Španělsko se chystá prodat až 400 vylidněných vesnic

10. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Představitelé obcí a podnikatelé v Galicii na severozápadě Španělska si přejí znova zalidnit stovky prázdných sídel, které jsou výsledkem dlouhodobé depopulace.

Vesnice O Penso se svými kamennými domy a dalšími typicky lokálními stavbami leží v údolí na severu Galicie a je levně na´prodej. Poslední z obyvatel se vystěhoval v minulé dekádě. Jedním ze zájemců je americký podnikatel, který zde chce zřídit jazykovou školu.

Celá tato část Galicie zásadě vymírá. V příštích pětatřiceti letech může přijít až o milion lidí, zhruba o třetinu současné populace.

Celá Evropa rapidně stárne, protože ženy se rozhodují pro méně dětí nebo vůbec žádné a přistěhovalectví nedosahuje do těch částí kontinentu, kde je obyvatelstvo nejstarší.

Demografie se rychle stává pro Evropu klíčovou politickou výzvou, protože bude velmi obtížné udržet v chodu trh práce a zaplatit důchody.

Pokud se současný trend v Galicii nezmění, říká Xoaquin Fernandez Leiceaga, profesor ekonomie na univerzitě v Santiago de Compostela, část se rychle změní v divočinu.

Když německý institut BBSR nedávno zveřejnil mapu populačních změn, ukázala populační úbytky v Pobaltí a Výchoudní Evropě.

Z dlouhodobého hlediska se zatím nic "zvláštního neděje, v praxi se počet obyvatel snižuje pod hranicí 1,5 na ženu

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7968

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2015