Saúdská Arábie kvůli obavám z Íránu nakupuje jadernou technologii a buduje nové aliance

26. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Francie a Saúdská Arábie oznámily studii proveditelnosti projektu vybudování dvou jaderných reaktorů na území ropné monarchie.

Rijád usiluje o zahájení jaderných projektů a buduje aliance proti Íránu, zatímco světové mocnosti finišují s jadernou dohodou s Teheránem. Saúdové se však obávají, že dohoda nebude fungovat a dojde k destabilizaci Blízkého východu.

Sunnity ovládané státy Perského zálivu vedené Saúdskou Arábií se obávají šíitského Íránu, který je regionálním rivalem Rijádu. Kromě nedůvěry v jadernou dohodu mají také pocit, že Washington jejich obavy nebere dostatečně vážně.

Podobně jako Spojené arabské emiráty i Saúdská Arábie plánuje stavbu jaderných reaktorů, kterých hodlá pořídit celkem 16. Nová smlouva s Francií je letos už třetím obchodně bezpečnostním dokumentem podepsaným v letošním roce.

Minulý týden podepsal Rijád dohodu o pomoci při mírovém využití jaderné energie s Ruskem a v březnu předběžnou smlouvu o jaderné spolupráci s Jižní Koreou.

Podle Džamála Kašoggiho, veterána saúdské žurnalistiky s kontakty na královskou rodinu, jde oficiálně o "mírové projekty", které však mohou být využity také k výrobě jaderných zbraní.

V březnu bývalý šéf saúdské zpravodajské služby řekl BBC, že ať už dohoda se světovými velmocemi ponechá Íránu jakákoliv práva v oblasti jaderné technologie, Saúdská Arábie a další země budou usilovat o totéž, což potenciálně vede k závodům v jaderném zbrojení v regionu.

Podle rámcové dohody uzavřené v dubnu má Írán omezit počet jaderných centrifug v zařízeních na obohacování uranu výměnou za zrušení ekonomických sankcí. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je mírová, avšak Rijád je přesvědčen, že Teherán nadále usiluje o jaderné zbraně, takže ropná monarchie "nemá jinou možnost" než usilovat o získání kapacit k jadernému odstrašení.

Podle saúdského analytika Naváfa Obajda, který působí na Harvardské univerzitě, má Rijád vůli i schopnost vyrobit jaderné zbraně. Avšak saúdský představitel sdělil , že monarchie "nepodstoupí riziko" spojené se získáním jaderných zbraní. Podle něj íránské vměšování v Sýrii, Iráku, Jemenu a Libanonu znamená nebezpečí, nehledě na to, jakými zbraněmi Teherán disponuje.

"Jsem přesvědčen, že značná část saúdského zájmu o jaderné zbraně je předstíraná," tvrdí Mark Fitzpatrick, ředitel programu nešíření jaderných zbraní a odzbrojení v londýnském Mezinárodním institutu strategických studií. Podle jeho názoru jsou saúdské kapacity stále "poněkud malé" a monarchie si lépe zajistí bezpečnost spoluprací se Západem.

Saúdské posilování jaderných a vojenských vazeb s Francií a dokonce s Ruskem, s nímž se jinak střetávají zájmy monarchie v Sýrii, ukazuje na rozšiřování saúdských aliancí za hranici tradičního spojenectví s USA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5969

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2015