Přípodotek k článku pana Steigera aneb ještě jednou trochu o tenisu

15. 7. 2014 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty

V tomto výroku se jako v proslulé kapce odráží celý dnešní svět: skutečně neexistuje v České republice -- jako myslím sotva kde ve světě -- zákonná překážka pro placení daní tam, kde je boháč chce platit. Pokud by někdo snad hodlal zmínit nějakou morálku jako "vlasteneckou povinnost" třeba vůči "domovu" nebo spoluobčanům, musel by pohořet (a udivit velmi mnoho lidí).

Z tohoto odstavce z článku pana Steigera se zdá, že prostě po celém světě morálka neexistuje a všichni bohatí se pouze snaží maximalizovat svůj zisk.

Nemyslím si to. Pokud by tomu tak bylo, tak by všichni vrcholoví tenisté a tenistky museli mít mít trvalý pobyt v Monaku nebo na Bahamách nebo jiné zemi, kde jsou nulové daně. Nebo by byl počet těch vrcholových tenistů, kteří mají trvalý pobyt v daňovém ráji, rovnoměrně rozdělen po všech zemích dle toho, jak jsou mezi špičkovými tenisty zastoupení.

Dle informací, které se dají zjistit na stránkách atptour.com a wtatour.com je v elitní stovce tenistů a tenistek na žebříčcích ATP a WTA (t.j v 200 lidí) zastoupeno 45 států (početně nejvíce Španělů: 18).

Z těchto 200 lidí má 157 (t.j. 78.5%) trvalý pobyt v zemi, kterou representují (alespoň tedy dle informací na wtatour.com a atptour.com)

V Monte Carlu, Bahamách, Guernsey či Dubai přiznává na těchto stránkách svůj trvalý pobyt 18 (t.j. 9%) špičkových tenistů. Národnostně to jsou 4 z 12 Čechů, 2 z 5 Srbů, 2 z 5 Kanaďanů, 2 z 5 Chorvatů, 1 ze 3 Ukrajinců, 1 ze 7 Slováků, 1 ze 3 Slovinců, 1 ze 4 Bělorusů, 1 z 10 Rusů, 1 Dánka, a 1 ze 7 Australanů a 1 ze 3 Britů.

I když připočteme ještě sedm (z 15) Francouzů a jednu Srbku a jednoho (z dvanácti) Němců přiznávající trvalý pobyt ve Švýcarsku, kde jsou daně nižší než ve Francii/Srbsku/Německu, ale které rozhodně není daňovým rájem, tak je to stále pouze 27 (t.j.13.5%) z těchto 200 nejúspěšnějších tenistů a tenistek.

0
Vytisknout
8689

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2014