Překvapující a znepokojující lék proti stárnutí: transfuze krve od mladých lidí

4. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Deník Guardian se ve své sekci nazvané "The Long Read" (Dlouhá četba) zabývá pozoruhodnými zjištěními amerických vědců: sešijete-li chirurgicky mladou myš se starou myší a spojíte-li jejich krevní oběhy, mladá krev způsobí, že mozek staré myši začne dramaticky regenerovat a produkovat mozkové buňky mladého organismu. Zdá se, žře to funguje i u lidí - zatím se uskutečnily jen dílčí testy, avšak například v případě jednoho čínského miliardáře, který v posledních letech svého života byl silně postižen Alzheimerovou chorobou a už nepoznával své příbuzné, došlo po transfuzi krve k podstatnému zlepšení jeho stavu.

Studie této věci všechny ukazují jedním směrem. Mezi stovkami látek, které se nacházejí v krvi, jsou bílkoviny, které způsobují, že tkáně zůstávají mladistvé, a pak bílkoviny, které způsobují, že tkáně stárnou. Vědeckou hypotézou je, že když se narodíme, v naší krvi je převaha bílkovin, které pomáhají našim tkáním růst a uzdravovat se. V dospělosti množství těchto bílkovin radikálně klesne. Tkáně, které je produkují, jich nyní produkují méně, protože zestárly, anebo je množství těch bílkovin omezováno aktivním genetickým programem. Jakmile tyto "mladistvé" bílkoviny z krve zmizí, tělesné tkáně začnou stárnout.

"Otevírá to úplně nové vědecké pole. Zjišťujeme, že stáří organismu nebo orgánu, jako je mozek, není jednou dáno. Stáří organismu je měnitelné. Je možno ho přesunovat směrem k mládí anebo zase k stáří. Je téměř mytologické, že něco v mladých organismech může udržovat mládí, a je to pravděpodobně pravda," říká americký vědec Wyss-Coray, který je čelným průkopníkem v tomto oboru.

Nová zjištění jsou však kontroverzní. Hrozí riziko vykořisťování mladých lidí a odebírání jejich krevního plazmatu pro "zmlazení" starých bohatých. Celkově věk lidské populace stárne a za deset patnáct let může vzniknout situace, kdy starci budou terorizovat mladé lidi a odebírat jim krevní plazma. Dalším problémem je, že ho není dost: i kdyby se použilo krevní plazma všech mladých lidí, vyléčil by se tím jen zlomek starců, postižených Alzheimerovou chorobou. To nastoluje otázku, jak a komu by měla být tato omezeně přístupná léčba v budoucnosti k dispozici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9349

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2015