Dirigent Riccardo Muti podporuje přátelství s muslimy

1. 8. 2015 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty

Na českém internetu koluje lživá zpráva s odkazem na záznam z roku 2011, kdy se prý měl dirigent Muti vyslovit proti islámu

Koncert, který se odehrál 6. července v chrámu města Otranto v Apulii, byl krásný a zároveň velmi aktuální. Stejně jako se vzácnou Pantaleonovou mozaikou na podlaze biskupského kostela prolínají náměty křesťanské i židovské a muslimské, tak i hudební program tvořily skladby křesťanské a muslimské tradice. Také soubor hudebníků měl mezinárodní složení – zmíníme aspoň účast turecké sopranistky Simge Büyükedesové a azerského kontratenoristy Ilhama Nazarova.

V symbolice hledání přátelství, podle dramaturgie koncertu hlavní moment představila pouť Büyükedesové přes mozaiku až ke kapli, kde spočívají ostatky 813 mučedníků, které odmítli konvertovat v roce 1480 při tehdejší turecké okupaci a kterým nabídla symbolicky ruku.

Vystoupení bylo součástí pořadu Cesty přátelství, který od roku 1997 maestro Muti rozvije v rámci programu Ravenna Festival. Cesty přátelství nabízejí koncerty v místech poznamenaných humanitárními katastrofami a konflikty. V jejich rámci dirigent už vystoupil s orchestry v různých zemích (Sarajevo 1997, Bejrút 1998, Jeruzalém 1999, Moskva 2000, Jerevan-Istanbul 2001, New York 2002, Basra 2004, aj.).

Na českém internetu koluje lživá zpráva s odkazem na záznam z roku 2011, kdy se prý měl dirigent Muti vyslovit proti islámu. Avšak na záznamu maestro Muti vyjadřuje nesouhlas s politikou Berlusconiho tehdejší vlády a o islámu se nevyjadřoval. S islámem jeho slova nemají nic společného.

Autor lži je člověk, který nerozumí ani významu skladby, která zaznívá na záznamu. Je to Verdiho sbor Va' pensiero z opery Nabucco, kde Židé, kteří museli opustit Izrael kvůli Nabukadnesarově válečné výpravě, bolestivě vzpomínají na svou domovinu. Tedy představuje skupinu uprchlíků, kterým politická situace brání v návratu domů.

Lživá zpráva končí výzvou: „Také je nám, v české kotlině, třeba takového Nabucca !!!“ Buď to znamená, že jako Nabukadnesar musí Bohuslav Sobotka deportovat do Kotliny celé nepřátelské národy anebo že mají občané ctít Verdiho starost o uprchlíky a poskytovat jím veškerou pomoc. Anebo autor lži ani neví, o čem se zpívá v opeře.

Podrobnosti v italštině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
8261

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2015