Izrael tvrdí, že v pátek vznikne příměří, Hamas o tom nic neví

17. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Jeden izraelský činitel tvrdí, že po rozhovorech v Egyptě má v pátek být zahájeno "všeobecné příměří". Hamas uvedl, že o tom nic neví, a varoval, že jde o izraelskou propagandu.
  • Pětihodinové příměří, které navrhlo OSN a s nímž souhlasil Izrael i Hamas, bylo dodržováno dvě hodiny a pak ho porušila střelba z obou stran. Izraelská armáda tvrdila, že reagovala na výbuch v jižní Gaze. Hamas popřel, že by příměří porušil, jak tvrdí izraelská armáda.
  • Izraelský prezident Šimon Peres se trochu omluvil za zabití čtyř palestinských chlapců na pláži. Řekl, že útok byl nehoda, ale že za to mohou Palestinci, protože neposlouchají varování izraelského letectva.
  • Izraelská armáda uvádí, že odrazila útok 13 palestinských ozbrojenců, kteří prošli z Gazy tunelem k jedné izraelské osadě. Nejméně jeden Palestinec byl usmrcen, když izraelské letectvo skupinu bombardovalo.
  • Izraelský premiér Binjamin Netanjahu varoval, že Hamas "uzavřel dveře k diplomatickému řešení" krize v Gaze. Dodal, že jeho vláda schválí povolání 8000 záložních vojáků do šířícího se konfliktu.
  • Hamas určil pět podmínek pro příměří:
    1. Otevření všech přechodů do pásma Gazy.
    2. Otevření přechodu Rafah mezi Gazou a Egyptem na trvalém základě s mezinárodními zárukami, že nebude uzavřen.
    3. Námořní koridor do Gazy.
    4. Obyvatelé z Gazy musejí mít právo modlit se v mešitě al-Aqsa v Jeruzalémě.
    5. Izrael propustí vězně, kteří byli propuštěni jako součást dohody Šalit a Izrael bude dodržovat předchozí dohody mezi vězni a izraelskou vězeňskou správou, jíž bylo dosaženo r. 2012 prostřednictvím egyptského vyjednávání.

0
Vytisknout
6281

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2014