Proč vězní nesmyslně Chovanec nevinné lidi, kteří chtějí zažádat v Německu o azyl?

31. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Nelidský úřední šiml v ČR řehtá a ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec ze sebe dělá idiota, když nesmyslně vězní v Bělé pod Bezdězem zahraniční uprchlíky, kteří se snaží dostat do Německa. Zdá se, že projevuje naprostou neznalost mezinárodního práva, především Dublinské konvence o udělování azylu, když tyto ubohé lidi nesmyslně vězní poté, co jim odebral peníze a mobilní telefony. Proč proboha? Když už není schopna česká vláda pro ty lidi nic dobrého udělat, ať jim aspoň nedělá nesmyslně z jejich už tak strašlivého života peklo. Ti lidé nespáchali žádný trestný čin a není důvodu, proč by měli být vězněni. Francie například nechává uprchlíky na svém území, aby prošli do zemí, kde chtějí žádat o azyl. Proč ne Česko? Sociální demokracie by se měla za Chovancovo jednání hluboce stydět. Ministr vnitra by měl spíše motivovat policii, aby začala vyšetřovat neuvěřitelně rasistické útoky, publikované v Česku na sociálních sítích, než aby pronásledoval nevinné uprchlíky před válkou, poznamenává Jan Čulík.

K tomu napsal na Facebooku Lukáš Kraus:

"Požadují okamžité propuštění, odchod do Německa, navrácení mobilních telefonů a peněz – a to odporuje českému právnímu řádu," prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Naopak, ČR je vázána mezinárodní konvencí (Dublin III) a nemá právo zadržovat tyto lidi, kteří chtějí požádat o azyl v jiné členské zemi Unie. Rozhodnutí, jestli dostanou či nedostanou azyl, o tom rozhoduje pouze a jedině členská země, kde uprchlík poprvé složí svou žádost. Zjevně se nechystají požádat o azyl v ČR, proč je tedy pan Milan z plzeňských práv zadržuje, to si nedokážu vysvětlit jinak, než že to je naprosto skandální porušení mezinárodních smluv, píše Lukáš Kraus a pokračuje:

Oni nemají zjištěnu ani jejich totožnost, ale už je chtějí vyhostit, přitom nežádají o azyl v ČR? Četli dohodou Dublin III? Nečetli...

"Areál v Bělé totiž slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. "Jsou to lidé, u kterých se bude zjišťovat totožnost, nebo se budou vracet do domovského státu, nebo se budou vracet na Dublinskou dohodu a tak dále," dodala Rendlová."

"Dnes jsme se seznámili s rozhodnutím Ústavního soudu, které by v budoucnu mohlo znamenat, že migranty, kteří jsou registrováni v některé z členských zemí při vstupu do Schengenu, bychom v budoucnu už nemohli zadržovat," řekl Chovanec.

Co to žvaní ten člověk? ptá se Lukáš Kraus. Bože, ty to vidíš, co za negramotismus z něj leze. Jestli je někdo hlášen v jiné členské zemi, je naopak okamžitě nutné ho eskortovat do této země dle mezinárodních smluv a ČR je nemá co zadržovat. Dále nemá právo zadržovat lidi, kteří nejsou hlášeni v žádné zemi Unie a chystají se žádat v jiné zemi než ČR. Fakticky to znamená Chovanče, že nemáte zadržovat nikoho.

Barbara Knobloch píše: Tito lidé na útěku před válkou a různými postihy jsou na cestě, není důvod je držet zavřené, notabene, když vůbec nechtějí zůstat v ČR! Jejich "zločin" je útěk z nesnesitelné situace, která ohrožuje jejich životy. Pan Chovanec nezná zákony vlastní země, a to je ministr? Ti lidi by měli být vyoštění do země, kde chtějí žádat o azyl.

Zuzana Brejcha k tomu dodává: Je to skandál - prostě zavřou lidi za ostnatý drát a seberou jim telefony a peníze - co na to Amnesty International a UNHCR?

Barbara Knobloch: Někdy by se měl ozvat, že se takto s těmi chudáky nesmí zacházet!

0
Vytisknout
10571

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2015