Německá televizní moderátorka ostře zaútočila na nenávistné komentáře proti imigrantům

7. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Upozornila, že jejich nenávistné výroky vedou ke žhářství v domovech pro uprchlíky



Televizní moderátorka Anja Reschke vyvolala obrovskou debatu na sociálních sítích, když v pravidelném televizním komentáři požadovala, aby veřejnost otevřeně vystoupila proti rasistickým útokům proti uprchlíkům.

V pravidelném komentáři v rámci večerního zpravodajství televize Norddeutscher Rundfunk Reschke ostře zaútočila na nenávistné komentátory, jejichž jazyk prý podle ní vyvolává žhářské útoky proti domovům uprchlíků.

Zdůraznila, že je šokována, jak společensky přijatelné začalo být publikovat rasistické výlevy pod vlastními jmény útočníků.

"Zjevně to už není ztrapňující. Naopak, reakce jako 'ta špinavá chátra by se měla v moři utopit' jsou nadšeně schvalovány a dostávají množství liků. Až do té chvíle jste byli rasistická nula, ale pak najednou máte z toho euforický pocit," zdůraznila ve svém dvouminutovém komentáři.

Její komentář se virálně rozšířil po internetu během několika minut a ve čtvrtek odpoledne ho zhlédlo více než 9 milionů diváků, zaznamenal více než čtvrt milionu liků, 20 000 komentářů a byl sdílen na Facebooku více než 83 000 krát.

Reschke varovala, že "rasistické tirády" vyvolaly "dynamický skupinový proces", které vedl k "zvýšenému počtu extremně pravicových činů".

Resche apelovala na "slušné" Němce, aby jednali, a dodala: "Pokud nezastáváte názor, že všichni uprchlíci jsou paraziti, na něž by se měl uspořádat lov, měli by být upáleni či posláni do plynových komor, pak byste to měli dát veřejně najevo, postavit se proti tomu, otevřít pusu, kritizovat tyhle lidi na veřejnosti."

Den předtím varoval šéf německých tajných služeb Hans-Georg Maasen, že malý počet ultrapravicových extremistů se připravuje k eskalaci vlny útoků.

Komentáře na stránkách samotné německé televizní stanice a na sociálních sítích drtivou většinou Rescheovou podpořily, avšak vyvolalo to i nenávistné reakce.

Vzhledem k tomu, že letos Německo přijme zřejmě až 450 000 uprchlíků, v některých částech země vzniká napětí. V prvním pololetí letošního roku došlo v Německu až k 200 útokům proti uprchlíkům, z toho 150 byly žhářské útoky, které zničily ubytovny pro uprchlíky.

Někteří komentátoři upozorňují, že ultrapravicové útoky připomínají Křišťálovou noc, organizované protižidovské pogromy, k nimž došlo v listopadu 1938.

Německo je nesmírně vstřícné vůči žadatelům o azyl, čímž se snaží odčinit svou vinu za holocaust. Agresivní reakce menšiny se považuje za odpor vůči měnící se tváři Německa, kde je nyní pětina obyvatelstva cizího původu.

Mainstreamová debata však je drtivou většinou pozitivní. Mnoho komunit a individuálních rodin uprchlíky vítá. Vláda je nicméně pod tlakem poskytnout větší pomoc komunitám, které množství uprchlíků nezvládají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6977

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2015