Ilona Švihlíková je náš kandidát na člena Evropské komise

15. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vláda se již delší dobu není schopna dohodnout na kandidátovi či kandidátce na českého člena Evropské komise. Každá z koaličních stran prosazuje svůj návrh na českou nominaci. Hnutí ANO a KDU-ČSL v posledních dnech pochopily, že jejich kandidáti jsou v koaliční vládě neprůchodní, ale místo aby navrhly někoho, kdo by byl obecně přijatelný, tak i nadále prosazují své nové kandidáty. Ve vzniklé patové situaci dokonce zazněl názor, že by českého komisaře místo české vlády měl vybrat předseda Evropské komise, což by bylo zvláště ponižující uznání neschopnosti české vlády. Z Bruselu zaznělo silné doporučení, že by mezi novými komisaři mělo být více žen, než tam působilo dodnes. To pravděpodobně ovlivnilo i nový výběr kandidátky za hnutí ANO.

Česká republika je oprávněně kritizována za druhou nejmenší účast ve volbách do Evropského parlamentu, za poměrně vlažný postoj k Evropské unii a za nedocenění role nejvyšších evropských orgánů, které občané nevnímají jako své autentické reprezentanty. Navrhujeme proto, aby se do výběru českého komisaře či komisařky významně zapojila občanská společnost, čímž by se zvýšil pocit sounáležitosti a spoluzodpovědnosti českých občanů za evropské rozhodování, které značně ovlivňuje kvalitu našich životů.

Premiér Bohuslav Sobotka informoval veřejnost o tom, že vyjednává v Bruselu ekonomické portfolio pro Českou republiku. Navrhujeme proto mezi české kandidáty na člena Evropské komise zařadit známou ekonomku doc. Ing. Ilonu Švihlíkovou, PhD, vedoucí katedry politických, společenských věd a ekonomie na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze. Doc. Švihlíková je respektovanou odbornicí, která publikuje jak v ČR, tak například na Slovensku, v Německu, Rakousku či Velké Británii. Ilona Švihlíková je koordinátorkou občanské iniciativy Alternativa Zdola a jednou z mluvčích Spojenectví práce a solidarity (SPaS). Je nepřehlédnutelnou aktivistkou, která se erudovaně a kriticky vyjadřuje jak ke globalizaci světové ekonomiky, tak i k mnoha problematikám, které se přímo dotýkají života občanů v obcích a na pracovištích. Jsme proto přesvědčeni, že její případný hlas v Evropské komisi by slyšitelně prosazoval zájmy obyčejných občanů u nás i jinde v Evropě.

Praha, 14. července 2014

Spojenectví práce a solidarity --Jan Kavan, mluvčí
Strana demokratického socialismu --Milan Neubert, předseda
Iniciativa Ne základnám - Eva Novotná, mluvčí
Nezávislá media, o.s. - Lenka Procházková, spisovatelka
Hnutí za přímou demokracii - Marek Řezanka
Alternativa zdola - Libuše Staňková

0
9850

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2014