Erick Erickson, organizátor velkých akcí Republikánské strany, se vyjádřil že miliardář Donald Trump "zašel příliš daleko", když reagoval na to, že jedna moderátorka při nedávném diskusím pořadu mu dávala ostře kritické otázky. Trump řekl v rozhovoru pro CNN, že moderátorka Fox News Megyn Kellyová, během úterní televizní debaty "měla krev, která jí tekla z očí, krev, která z ní vytékala všude".

Zrušení pozvání pro Trumpa, aby se účastnil diskuse na republikánském RedState Hathering, je prvním Trumpovým velkým konfliktem s americkým mainstreamovým republikánským establishmentem. Podrobnosti v angličtině ZDE

Skončí internet i používání mobilních telefonů?

8. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Znepokojující byl dokument televize BBC The Trouble with Space Junk (Potíže s vesmírným harampádím), který se vysílal ve slavném vědeckopopulárním pořadu televize BBC Horizon. Lidstvo nashromáždilo ve vesmíru kolem Země obrovské množství harampádí. Problém je, že ve stavu beztíže tyto kusy železa a dalších hmot se pohybují kolem Země obrovskou rychlostí, až 27 000 km/h, což znamená že i kulička o velikosti jednoho milimetru má obrovskou kinetickou energii a je nesmírně ničivá.

Syrský urprchlík: Tady v Londýně není můj život

7. 8. 2015

čas čtení 5 minut

Moderátorka: Až se naučí anglicky, Walid plánuje vrátit se na univerzitu, aby získal možnost lepšího zaměstnání a lepšího platu. Když jsem se ale Walida zeptala, zda život v Británii je pro něho snem, trpce se tomu zasmál.Upozornil mě, že ze své země uprchl kvůli válce. A že v Sýrii nebylo jeho ambicí jen pracovat jako barman v nočním klubu.

Moderátor rozhlasu BBC: Možná si pamatujete, že jsme minulý týden hovořili se skupinou kurdských mužů, shromážděných v turecké kavárně v táboře v Calais před tím, než strávili noc pokusy naskočit na vlak či kamion jedoucí do Británie. Mezi těmito muži byl pětadvacetiletý telekomunikační inženýr jménem Khalid z provincie Darra v jižní Sýrii, který uprchl před tamějšími boji. Sdělil naší reportérce Emmě Jane Kirby, že dva jeho bratři nyní už žijí v Británii a že doufá, že se k nim bude moci přidat.

PŘEČETLI JSME:

ČR: Máme spoutané ruce, ukazovali uprchlíci novinářům

8. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Proč proboha české úřady uprchlíkům dávají pouta?? (pozn. red.)

Zhruba o půl hodiny později přijelo k areálu ve Vyšních Lhotách osobní auto, které řídil asi pětačtyřicetiletý muž z Havířova. Zastavil jen pár metrů před vjezdem do areálu, vystoupil a křičel: „Je to jenom verbež, všechny bych je pověsil!“ V autě seděla jeho žena a asi osmiletý syn. Když se novináři zeptali chlapce, co říká na to, že jeho táta chce zabíjet lidi, usmál se a pokrčil rameny.

Zdroj: ZDE

Britský televizní náboženský pořad se bude vysílat z provizorního kostela v uprchlickém táboře v Calais

7. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Štáb náboženského pořadu televizní stanice BBC 1 Songs of Praise (Písně chvály) natáčí část svého příštího pořadu v provizorním kostele v uprchlickém táboře "Džungle" v Calais, uprostřed krize, během níž zemřelo při pokusech dostat se do Británie nejméně devět osob. Pořad skládající se z bohoslužeb a zpěvu náboženských písní se bude natáčet v Calais o víkendu 8. a 9. srpna 2015.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PRIMÁTOR PALERMA:

Jsme svědkem genocidních tendencí vůči uprchlíkům, způsobených sobectvím Evropy

7. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Peter Sutherland, mimořádný představitel OSN pro uprchlíky: Evropa musí na základě solidarity vpustit na své území více uprchlíků, a to i legálními cestami. Tito lidé prchají před pronásledováním a mají právní nárok na ochranu. Vojenská a policejní opatření nic neřeší.



Moderátor: Jsme svědkem genocidních tendencí, způsobených sobectvím Evropy. To řekl ve čtvrtek primátor Palerma, když se rozplynuly naděje, že by bylo možno najít další živé lidi v lodi, která se převrátila cestou do Evropy. Na palubě bylo podle odhadů 200 lidí a záchranné lodi byly povolány k dalším lodím s imigranty, které se octly v nouzi.

Toto je okamžik, kdy záchranáři konečně dospěli k osobám, které přežily, když se ve středu převrátila loď ve Středozemí. Záchranáři vytáhli z vody 400 lidí. Mnoho z nich bylo dehydrovaných a ve velmi špatném zdravotním stavu. Ale asi 200 lidí se utopilo. Mnoho z nich bylo v podpalubí.

