Nesnášenlivost

3. 8. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Tak prý míra trpělivosti teplických občanů přetekla. Aby ukázali svou nespokojenost s existencí arabské komunity na území města, provedli manifestační promenádu se psy parkem poblíž Kamenných lázní. Ti pejsci prý vlastně zavdali důvod k tomuto aktu, protože prý byli arabskými kluky znepokojováni házením kamenů. Kromě toho Arabové vadí svým hlukem a děláním nepořádku.

Pravda je ta, že zmíněnou oblast arabská komunita postupně zalidnila a v této oblasti vlastní byty, domy, obchody, cukrárny a kdoví co ještě. Prostě přinesla do Teplic peníze a jak je vidět až dosud jí ani občané ani vedení města s panem Kuberou v čele nedělali větších potíží. Lidé si zvykli vídat až po oči zahalené ženy v černých hábitech i jejich druhy obdařené vesměs blahobytným bříškem.

Tito obyvatelé mají poněkud jiné zvyklosti a v jejich duchu začínají svůj denní program poněkud později a protahují ho zase poněkud déle. Jak dospělí, ale hlavně děti se nechovají zcela potichu a nenápadně, jak by si patrně česká většina (nebo zde menšina) přála. Podobně se ovšem chová i domácí obyvatelstvo a když se vrací po půlnoci z hospod Lázeňskou uličkou mezi budovami LD Beethovenu, nerozpakuje se probudit všechny lázeňské hosty tam bydlící.

Proč tedy přetekl pohár trpělivosti? Některý z arabských kluků, kterých se po cestách v parku u Šanovské mušle prohánějí desítky na kolech, koloběžkách a kolečkových bruslích, nějak ublížil některému pejsku. Kdyby vrazil do člověka, to by se ještě sneslo, ale vrazit do pejska to v naší zemi nelze tolerovat. Pejsci jsou pro mnoho lidí náhražkou za děti. Miliardy utracené za psí papání, psí oblečky, psí salony a zdravotní péči ve specializovaných klinikách by uživily desítky Klokánků na které náš chudý stát nemůže sehnat peníze. Musí je vydávat na armádu, policii, na péči o uprchlíky, na odměny pro přebujelý administrativní aparát. Děti jsou až kdesi v pozadí.

Co tedy chtějí tepličtí pejskaři. Patrně, aby parky sloužily jen jim a jejich náhražkám dětí!

Parčík, ve kterém došlo ke zmíněnému incidentu je malý. Malí Arábkové, kterých je v okolí hodně, ho zalidnili. V druhé části lázní je další park. Mnohem větší. Tam Araba nepotkáte. Zato spoustu pejskařů. Kdyby výše zmínění občané se se svými psy přesunuli do tohoto velkého parku, bylo by po problému. Mnohým lázeňským hostům vadí víc volně pobíhající psi než volně pobíhající kluci, ale konflikty s pejskaři nevyvolávají.

Na problém je třeba se dívat nezaujatě a tolerantně. Zdejší Arabové nejsou běženci. Od nikoho nic nechtějí naopak přinášejí peníze a zaměstnávají místní obyvatele. Nechovají se hůř než bezdomovci v parcích přespávající, než žebráci sedící na rozích ulic, než opilci, kteří ve městě po svých nočních hrátkách hlučí a zanechávající nepořádek. Městská správa s panem Kuberou v čele si těchto incidentů celkem nevšímá. Nepořádek uklidí, noční kravál v lázeňských čtvrtích včetně noční kanonády petard v klidu tolerují.

0
Vytisknout
9563

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2015