Česká republika si koleduje o pověst nejhnusnější země v Evropě. A může na to těžce doplatit

4. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Chovejte se k jiným tak, jak byste očekávali, že se budou oni chovat k vám, až se octnete v téže situaci

Vlna šovinistické protiuprchlické hysterie v České republice je opravdu krátkozraká, vzhledem k tomu, že Češi obývají nestabilní prostor ve středovýchodní Evropě, který se historicky stává skoro každých dvacet let terčem pogromů, etnického očišťování, politického pronásledování a katastrof. Pro šovinistické Čechy, kteří zaujali naprosto nelidský a kriminální postoj vůči uprchlíkům a odpírají jim z nesmyslných rasistických důvodů právo na ochranu před smrtí a pronásledováním, které jim ČR má podle mezinárodních smluv, které podepsala POVINNOST POSKYTNOUT, je velmi riskantní tento postoj prosazovat, protože se může velmi rychle obrátit proti nim.

Vězte, že v západní Evropě drtivá většina obyvatelstva nepovažuje přistěhovalce z Asie a z Blízkého Východu za méněcenné lidi, žije s nimi v pokojné symbióze už mnoho desítek let. Nedůvěru a odpor však mají v západní Evropě k lidem ze středovýchodní Evropy, které - dosud jsem si myslel že neférově - považují za bigotní primitivy. Pokud se tak Češi, Maďaři a Slováci opravdu budou chovat, podřežou si tím větev, na které sedí. Nikdo je za "civilizovaný Západ" považovat nebude.

Mohou šovinističtí Češi skutečně zaručit, že vědí, co bude v rychle se destabilizující Evropě za pět či deset let? Vzhledem k tomu, že se prostor v české kotlině stává pravidelně terčem útlaku, jsou si opravdu jisti, že za pět deset let nebudou z České republiky znovu utíkat před útlakem a pronásledováním a čelit v západní Evropě obdobnému šovinismu, jaký nyní vyvolávají?

Když se už i sociální demokraté jako Zdeněk Škromach (který ostatně nikdy nevynikal zrovna výraznou inteligencí) připojují k protofašistickým požadavkům, aby Brusel vytvořil "Pevnost Evropa" a neprodyšně uzavřel hranice schengenského prostoru, je zjevné, že se česká společnost drtivou většinou propadá do opravdu patologického hnusu. Ve vlně hysterického šovinismu, rasismu a xenofobie úplně zmizelo normální uvažování, z jehož je jasné, že uprchlíci jsou lidé jako my, mají stejné potřeby a obavy a prchají před válkou a pronásledováním a mají právní nárok na ochranu.

Nesmyslné pokusy idiotských politiků, k nimž se nyní přidávají i Češi zabránit lidem, kteří naléhavě potřebují pomoc, k tomu, aby do našich zemí přišli, se nemohou podařit. Česku ani schengenskému prostoru ani Bruselu se prostě nepodaří uzavřít se před lidmi, kteří prchají před hrůzami války a nemají kam jít.

Jediným řešením, které evropským politikům nakonec dojde, a vynutí si ho i na politicích českých, bude vytvoření spořádaného systému přijímání uprchlíků po desetitisících a systematického jejich rozmisťování do všech zemí Evropské unie. Přijetí milionu lidí do Evropy s více než 700 miliony obyvatel není problém. Už se to udělalo jednou, po pádu Vietnamu přijal Západ více než milion vietnamských uprchlíků. Nikdo si toho ani nevšiml.

Slušné země jako Německo, Rakousko, Švédsko a Dánsko už spořádaně přijímají uprchlíky nyní.

Ve slušných zemích vznikla vlna aktivistů, kteří uprchlíkům pomáhají. Kdy se objeví takoví aktivisté v České republice?

0
Vytisknout
12332

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2015