PŘEČETLI JSME:

Jak Parlamentní listy destabilizují českou společnost

1. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Pozn. red., 18.8. 2015: Dodatečně Lidové noviny článek uvolnily, v kompletní verzi je k dispozici ZDE

V Lidových novinách vyšel v sobotu 1. srpna závažný analytický článek, dokazující, jak server Parlamentní listy zveřejňováním kachen, emocionálních nesmyslů, "názorů" nezaložených na ničem a manipulativním šířením předsudků a pitomostí do české společnosti tuto společnost vážně destabilizují. Parlamentní listy jsou vážným nebezpečím pro českou společnost, která je povětšině neschopná kriticky vnímat fakta - protože ji to ve škole nikdo neučil - a propadá emocionální manipulaci a věří naprostým nesmyslům. Jak poznamenal na Facebooku Karel Dolejší, "Otevřenost je opravdu cenná vlastnost, zvlášť když se uměle staví do protikladu se základními civilizačními zvyklostmi. Proč na veřejnosti nekrkat, nemočit a neprdět, pořád nějaká pravidla a zákazy... Zatím se díky hysterii šířené PL zvedá počet rasových útoků a lidé začínají věřit totálním pitomostem, přesně jako v Rusku." Je opravdu znepokojující, že server v české společnosti legitimizuje a normalizuje štvavé extrémistické texty a vydává rasistické antisemitské přílohy, které léta vydává. Český stát je slabý a neumí zasáhnout proti své destabilizaci.

Článek bohužel není na webu (co to je za politiku, kdy vypracuju zásadní analýzu, a pak ji znepřístupním čtenářům!) , zde je pár klíčových citací:

"Proklamovaná neutralita a liberálnost poskytovaného prostoru, v němž dle webu PL "redakční část na politiku nahlíží jako na celek rovnocenných prvků a subjektů, z nichž každý má právo na svůj názor", se ve skutečnosti projevuje jako mimořádně deformované prostředí, ve kterém se daří populistům a radikálům. A redakční politika vyhledávání a vyvažování extrémů v praxi pomáhá tyto extrémy vytvářet. Novináři se tu nesnaží popisovat skutečnost či hledat pravdu, nýbrž využívají aktuální společensky citlivá témata, skrze něž posilují předsudky a stereotypy vlastní jim samým.

Zásada "Pět minut pro pana Žida, pět minut pro pana Hitlera" se v praxi Parlamentních listů nejen doslovně naplňuje, ale je brána jako výchozí bod.

Podle anket, které se objevují u tematicky relevantních článků, si 70 procent hlasujících myslí, že největším škůdcem Česka je Václav Havel a 85 procent z nich naopak podporuje prezidenta Zemana a myslí si, že je skvělý člověk. 98 procent se vyjádřilo proti přijetí uprchlických kvót, 96 procent by zrušilo Schengen a 81 procent by volilo Martina Konvičku, kdyby vstoupil do politiky.... Perlička na závěr: podle 75 procent hlasujících čtenářů je Vladimír Putin moudrý státník, kterého by klidně volili. Toto poslední hlasování využila ruská propaganda. která z PL učinila oficiální kanál českého parlamentu.

Čtenáři mají z českých médií nejblíže ke skupině lidí z iniciativy Islám v ČR nechceme (IvČRN).

Hájkův konspiračně náboženský Protiproud je dvakrát až třikrát týdně citován v PL a články Lukáše Petříka Z PL se zase objevují v Euportálu. Vedle nich se na "postranních" webech objevuje řada textů, které se na hlavní doménu dostanou jen výjimečně. Jde o směsici prudce nenávistných článků proti EU, Havlovi, uprchlíkům, muslimům, Židům, Romům a dalším menšinám a textů sympatizujících s Ruskem, s americkými (ultra)konzervativci, konspiračními teoriemi, nacionalisty a populisty všeho druhu. To vše v apokalyptickém titulkovém balení.

Velká část publikovaných textů je postavena na "senzačních" citacích politiků z Facebooku a jiných médií; kompiláty z více zdrojů jsou spíše výjimečné. Podobných článků dokáže redaktor vyprodukovat až patnáct denně a nejtvořivější část práce spočívá ve vymýšlení titulků, které má na starosti ředitel redakce.

PL v minulosti publikovaly články kandidáta Dělnické strany, Václava Prokůpka, který se v PL nejvíce proslavil vypuštěním kachny o romském pokladníkovi. Redakci nedělá žádný problém, že reportážní cestu jejího redaktora Jana Rychetského na zmapování vyjma Ruska nikým neuznaných voleb v separatistických regionech Ukrajiny hradily firmy navázané na podnikatele Zdeňka Zbytka, který je podle zjištění Aktuálně.cz kvůli vazbám na ruské podnikatele a diplomaty monitorován BIS. (Zdeněk Zbytek chtěl v listopadu 1989 poslat na demonstranty tankovou divizi, pozn. red. BL)

0
Vytisknout
25731

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2015