OSN vyzývá Francii, aby připravila nouzový plán pro běžence v Calais i v Řecku

7. 8. 2015

čas čtení 1 minuta



Organizace spojených národů apelovala na Francii, aby zavedla "plán nouzového civilního nasazení" na pomoc tisícům migrantů, kteří táboří v Calais ve snaze dostat se do Británie. Vincent Cochetel, šéf evropské divize Úřadu OSN pro uprchlíky, požadoval "naléhavou reakci na krizi" - během níž letos zahynulo už devět lidí, kteří se snažili dostat se do Británie.

Cochetel také požadoval, aby se Evropa "probudila" vůči širší krizi po celém kontinentě, a hovořil o vážné situaci v Řecku, které nezvládá počet uprchlíků.

"Pracuji s uprchlíky pro OSN už třicet let. Navštívil jsem africké země, země v Asii, nikdy jsem neviděl takovou situaci. Nikdy jsem neviděl takovouto situaci. Je to v Evropské unii a je to naprosto ostudné," řekl Vicent Cochetel (viz reportáž Channel Four News výše).

Uprchlická krize na řeckých ostrovech Kos, Chios a Lesbos je "v totálním chaosu", konstatoval Mezinárodní úřad OSN pro uprchlíky. Neexistuje dostatečné ubytování, voda ani hygienická zařízení.

Jen v červenci dorazilo do Řecko asi 50 000 lidí. Řečtí vedoucí politikové konstatovali, že jejich země problém nezvládá, a apelovali na Evropskou unii o pomoc.

Téměř všichni uprchlíci, přijíždějící do Řecka, utíkají před válkami v Sýrii, v Iráku a v Afghánistánu.

Podle šéfa UNHCR v Evropě VIncenta Cochetela je infrastruktura na řeckých ostrovech "naprosto nedostatečná". Členské země EU musejí Řecku pomoci, avšak Řecko musí "vést a koordinovat" úsilí pomoci uprchlíkům.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Kterak Česká televize banalizuje jadernou anihilaci Hirošimy a Nagasaki 70 let poté

8. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Termín genocida bývá vyhrazován pro zvěrstva oficiálních nepřátel Západu, nikoliv pro zločiny zemí euroatlantické civilizace. Proto jsou děsivé události v Kambodži, Srebrenici, Rwandě, a především holocaust, ač se jej dopustilo Německo, tedy země, která pár let před pádem do nacistického barbarství byla vědeckým a kulturním centrem Západu, považovány za genocidu. Řadu zvěrstev, jež mají na svědomí západní státy, však lze rovněž označit za genocidu, byť s jistými kontroverzemi – Západ je přece v řadě očí nositelem ideje lidských práv, proto se takových hrůz nemůže už z této podstaty dopustit. Osobně se domnívám, že svržení atomových bomb na dvě bezbranná japonská města před 70 lety plně naplňuje termín genocida. Podívejme se, jak o tomto zločinném barbarství informovala Česká televize.

Způsob připomenutí 70. výročí amerického jaderného útoku v Japonsku byl na Západě jiný než v ČT

8. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Musím dát za pravdu Danielu Veselému, protože způsob, jímž západní sdělovací prostředky připomněly americký útok jadernou bombou na Japonsko v srpnu 1945, byl opravdu jiný, než co učinila Česká televize.

Například rozhlas BBC přinesl četná, otřesná, podrobná osobní svědectví obyvatel Hirošimy, kteří přežili a byli v době amerického jaderného útoku ještě děti. Zdůrazňovalo se, že jaderný útok byl útokem na civilní obyvatelstvo obou zničených měst, včetně žen a malých dětí, což bylo podtrženo jejich osobními svědectvími. .

Celkem byly mediální vzpomínky na Západě varováním před jadernými zbraněmi a zdůrazňován byl apel na jejich odstranění, což bylo konec konců smyslem pokojné mírové ceremonie, která se konala v Hirošimě.

Německá televizní moderátorka ostře zaútočila na nenávistné komentáře proti imigrantům

7. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Upozornila, že jejich nenávistné výroky vedou ke žhářství v domovech pro uprchlíky



Televizní moderátorka Anja Reschke vyvolala obrovskou debatu na sociálních sítích, když v pravidelném televizním komentáři požadovala, aby veřejnost otevřeně vystoupila proti rasistickým útokům proti uprchlíkům.

V pravidelném komentáři v rámci večerního zpravodajství televize Norddeutscher Rundfunk Reschke ostře zaútočila na nenávistné komentátory, jejichž jazyk prý podle ní vyvolává žhářské útoky proti domovům uprchlíků.

Zdůraznila, že je šokována, jak společensky přijatelné začalo být publikovat rasistické výlevy pod vlastními jmény útočníků.

"Zjevně to už není ztrapňující. Naopak, reakce jako 'ta špinavá chátra by se měla v moři utopit' jsou nadšeně schvalovány a dostávají množství liků. Až do té chvíle jste byli rasistická nula, ale pak najednou máte z toho euforický pocit," zdůraznila ve svém dvouminutovém komentáři.

