Izraelské letecké údery se zaměřují na šéfy organizace Hamas

16. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Izraelské rakety v noci na středu zasáhly příbytky několika vysokých činitelů organizace Hamas a podle zpráv bylo údajně usmrceno nejméně dalších sedm Palestinců. Rakety se zaměřily na příbytky bývalého ministra vnitra Fathi Hamada a vysokého činitele organizace Hamas Mahmouda al-Zahara. Jeho dům byl zničen. Zahar se v době útoku skrýval jinde.

Izraelský premiér Binjamin Netanjahu uvedl, že "nemá jinou volbu" než eskalovat izraelské bombardování Gazy. "Když neexistuje příměří, naší odpovědí je střelba," řekl.

V časných ranních hodinách ve středu jednala izraelská vláda o možné omezené pozemní operaci.

Ve středu ráno Izrael rozšířil letáky a varoval telefonicky a esemeskami palestinské obyvatelstvo dvou čtvrtí v Gaza City, aby desetitisíce občanů odešly ze svých domovů, protože obě čtvrti budou terčem izraelských útoků.

Nařízeno odejít bylo i pacientům jedné rehabilitační nemocnice. Avšak ředitel nemocnice Basman Aši uvedl, že všichni zůstanou na svých místech a že zahraniční dobrovolníci souhlasili, že budou fungovat jako lidské štíty.

Ministerstvo vnitra, které řídí organizace Hamas, sdělilo obyvatelstvu, aby izraelské varování ignorovalo, a označilo ho za "psychologickou válku".

Těžké bombardování Gazy, které dosud usmrtilo desítky civilistů, bylo v úterý odpoledne obnoveno poté, co Izrael varoval, že Hamas "zaplatí cenu" za to, že odmítl Egyptem navržené příměří a namísto toho zaútočil na Izrael desítkami raket.

Ozbrojené křídlo organizace Hamas odmítlo příměří, protože se zabývalo jeho požadavky jen velmi obecně, a dodalo, že boj proti Izraeli bude pokračovat.

Moussa Abu Marzouk, politický činitel Hamasu, který byl v Káhiře, však uvedl, že hnutí Hamas, které usiluje o dohodu, která by vedla k otevření hraničních přechodů do Izraele a do Egypta, nedospělo ohledně káhirského návrhu ke konečnému rozhodnutí.

V úterý usmrtila palestinská raketa jednoho Izraelce, byl to první izraelský mrtvý po osmi dnech bojů. V Gaze bylo usmrceno více než 202 osob a téměř 1500 lidí bylo zraněno.

Od 8. července vypálili extremisté do Izraele nejméně 1000 raket a Izrael provedl asi 1500 úderů proti cílům v Gaze.

Navrhované egyptské příměří nevydrželo déle než den. Hamas tvrdil, že ho nikdo neinformoval o příměří předem. Podle izraelských médií nebyli o navrhovaném příměří informováni ani Netenjahuův ministr zahraničí Avigdor Liberman a jeho ministr hospodářství Nafaataali Bennett, kteří se ostře proti jakémukoliv příměří.

Podmínky příměří, které šest hodin dodržoval Izrael, zatímco Hamas dál odpaloval rakety - téměř naprosto ignorovaly požadavky Hamasu, který žádá o zrušení obklíčení, otevření hranic a propuštění vězňů, kteří byli nedávno při izraelských raziích znovu zatčeni.

Hamas zastává názor, že pokračováním bojů nemůže nic ztratit, kdežto příměří za nevýhodných podmínek by dále oslabilo jeho vliv v Gaze.

Současné násilí patří k nejúpornějšímu od velké izraelské ofenzívu v Gaze v zimě 2008-2009.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7659

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2014