Velmi smutná zpráva o stavu lidstva

6. 8. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 2 minuty

Většina z vás už o tom jistě četla nebo slyšela. Americký zubař Walter James Palmer zastřelil slavného lva Cecila. Navíc dosti brutálním způsobem. Rozhořčené reakce veřejnosti na sebe nenechaly dlouho čekat (zapojil se i Arnold Schwarzenegger), a tak se z Palmera - lovce stal poměrně rychle Palmer - štvanec. Objevily se ale také názory, jako je ten, že soucit s Cecilem nás nic nestojí, tudíž zcela vyhovuje naší pohodlnosti. Nejsem si jist, zda je to pravda, to, že tolik lidí soucítí s milovaným tvorem, je ale spíše dobrou zprávou.

Zákeřná vražda "miláčka" Cecila je každopádně ideální příležitostí k tomu, abychom se zamysleli nad světem, ve kterém žijeme. Opravdu by mě zajímalo, co si chtěl Palmer zabitím Cecila dokázat. Dopustit se takového činu může jen člověk, který není úplně v pořádku.

Palmer tak má podobně zvrácenou povahu jako těch mnoho dalších lovců, kteří zabíjejí krásná a ohrožená zvířata pouze proto, aby se pak mohla vyfotit s jejich mrtvolou a s výslednou fotkou se chlubit na sociálních sítích. Takže zatímco dravá šelma, jako je lev, zabíjí pouze proto, že má hlad, případně proto, aby chránila své teritorium, člověk je schopen zabíjet pouze pro zábavu. A to se říká, že je tou nejdokonalejší formou života... 

On vůbec způsob, jakým se člověk chová k přírodě, je dosti strašlivý. Pouze člověk ničí lesy kvůli tomu, aby si svoji línou zadnici mohl vozit v autě... A výfukovými plyny ničit už tak dost zničené ovzduší. Kráčet brněnskými ulicemi, to je mnohdy opravdu zážitek! Nekonečné kolony aut, hluk, že neslyšíte, když vám zvoní telefon, a vzduch tak "otrávený", že začnete pomalu hledat v kapse inhaler. Mnozí řidiči jsou dokonce tak bezohlední, že vjedou i do parku! A to, že má chodec na přechodu přednost, je vůbec nezajímá. 

Tohle že je ten technický pokrok? Zabíjení zvířat, devastace krajiny, ničení ovzduší? Trávení víkendů v supermarketech, kde vám prodávají zkažené a chemicky modifikované potraviny dovážené ze zemí, jako je Polsko? Netvrdím, že bychom se měli vrátit zpět na stromy, postačí, když se budeme ohleduplně chovat k přírodě a nebudeme jen tupě sloužit konzumu made in USA. 

Jsem velmi vděčný za to, že mohu žít v blízkosti lesa, kde lze dýchat čerstvý vzduch a poslouchat zurčení studánky. Jsem vděčný za to, že si mohu kupovat potraviny od poctivých zemědělců a farmářů. A jsem vděčný za to, že se mohu řídit vlastním rozumem a nemusím papouškovat to, co se dozvím z mainstreamových médií. Ne vždy je třeba peněz k tomu, aby se člověk cítil bohatým...

0
Vytisknout
8882

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015