Její komentář se virálně rozšířil po internetu během několika minut a ve čtvrtek odpoledne ho zhlédlo více než 9 milionů diváků, zaznamenal více než čtvrt milionu liků, 20 000 komentářů a byl sdílen na Facebooku více než 83 000 krát.

Naučí se Češi milovat Evropskou unii?

7. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Češi prý málo milují Sovětský... totiž Evropskou unii, což se vláda chystá změnit. Protože méně vzdělaná část obyvatel má k EU v průměru negativnější vztah než ti vzdělanější, dovozuje se, že má málo informací, což by měla napravit propagační kampaň ZDE. Ba přímo turné.

Pět pašeráků uprchlíků bylo v Itálii obviněno z vraždy 200 osob, které se utopily ve Středozemním moři

7. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Pět mužů, dva Libyjci, dva Alžířané a jeden Tunisan ve věku od 21 do 24 let, kteří řídili loď, která se převrhla ve Středozemním moři a utopilo se více než 200 lidí, byli v Itálii obviněni z jejich mnohonásobné vraždy. Podle svědectví, které shromáždila italská policie, muži ohrožovali uprchlíky na loni noži a bili je pásky, aby je udrželi pod kontrolou.

Asi 100 afrických uprchlíků, kteří jsou nyní mrtví, byli zadržováni v podpalubí lodi, svědčili přeživší uprchlíci. Pašeráci prý je tam chtěli držet po tři dny, protože jim nezaplatili dostatečně vysoké výkupné. Když se podpalubí začalo plnit vodou, pašeráci je bitím donutili z podpalubí nevystupovat a nařídili ostatním cestujícím, aby uzavřeli poklopy, aby se lidé v podpalubí nemohli dostat ven.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Politikové jsou blbí": Republikánské televizní debatě dominoval zkomoleně hovořící Donald Trump

7. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Miliardář Trump, který vede v průzkumech veřejného mínění, zdramatizoval debatu hned od počátku, když vyhlásil, že "politikové jsou blbí" a naznačil, že je připraven odejít z Republikánské strany a kandidovat na amerického prezidenta zcela samostatně.

Trump se choval bojovně a podivně, občas mluvil zkomoleně a posléze relativně ztichl, když se v dvouhodinové debatě hovořilo o konkrétních politických problémech, k nimž Trump neměl co říci.

Dramaticky začala debata hned první otázkou, kdy se moderátor Fox News zeptal, zda existuje někdo, kdo bude neochoten poskytnout loajální podporu nakonec vybranému republikánskému kandidátu a kdo uvažuje o tom, že by kandidoval samostatně, mimo Republikánskou stranu.

Nejprve nereagoval nikdo, pak Trump zvedl ruku a šokoval tím publikum.

Muž ušel pěšky celých 50 kilometrů tunelem pod kanálem La Manche

7. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Súdánský uprchlík Abdul Rahman Haroun, 40, prošel pod kanálem La Manche na vzdálenost skoro celých padesáti kilometrů až do Anglie. Byl nalezen a zatčen pouhý kilometr od anglického přístavu Folkestone. Policie v hrabství Kentu ho obžalovala z trestného činu "vytváření překážky lokomotivě či železničnímu vagónu" podle Zákona o zlovolném poškozování majetku z roku 1861.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezitím v Evropě:

Rakousko: Čtyři způsoby, jak můžete pomoci uprchlíkům

7. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Evropská unie se snaží vyrovnat s přílivem uprchlíků, z nichž mnozí riskují životy na útěku před násilím v Sýrii, Iráku a Afghánistánu. Pokud chcete pomoci uprchlíkům přicházejícím do Rakouska, tady se dozvíte, jak na to, píše rakouská mutace deníku The Local.

Rozhovor Britských listů 16:

Jak bojovat proti strachu v obyvatelstvu

31. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Jana Čulíka s místopředsedou ÚV KSČM Jiřím Dolejšem o nynějším strachu českého obyvatelstva z uprchlíků a o politice Komunistické strany Čech a Moravy. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. července 2015.

Dohoda o další řecké půjčce "by mohla být podepsána 15. srpna"

7. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Francouzský prezident a řecký premiér se sešli v kuloárech oslav rozšíření Suezského průplavu. Hollande poté řekl novinářům, že dohody může a mělo by být dosaženo během srpna. Řecko se potřebuje dostat k penězům 20. srpna, kdy musí splatit část 3,4 miliardy eur, jež dluží Evropské centrální bance.

Přečetli jsme:

Falešné vědomí o falešném vědomí

7. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Nejomezenější levicovou myšlenkou zůstává falešné vědomí, protože je tak mělká. Stačí abyste masám poskytli správnou informaci, říká, a zahlédnou pravdu o kapitalismu, Murdochově tisku, imigraci nebo čemkoliv - a budou s vámi souhlasit! Uvidí pravdu, kterou vy už samozřejmě znáte. Dejte jim statistiky a vzejde z toho revoluce. Ale nějak to stále nefunguje, v informačním věku. Systémy politických věr a to, co je mění, jsou kombinací emoce, zkušenosti, víry a naděje.

