Kdy se ozve podobný apel z Česka?

Žádost z Dánska: Uprchlíci, prosíme, přijďte k nám!

4. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Často přemýšlím o větě, kterou napsal na Facebook jeden můj švédský známý: "Jsem hrdý, že žiju v zemi, do níž lidé utíkají."

To dává rozum. Měla bych být hrdá a vděčná, že lidé jako vy - lidé v tísni a v nebezpečí - přicházejí do mé země pro ochranu a mír, píše Michala Bendixen.

Avšak v mé zemi, v Dánsku, zastává vláda opačný postoj. Minstr pro integraci tu nedávno zahájil reklamní kampaň, varují, aby žadatelé o azyl nejezdili do Dánska.

Avšak my se tomuto narativu nevzdáme bez boje. Dánsko není xenofobní země - ví se o nás, že jsme šťastní, uvolnění a velkomyslní. Dánská a britská vláda vás vidí jen jako přítěž. Vím ze svých setkání se stovkami uprchlíků během let, že to není pravda. Chcete pracovat, chcete se vzdělávat a přijíždíte s množstvím zdrojů.

Ale není lehké se v našich zemích usadit, když jste se tu nenarodili - trvá to naučit se jazyk a zvyky a vytvořit si podpůrnou síť. Měli bychom se snažit to lidem ulehčit a ne zavírat hranice před lidmi v nebezpečí.

Chtěla bych vám vydat pozvání: Prosím, přijeďte do Dánska! Proč? Zde jsou mé důvody:

- Dánsko je jednou z nejbohatších a nejstabilnějších zemí v Evropě. Máme kapacitu pro daleko více než 5000 uprchlíků, jimž jsme zatím dali letos azyl.

- Dánsko poskytuje azyl vysokému počtu uprchlíků - 90 procent jich v první řadě dostane povolení zústat (většinou Syřani a Eritrejci).

- Žádosti o azyl se zpracovávají snad nejrychleji v Evropě. Většina uprchlíků se přestěhuje z tábora do města měsíc po obdržení azylu.

- Vzdělání je v Dánsku zadarmo a dokonce platíme studentům během studia stipendium. V Německu není stipendium, ve Švédsku je nižší.

- Začínající platy jsou v Dánsku vysoké a odbory jsou silné. To znamená, že je zpočátku těžší získat zaměstnání, ale v dlouhodobější perspektivě nebudou uprchlíci "ožebračenými zaměstnanci" jako v Británii.

- Většina uprchlíků hovoří o Dánech jako o velmi přátelských, otevřených a nápomocných lidech. V důsledku vládní politiky vzniklo nové občanské hnutí. Jmenuje se "přátelští občané". Jeho členové organizují večírky, sbírají secondhandový nábytek, nabízí jazykové hodiny a mnoho dalšího pro uprchlíky po celé zemi.

- Potřebujeme vás! Naše obyvatelstvo stárne a nemáme dost mladých lidí pro budoucnost. Neustále nás o tom varují průmyslníci a podnikatelé. Takže brzo bude daleko lehčí najít dobrou práci v Dánsku než v sousedních zemích.

Doufám, že naleznete mír v duši a dobrý nový život v mé malé zemi, kde nevíme nic o válkách, o hladovění a o útlaku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11005

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2015