Zatímco se rozpadá evropská bezpečnostní a ekonomická architektura, hňupové straší uprchlíky

26. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Studie Edwarda Lucase ZDE (pdf) stručně shrnuje bezpečnostní výzvy, kterým kvůli ruskému revizionismu čelí státy severovýchodní a východní Evropy. Autor mj. upozorňuje, že ohrožené státy dlouho nikdo nebral vážně - a i teď Západní Evropa hledí spíše na jih než na východ.

Západní státy s otevřenou a solidní azylovou politikou lze do jisté míry chápat v jejich sobectví - příliv migrantů se jich fyzicky dotýká doma, zatímco o problémy na východě kontinentu se starat zatím nemusejí. Vzhledem k faktu, že ČR je jedno z posledních míst, kam by jen zběžně informovaný uprchlík - zdaleka nejen muslim - směřoval, česká protiuprchlická hysterie nemá žádný hmatatelný základ. V závěru možná nejotevřenější periody českých dějin připadá jeden muslim na 28 km2.

Samostatnou kapitolou je neskutečný cynismus obchodníků se zbraněmi. Ti od počátku 90. let, kdy se nadlouho legislativně "zhaslo" také kvůli rozprodejům vybavení bývalé čs. armády, masivně vydělávali na dodávkách zbraní do krizových regionů - a nynější masivní krizi tedy vydatně pomáhali přivolat. České zbraně bojují v Sýrii, cvičí s nimi doživotně zotročovaní Eritrejci. Rozhodující část uprchlíků v Evropě pochází ze zmíněných dvou zemí. - Když se výsledek snažení v podobě destabilizace dostavil, připojují se zbrojaři k panující hysterii, opět v naději na zvýšení prodeje - pro změnu doma.

Ruské vyhrožování a zastrašování směrem na západ - vůči Rumunsku, Polsku, Dánsku, Pobaltí, Švédsku, Norsku a Finsku - znamená konec období evropské stability po skončení studené války. Ve "frontových" zemích přinese mj. zánik vyhlídek na profesionalizaci armády. Kdyby bylo NATO coby obranná aliance politicky soudržné a kredibilní, návrat k povinné vojenské službě by mimo Pobaltí nedával žádný smysl. Vzhledem k tomu, že Západní Evropa na "Divoký Východ" v zásadě kašle a nemyslí si, že by za něj bylo třeba bojovat, pás států kolem ruských hranic se dříve či později vrátí k mobilizačnímu modelu armády, se vším, co to sebou nese.

Řecká krize ohrožuje Evropskou unii, na níž přes všechno kafrání Česká republika neskutečně vydělává, zdaleka nejen finančně.

Pokud za této situace 80 % Čechů považuje za největší problém uprchlíky, a mezi nimi zejména muslimy, nabízí se závěr, že většina spoluobčanů pobývá na nějaké jiné planetě a řeší místní problémy, nikoliv ty, které formují neradostné vyhlídky pro zbytek našich životů i pro následující generace.

Že nikoho nenapadne uvažovat nad uprchlickou vlnou z východu, pokud putinský režim za přihlížení acedických Západoevropanů realizuje třeba jen některé ze svých hrozeb, je také "signifikantní".

Ale nového na tom jistě není vůbec nic. Již nejméně jednou se v Evropě stalo, že za systémovou krizi byla na základě idiotských předsudků a "teorií" připsána odpovědnost jedné z menšin - a ti, kdo se k hysterické šou "Zachránce civilizace" přidali, aktivně pomáhali starý kontinent podpálit a proměnit v jediné bojiště a pohřebiště.

0
Vytisknout
8563

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2015