´

Zdroj v angličtině: ZDE

Kreml zastrašuje Švédsko a Finsko

7. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Ruský velvyslanec ve Švédsku Viktor Tatarincev nedávno varoval Švédsko, že pokud vstoupí do NATO, Rusko přijme "protiopatření". Naneštěstí nešlo o izolovanou hrozbu. Vysoce postavení ruští představitelé opakovaně hrozí Švédsku a Finsku ve snaze přinutit je, aby se podřídily přání Moskvy ohledně volby spojenců. Stockholm a Helsinky nesmějí hrozby podceňovat a musejí vynaložit větší úsilí na odstrašení Kremlu od jejich provedení. To bude vyžadovat větší politickou pozornost i vojenské kapacity k odražení nekonvenční vojenské hrozby.

Na počátku bylo nesmyslné a lživé slovo. A to slovo fungovalo. Ukrajina 2014, Česko 2015

6. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

"O tom, jak je situace vážná, svědčí i fakt, že pražský magistrát už dva měsíce registruje každou noc STOVKY AŽ TISÍCE pokusů o překonání hranic města na východním okraji Prahy. Tento týden se navíc uskutečnily už tři masové nájezdy migrantů na Čestlice. Největší byl v noci na středu, jehož se podle posledních informací zúčastnilo 2300 lidí. „Je jasné, že některým se podaří dostat až na náplavku. Ostatní běženci o tom vědí.”"

Incident v Bille: Lidi se vyhýbali pokladně, u níž pracoval mladík tmavší pleti

6. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Včera nádherně absurdní situace u pokladen v Bille na Florenci, píše Petr Vaněk na Facebooku. U jedné kasy, u které seděla pokladní, 10členná fronta, která nepostupuje, na druhé straně, kde byl za kasou tmavej kluk na zaučení, NIKDO: i cizinci, kteří přišli přede mnou, instinktivně vycítili, že tu něco nehraje (proč je fronta tady, a ne tam?), tak změnili na poslední chvíli směr a stoupli si na konec té dlouhé fronty.

29309

Současnou vládnoucí a nastupující generaci zviklá i sebemenší hodnotový konflikt

Českou společnost čeká útlum demokracie

6. 8. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Apatie, ruku v ruce s neschopností postavit se v zásadních okamžicích za hodnoty ležící v samé podstatě demokracie, dělají z této společnosti vnitřně zkornatělou, pouze institucionálně udržovanou skořápku, do níž stačí jemně klepnout a rozsype se na prach. Příkladem budiž dnešní, mediálně hypertrofovaná kauza imigrantů. Do této země nechtějí, nicméně hrozivě velká část obyvatel prokazuje naprosto iracionální strach s odporně xenofobními postoji a zcela otevřeně dokládá, jak jsou si tak nejistí životaschopností této společnosti a že vlastně nevěří sami sobě.

Od roku 1989 dospěla v české společnosti celá jedna nová generace. Jedna celá generace naopak odešla. Odešli ti, kdo ještě zažili první republiku, postupně odcházejí ti, kdo zažili druhou světovou válku a celé následující, společensky turbulentní období. Ti dospívající vyrostli v 90. letech, euforii jejich první poloviny doslova prodělali do plenek a následně je uchvátila technologická revoluce a hipsterská estetika. Vládnoucí generace dneška jsou lidé se zkušeností z tesilové a šusťákové totality, budování kapitalismu a postupné ztráty jakéhokoliv smysluplného cíle, krom toho sobeckého vlastního. Kdo v této společnosti vlastně ještě stojí o demokracii?

Jsou tři minuty do půlnoci. Půlnoc znamená konec lidstva

6. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Připomínáme si 70. výročí svržení atomových bomb na dvě japonská města – Hirošimu a Nagasaki - což podle oficiální historie, již, jak víme, píší vítězové, ukončilo zatím nejděsivější konflikt v lidských dějinách. Tento „narativ vítězů“ však zpochybňují respektované kapacity, ovšem bez většího ohlasu v širokých politických a mediálních kruzích. Lidstvo zároveň vstoupilo do vysoce nebezpečné fáze své existence, možná fáze fatální, jak se zmíním dále v textu.

Anthony Beevor: Zákazem mé knihy si Rusko lže o minulosti

6. 8. 2015

čas čtení 5 minut

Popírat historická fakta je nesprávné, ať se to týká Holocaustu, anebo zvěrstev, páchaných Rudou armádou

Pozn. red. Něco podobného, možná v méně drastické formě, ale se stejnými důsledky, se odehrálo v České republice, kde dosud NEVYŠEL český překlad knihy historičky Mary Heimannové Czechoslovakia: The State that Failed, navzdory doporučení několika historiků.

