Ministerstvo vnitra nemá co porušovat mezinárodní závazky

31. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká republika je členským státem EU od 1. května 2004. Od 22. prosince 2007 také součástí Schengenského prostoru zakotvujícího volný pohyb osob. Od té doby je schengenské acqui nadřazeno české legislativě.

Probíhající kauza vzpoury uprchlíků v Bělé pod Bezdězem, pro něž ČR není cílovou zemí, ukazuje, že ČR své závazky vůči schengenskému systému jednoduše nebere vážně. Většina zadržovaných směřuje do Německa a českým orgánům není vůbec nic do toho, do jaké míry oprávněná tam bude shledána jejich žádost o azyl. To posoudí německé orgány, ne české. Uprchlíci nechtějí zůstat v ČR, a není divu. Odebírat jim peníze a telefony je skandál. Zadržovat je je skandál. Řeči o tom, že nemají dokumenty, jsou směšné; zcela běžnou součástí mocenských represí po celém světě je odebírat nebo nevydávat lidem dokumenty. Před rokem 1914 lidé po Evropě cestovali bez dokumentů mnohem častěji než s dokumenty. Standardy, které mají před očima normalizační nostalgici po uzavřených hranicích a totální kontrole obyvatelstva, jsou původně nacistické standardy.

Proruské polovojenské bojůvky žádající prezidenta, aby směly s pomocí policie "bránit hranici" proti narušitelům, ej čo vravím, uprchlíkům, samozřejmě sledují cíl legitimizace a faktického začlenění politizovaných oddílů s loajalitou k cizí mocnosti do bezpečnostního aparátu ZDE. Otevřete si noviny a dělejte si čárky, v kolika případech je protiuprchlická hysterie doprovodným jevem hysterie protizápadní a proruské.

Srovnávání situace v Bělé se situací v Calais je v každém provedení zcela mimo mísu. Ať už si o Calais myslíte cokoliv, jde o události na vnější hranici Schengenského systému, protože Británie není jeho součástí. Bělá pod Bezdězem ale s žádnou relevantní hranicí nemá nic společného. České orgány v Bělé svévolně zadržují lidi s úmyslem podat v Německu žádost o azyl a bezdůvodně omezují jejich práva.

0
Vytisknout
9638

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2015