Chytrý britský konzervativní politik Kenneth Clarke:

Levičák Jeremy Corbyn by mohl v Británii vyhrát volby

4. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Po letošním květnovém volebním debaklu anglické Labouristické strany nyní řeší tato skoro polorozpadlá strana volby svého budoucího šéfa. V Labouristické straně se sváří pravicové a levicové křídlo. Pravicové křídlo, které kdysi vytvořil Tony Blair, jehož hlavní modlou a inspirací byla Margaret Thatcherová a který přijal a v mnoha ohledech ještě prohloubil thatcherovskou ideologii, se sváří s tradičními nezreformovanými "staromódně levicovými" odboráři a aktivisty. Pravice v Labouristické straně varuje, že pokud strana nebude centristická a nebude vlastně svou ekonomickou i jinou politikou napodobovat konzervativce, v Anglii ve volbách nikdy nezvítězí.

Navzdory tomu je nyní nejsilněji podporovaným kandidátem na šéfa Labouristické strany ("ultra") levičák Jeremy Corbyn, který se na předvolebních mítincích těší obrovské popularitě. Jeho stoupencům jako by vůbec nevadilo varování pravicového křídla labouristů, že zvolením Corbyna do vedení strany se Labouristická strana stane na desítky let nevolitelnou.

Zajímavě nyní promluvil bývalý konzervativní ministr vnitra, zdravotnictví a financí za Thatcherové Kenneth Clarke, jeden z mála, možná vlastně jediný opravdu chytrý britský politik, jehož úsudku je třeba si vážit a vážně brát všechny jeho postřehy.

Kenneth Clarke v rozhovoru pro Huffington Post varoval, že pro konzervativce bude "velmi obtížné" bojovat proti Corbynově "levicovému populismu". "Jeremy Corbyn je velmi sympatický člověk. Nepodceňujte ho. V těžkých dobách může vládnoucí strana ztratit popularitu. Proti Corbynovi bude obtížné vést z konzervativního hlediska kampaň. Tony Blair je v Británii velmi nepopulární a Jeremy Corbyn má nyní image antipolitického politika. Je považován za alternativu k westminsterskému establishmentu. Labourističtí aktivisté ho silně mají rádi, protože vystupuje tak, že to vypadá, že skutečně věří tomu, co říká.

Jedním z Corbynových návrhů je použít kvantitativního uvolňování (tištění peněz) k financování investic do veřejného sektoru. Stínový labouristický ministr financí Chris Leslie tvrdil, že to by vedlo k hyperinflaci, avšak Corbynův ekonomický guru Richard Murphy to odmítl jako "prostě nesprávné".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6651

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2015