Během posledních 24 hodin dostávám mírně ironická blahopřání od kolegů historiků, píše Anthony Beevor. Vyvolal je příkaz ministerstva školství z Jekatěrinburského regionu v Rusku stáhnout všechny mé knihy ze škol a z univerzit. Musí být znepřístupněny "všem studentům i učitelům" (zajímavé je, že učitelům nesmí být dovoleno, aby se rozhodli sami). Jsem obviňován ze šíření "stereotypů utvořených za Třetí říše" a z rozvíjení "propagandistického mýtu" Josepha Goebbelse, že vojáci Rudé armády masově znásilňovali německé ženy.

29310

Česká republika jako Silicon Valley Evropy

6. 8. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Každá třetí investice v České republice míří do IT. Kolem IT se točí peníze až neurvalé výše. Přesto se jedná o obor, který je státem prakticky ignorován. Není podporován, není preferován a není mu dán odpovídající prostor ve vzdělání a v možnosti naplnění jeho kapacit. V IT je prakticky nulová nezaměstnanost. Přičemž platy v tomto oboru jsou silně nad poměry ostatních českých zaměstnanců. Průměrný plat v IT je přes 40 000,- Kč. Podobný plat získá i člověk, který je v IT nováčkem, tedy čerstvě vystudovaným. Důvod je jednoduchý – služby v IT jsou žádané.

Řada dnešních čtyřicátníků končí v péči psychiatrů

6. 8. 2015 / Radek Mokrý

čas čtení 2 minuty

Hlavně ti ze střední třídy, z rodin lékařů, právníků, architektů s bolševickým základem i bez, reaguje Radek Mokrý na článek "Českou společnost čeká útlum demokracie". Reaguje konkrétně na pasáž charakterizující dnešní čtyřicátníky jako generaci lidí vychovaných k přizpůsobivosti, bez jasného smyslu života, kromě ubíjejícího hromadění přízemních, materiálních  statků: 

Český prezident položí krtka k památníku obětí japonské invaze do Číny

Miloš Zeman dobývá Čínu

6. 8. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Prezident Miloš Zeman opět poletí do Číny, tentokrát na oslavy konce druhé světové války. Tato skutečnost je toužebně očekávanou vodou na český mediální mlýn zpomalený suchem typickým pro okurkovou sezónu. Zlé jazyky strádajících dělníků pražských mediálních manufaktur a poprvé také jejich robotické - a nutno dodat o poznání kreativnější - konkurence chrlí jeden hanopis za druhým. Neštítí se používat slov jako "zrada" či "kůl v plotě" a pokračují tak v systematické snaze pošpinit a diskreditovat hlavu českého státu. Britské listy získaly exkluzivní informace o skutečném poslání prezidenta v Číně.

Evidentně existují metody, jak z běžných občanů vytvořit neonacisty

6. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, stále jsem dumal, proč se česká společnost fašizuje vůči uprchlíkům a muslimum zvláště. Po včerejšku, kdy na diskuzích většina diskutujících vyjadřovala radost nad utopením stovek lidí v převrhnuvší se lodi u Lybie, to už nejde ani o fašizaci ale o čistý nacismus. Jen nacisti mají radost ze smrti lidí "podřadné rasy". Ale ani Němci nebyli před lety tak zmanipulovaní, aby v diskuzich onanovali nad plynováním židů, většina o tom neměla potuchy. Ale evidentně existují metody, jak z běžných občanů vytvořit neonacisty, píše Jaroslav Široký.

Novomanželé dali 4 000 syrským uprchlíkům neuvěřitelný dar

6. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Turecké pohraniční město Kilis je domovem pro desetitisíce uprchlíků, prchajících z válkou zničené Sýrie.

Minulý čtvrtek se v něm uskutečnil dobrý skutek, který rezonuje po celém světě, píše Washington Post.

Novomanželé Fethullah Üzümcüoğlu a Esra Polat se rozhodli, že nevydají úspory svých rodin na recepci pro své svatební hosty, ale že namísto toho peníze věnují na jídlo pro 4000 uprchlíků ve městě Kilis.

Velmi smutná zpráva o stavu lidstva

6. 8. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 2 minuty

Většina z vás už o tom jistě četla nebo slyšela. Americký zubař Walter James Palmer zastřelil slavného lva Cecila. Navíc dosti brutálním způsobem. Rozhořčené reakce veřejnosti na sebe nenechaly dlouho čekat (zapojil se i Arnold Schwarzenegger), a tak se z Palmera - lovce stal poměrně rychle Palmer - štvanec. Objevily se ale také názory, jako je ten, že soucit s Cecilem nás nic nestojí, tudíž zcela vyhovuje naší pohodlnosti. Nejsem si jist, zda je to pravda, to, že tolik lidí soucítí s milovaným tvorem, je ale spíše dobrou zprávou.

Životnost podniků se za poslední půlstoletí snížila ze 75 na 15 let

Co se stane, když podnik zaspí digitální revoluci?

