Tuniský muslim o násilném útoku v Tunisku

29. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Jmenuji se Karim Zribi a je mi dvacet let. Jsem z Tuniska, ale před několika lety jsme se s rodinou přestěhovali do Dohy v Kataru. Jedenáct let jsem studoval ve své rodné zemi a pak jsem dokončil střední školu v Doze, kde jsem absolvoval v oboru matematiky a fyziky s červeným diplomem. Teď studuji v Brně letectví. Jsem tady už čtyři měsíce a opravdu se mi líbí zdejší životní styl, i když počasí je hodně odlišné od počasí v Tunisku nebo v Doze, píše Karim Zribi na facebookové stránce Openminded Brno, kterou založili mladí lidé ze zahraničí v reakci na vlnu rasismu a islamofobie v České republice.

Dověděl jsem se, co se stalo před několika dny v letovisku Sousse a je mi opravdu líto všech obětí, ať odpočívají v pokoji...

Byl to protiislámský čin, protože jako muslim (ale piju alkohol od tří let svého věku!) jsem v životě neslyšel o tom, že by se mělo útočit na jiné lidi anebo šířit strach. Zásadní přece je respektovat každého člověka z každé země, z jakéhokoliv náboženství a z jakéhokoliv kontinentu, protože jsme všichni lidské bytosti, konec konců se všichni snažíme žít v míru a v souladu se všemi.

Tenhle terorista se pokusil zničit image a pověst islámu po světě, ale já jsem si jist, že většina lidí na této Zemi ví, že Tunisko bojuje proti takovémuto chování a bude intenzivně usilovat o to, aby všichni, ať jsou to místní lidé nebo turisté, měli pocit bezpečí a mohli se těšit z toho, jaké krásy, přírodu a historii ta země nabízí.

Je opravdu povzbuzující zaznamenávat existenci takovýchto facebookových skupin v Brně, plných uvědomělých lidí z celého světa. Opravdu to oceňuju!!

Napište mi, jestli byste chtěli zajít na drink. Mluvím plynně anglicky, francouzsky, arabsky a španělsky, takže komunikovat problém nemám.

0
Vytisknout
8197

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2015