Francouzští politikové požadují, aby si Britové přesunuli svůj chaos s imigranty z Calais do Anglie

3. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Primátorka francouzského města Calais Natacha Bouchart a bývalý vysoký středopravicový ministr Xavier Bertrand požadují, aby francouzská vláda znovu vyjednala s Británií podmínky dvanáct let staré dohody, v rámci níž se britská pohraniční kontrola přesunula do Pas de Calais.

Takové rozhodnutí by uprchlickou krizi přesunulo z Francie do hrabství Kentu, protože by žadatelé o azyl opustili francouzské území. "Nechť uprchlíci jdou a vyzvou Davida Camerona, ať si provádí, jakou politiku chce, na svém ostrově," řekl Bertrand, bývalý ministr zdravotnictví.

"Britové nám vnucují své zákony," řekla Natacha Bouchard, středopravicová primátorka města Calais. "Moje město je francouzské, ne britské." Požadovala, aby byl tranzitní tábor pro uprchlíky vybudován v Kentu. Oba politikové patří k francouzské opozici. Stěžují si na ostře protifrancouzské nálady v bulvárním britském tisku - a na to, že se Británie vyhýbá své odpovědnosti za uprchlíky.

Představte si, kdyby byl problém obrácený, říkají francouzští činitelé. Kdyby francouzsky mluvící uprchlíci ze západní Afriky přijížděli do Cornwallu a vydali se do Kentu, aby se dostali do Francie. "Řval by také britský bulvární tisk, aby jim v tom v Doveru zabránila britská policie?"

Současná francouzská socialistická vláda tvrdí, že smlouvu o britské hranici v Calais nemá v úmyslu vypovědět. Právě proto se britská vláda vůči Francii staví ve věci uprchlíků velmi opatrně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6072

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2015