6. 8. 2015

čas čtení 6 minut

Je to hodina pravdy pro IT manažery (Chief Information Office, CIO), právě oni rozhodují o tom, zda bude váš podnik mezi vítězi nebo poraženými další průmyslové digitální revoluce. Odborný expert německého portálu Focus on-line Ferri Abolhassan upozorňuje na obtíže, kterým čelí mnoho podníků. Jde o to, jak v rámci podniku úspěšně nastoupit "megatrend" digitalizace. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

OSN: Uprchlíci mají legální právo na to být přijati v Evropě

6. 8. 2015

čas čtení 1 minuta



Od minuty 2'28":

Moderátor: Melisso, jak víte, v Evropě probíhá debata o tom, kolik těch uprchlíků by mělo být přijato do různých evropských zemí. Myslíte si, že všichni ti lidé, kteří byli dnes u libyjského pobřeží zachráněni, by měli být v Evropě přijati, měli by tam najít domov?

Melissa Fleming, mluvčí Komisaře pro uprchlíky OSN: Jedna věc je jasná. Že drtivá většina lidí, která se snaží překročit Středozemní moře, a letos jich bylo 200 000, jsou oběti válek a pronásledování. Tito lidé mají právo žádat o azyl. Zaslouží si mezinárodní ochranu. Imigranti, kteří usilují o lepší život, nemohou při tom umírat. Musí vzniknout systém, který to odpovědným způsobem organizuje a musejí existovat legální cesty pro příchod do Evropy, aby uprchlíci nemuseli riskovat svůj život ve snaze se dostat do bezpečí v Evropě.

Polští pracovníci v Británii zvažují stávku proti antimigrantské rétorice

6. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Cílem je ukázat jejich význam pro britskou ekonomiku

Polští zaměstnanci v Británii chtějí 20. srpna stávkovat, aby tím dokázali svůj význam pro britskou ekonomiku, a aby protestovali nad pomluvami britského bulvárního tisku, že jsou to "paraziti, zneužívající sociálních dávek".

O připravované stávce se hovoří na internetových fórech a také ji podporuje největší polský list, vydávaný v Británii.

PŘEČETLI JSME:

Arabové opět překvapili Tepličany. Vzali na sebe vesty a uklidili park

6. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Arabové se v Teplicích rozhodli ukázat obyvatelům, že dokážou být čistotní. V úterý večer jich přibližně dvacet obléklo reflexní vesty, poté vyrazili uklízet Šanovský park. Podobnou akci zorganizovali již minulý týden. V úterý večer vyrazili jak dospělí, tak děti uklidit park i hřiště. „Tito dobrovolníci o tomto kroku přemýšleli už delší dobu. Rádi bychom pomohli městu a místním obyvatelům zklidnit napětí, ke kterému neustále dochází,“ řekl Blesk.cz organizátor úklidu Eman Ghaleb, který v Teplicích žije.

Zdroj: BLESK

Bodláky Václava Duška

Co Čech, to politik

6. 8. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Kdepak muzikant, politik! Politická armáda bromedárů táhne pouští lži a přetvářky. Předevčírem stála u plotny a spálila svíčkovou omáčku i kávu, ale v politických kruzích je známa hbitostí lasice. Slova vypouští lehce, tváří se filmově, úsměv Mona Lisy; krapet hudrmanice od popelnic, světice svaté prostoty. Děkujeme, Pane, za dar z nebes, ale nemusel jsi být tak štědrý.

Britská vláda ruší možnost zaměstnanců platit odborové příspěvky automaticky přímo z platu

6. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní vláda rozhodla, že nadále bude zakázáno, aby zaměstnanci státních podniků a služeb platili svůj odborový příspěvek rovnou z výplatní pásky. Vláda to odsoudila jako "zastaralou praxi". Kdo nadále bude chtít platit členské příspěvky odborovému svazu, bude si to muset zařídit soukromě ze své banky, pravděpodobně jako osobní trvalý příkaz.

"Islámské hordy, které zničí svět"

5. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta






Fotoreportáž deníku Guardian z provizorního křesťanského kostela v uprchlickém táboře v Calais - fotografie lidí, které britská vláda odmítá vpustit do Británie.ZDE

Lékaři bez hranic z Jemenu: Hrůza za hrůzou, mír v nedohlednu

5. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Člen týmu poskytujícího lékařskou pomoc Thierry Goffeau se po desetitýdenním turnusu vrátil z jemenského přístavu Aden, kde včera začala intervence arabských monarchií Perského zálivu. Vyčerpaný pracovník organizace Lékaři bez hranic vysvětluje, že boje nikdy neustávají.

Výprodej v Athénách

5. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Probíhá to podle předpokladů. Athénská burza znova otevřela poté, co byla nucena na několik týdnů ukončit obchodování - a přešla do letu střemhlav. Jenže co to znamená?, ptá se Henrik Böhme.

V Německu zuří skandál ohledně "ohrožení svobody projevu"

5. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Německý ministr spravedlnosti právě propustil vysokého prokurátora, který vládu obvinil, že zasahuje do vyšetřování zrady. Ministr Heiko Maas se vyjádřil, že ztratil důvěru v prokurátora Haralda Rangeho. Němečtí prokurátoři vyšetřují, zda server Netzpolitik prozradil státní tajemství, když informoval, že německý stát plánuje zintenzivnění dohledu nad internetem.

Jaký má smysl chytat a věznit uprchlíky?

5. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Uprchlíci nemají jinou možnost než před útlakem a vražděním se dostat do Evropy. Že jsou ochotni podstoupit drastické útrapy, dokazuje i to, že se mezi nimi stalo běžnou praxí, jak informuje deník Guardian, že si vezmou do ruky do běla rozpálené železo. Lidské tělo má tak zázračnou schopnost regenerace, že do tří dnů přestanou prsty na spálené ruce bolet - ale už není možno uprchlíkovi vzít otisky prstů a zkontrolovat, do které země EU vstoupil jako první a kam má být deportován.

Ministr vnitra Chovanec vězní nevinné uprchlíky ve vazebních střediscích v Bělé a v Zastávce protiprávně, rozhodl soud, jak ve středu informují sdělovací prostředky.

Proč ale ta hysterická posedlost se zatýkáním nevinných lidí, kteří se snaží zachránit svůj život, proč jejich zavírání do vazebních středisek a proč jim odebírat peníze a mobilní telefony?

Jemen není Irák, ale i zde je mír v nedohlednu

5. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Od pondělka se na sociálních sítích objevují snímky těžké techniky intervenující v jemenském konfliktu. Některé fotografie ukazují francouzské tanky Leclerc či ruská bojová vozidla pěchoty BMP-3, která nakoupily Spojené arabské emiráty. Na jiných jsou americké tanky M1 Abrams, zbraně ze saúdského arsenálu. Odhady říkají, že v Adenu byly při první úspěšné arabské vyloďovací operaci v dějinách vyloženy dvě těžké brigády - jedna saúdská, jedna SAE, spolu s několika dělostřeleckými bateriemi a blíže neurčeným počtem vojáků jednotek zvláštního určení. Po mnohaměsíčním odkladu začala se zlomkem původně oznámených sil pozemní intervence. Že by válku ukončila je však velmi nepravděpodobné.

Channel Four News: Británie si myje ruce nad uprchlickou krizí

5. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Podobnost s ČR čistě náhodná?



Moderátor: Byl to milník, který nikdo nechtěl zaznamenat: Právě letos zemřel dvou tisící člověk při pokusu překročit Středozemní moře do Evropy. Téměř 200 000 dalších uprchlíků bylo zachráněno. To dává údajnou krizi v Calais to příslušného kontextu.

Ukrajina: Další minská jednání bez výsledku, Porošenko náhle svolal Vojenský kabinet

5. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Podskupina pro bezpečnost v Minsku bezvýsledně jednala o konfliktu na Donbase. Podle médií návrh dokumentu i stažení výzbroje od linie kontaktu nezískal souhlas zainteresovaných stran.

Mezitím v Kyjevě prezident Petro Porošenko náhle svolal zasedání Vojenského kabinetu Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO). Prezident prohlásil, že je nezbytné vypracovat obranný plán pro případ možné eskalace konfliktu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Najde se právník, který by zastoupil nezákonně vězněné běžence v Bělé?

5. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Kdyby se našel někdo, kdo právně zastoupí jednotlivé běžence v Bělé, tak se dá docílit propuštění desítek lidí a rodin, upozorňuje David Michal:

Česko nesmí zavírat migranty pro podezření z útěku, chybí na to zákon

/p>

Česká policie nesmí zavírat běžence do uprchlických táborů na základě podezření z útěku uvedeném v takzvaném Dublinském nařízení EU. Rozhodl o tom Krajský soud v Ústí nad Labem. Nařízení totiž vyžaduje, aby stát pojem „nebezpečí útěku“ sám definoval, což Česko neudělalo. Zprávu přinesly středeční Lidové noviny.

Zdroj: IDNES

K rasistickému štvaní proti uprchlíkům se kromě Parlamentních listů přidalo i Právo

5. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Podstatou vyvolávání nenávisti proti skupině obyvatelstva je princip kolektivní viny. Znamená to, že pokud se někdo něčeho dopustí, rozšířím "vinu" daného jednotlivce na všechny příslušníky jeho skupiny podle náhodných vnějších společných znaků, ať barvy kůže nebo náboženského přesvědčení či sociální příslušnosti. Tak četná média v České republice už léta vyvolávala nenávist vůči Romům či cizincům zdůrazňováním, že se nějakého přestupku či trestného činu dopustil nebo něco "strašlivého" udělal Nečech, neběloch a "cizinec". Vytváří se tím už tradičně v českých médiích naprosto iracionální přesvědčení, že když někdo něco spáchá, nesou za to vinu všichni příslušníci "jeho" skupiny (skupina je uměle vytvořena podle náhodných rysů, například nyní jsou to uprchlíci). Neseriozní zdroje jako Parlamentní listy toto vyvolávání nenávisti praktikují běžně, nyní se k tomu přidalo i Právo, jak informuje Daniel Veselý:

"Titulní článek redaktora Radka Plaveckého - "Pracovníci uprchlického tábora v Bělé čelí hrozbě nemocí a častým výhrůžkám" - dále vytaženo, zdroj Právo: "Je celkem běžné, že běženci nadávají a vyhrožují komukoli v uniformě, že ho podříznou". - dále konstatují - těžko poznat, kdy lžou. Další pecka, zdroj Právo: "Hlavně Afgánci vyhrožují: Počkejte, vy bílý svině, až nás tu bude víc, všechny vás podřízneme".

Tak "levicové" Právo dnes na svém na otvíráku ukazuje, že nám nějaký afghánský uprchlík vyhrožuje podřezáním. To je manipulace, kolik z běženců takhle přemýšlí, proboha? Je jasné, že se vždycky najde někdo takový, navíc po jejich zkušenostech... AČR se podílela a podílí na destabilizaci Afghánistánu. Od US invaze a zahájení okupace v roce 2001 je tam téměř 100 tisíc mrtvých - takže nějaký výkřik uprchlíka z Afghánistánu je irelevantní a nemá co dělat na otvíráku, je to mediální manipulace a cynická generalizace uprchlického "nebezpečí"."

Zásadní hodnotový spor o podobu dnešní žurnalistiky

5. 8. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ještě poměrně nedávno, pár let tomu, jsem měl jakousi vnitřní základní jistotu, že po Dreyfusově aféře a hilsneriádě musí být už každému aspoň trochu vzdělanému člověku jasné, že základní civilizační hodnoty je třeba hájit proti samozřejmým předsudkům většiny bez ohledu na čtenost, souhlas čtenářů, dokonce bez ohledu na to, že to většinu může pobuřovat.

Jenže on dneska o Dreyfusově aféře, Zolovi nebo Masarykově angažovanosti v hilsneriádě vlastně téměř nikdo nic neví.

SKUTEČNÁ HRŮZA

Morální dno zatím v nedohlednu

5. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Dovolte mi abych se s Vámi podělil o své pocity z internetových debat na téma migranti, běženci atd., píše Petr Válek.

Každý týden si říkám, že názory lidí na toto téma už dosáhly morálního dna, ale ono nikoliv. Když jsem se dnes podíval do internetové diskuze pod článkem "U Libye pohřešují stovky běženců z převrácené lodi" Myslel jsem si, že zpráva o vysoce pravděpodobném úmrtí dalších několik set běženců, mezi nimiž opět byly ženy se svými dětmi, pohne snad už s většinou lidí. Když jsem do debaty vstoupil, zmocnila se mě skutečná hrůza.

Zde přikládám názory lidí, které dostaly od čtenářů nejvíce souhlasných bodů.

+55:

Nepohřešujte,přijeďte si k nám ,my vám ty stovky rádi přenecháme!

+24:

A teď by mělo platit: Ukaž jak moc chceš do Evropy, doplav:-))

+30

Dobrý den, a kdo je vlastně pohřešuje? Já nee.

Naštěstí Novinky tuto debatu před několika okamžiky zablokovaly. Děsím se toho, že takto smýšlející "lidi" nejspíš potkávám denně na ulici. Kde se v lidech bere taková míra zrůdnosti, když většinu diskutérů potěší smrt utopením stovky zoufalých a zbědovaných lidí? Neposlal jsem ty nejhorší názory, protože je pracovníci novinek odmazávali. Možná by stálo za zvážení, zda vůbec má smysl pro takto zrůdnou debatu vůbec poskytovat prostor a ještě více snižovat již tak nízké renomé.

Děkuji Vám, že proti podobným výlevům vytrvale bojujete a upozorňujete na ně. Je vidět, že je to skutečně potřeba, pokud už není pozdě.

"Dobrý Rom - mrtvý Rom" - dva muži byli v Polsku postaveni před soud za vyvolávání rasové nenávisti

5. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dva muži z Vratislavi byli postaveni před soud za vyvolávání rasové nenávisti proti rumunským Romům na Facebooku. Torpedovali sbírku pro Romy, kterou pořádala polská charitativní organizace, a vyhrožovali, že půjdou do romského tábora s mačetami, protože "Dobrý Rom je mrtvý Rom". Jeden z mužů se hájil, že byl novým uživatelem Facebooku a nevěděl, že jeho výroky jsou zveřejněné a přístupné komukoliv. Soud mu přiznal, že neměl v úmyslu vyvolávat rasovou nenávist, avšak druhého muže soud odsoudil za rasistické výroky na Facebooku k 12 měsícům odnětí svobody.

Podrobnosti v polštině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2015

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

V čeervnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 150 564,80 Kč. Příjem z reklamy byl 13 996 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2015 209 875,59 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

52755