Několik důvodů propadu svobody projevu v USA

14. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Dramatický pád Spojených států v žebříčku, který vypracovala organizace Reportéři bez hranic (RSF) a který hodnotí svobodu projevu v jednotlivých zemích za rok 2013 (ve zprávě pro rok 2014), může zrcadlit tlak Obamovy administrativy na whistleblowery a novináře, zintenzivněný během několika uplynulých týdnů. Tyto kurážné osoby zveřejňují pro ty, kdo v rukou drží moc, nepříjemné informace -- a nahlížejí jim takřka do karet. To se mocným nikdy nezamlouvalo, a proto se vždy chápali všech možných prostředků, aby tomu mohli zabránit.

Spojené státy se v uvedeném žebříčku za rok 2013 propadly z 33. místa na 46. místo, tedy o 13 příček. "Válka" Obamovy vlády proti whistleblowerům a novinářům digitální éry ruku v ruce s masivním globálním šmírováním v režii NSA, která v uplynulém roce nabyla na intenzitě a zuřivosti, nese letos své shnilé ovoce. V roce 2011, kdy byla při aktivitách Ocuppy Wall Street zadržena a zatčena spousta novinářů, se USA podle RSF propadly dokonce o 27 příček na 47. místo ZDE.

RSF k propadu USA uvádějí, že Bílý dům při bezohledném prosazování opatření souvisejících s národní bezpečnosti USA často obětuje svobodu projevu ZDE. Tato skutečnost se podle RSF odráží v znepokojujícím odklonu od demokratických praktik, čímž trpí především investigativní novinařina.

Existují konkrétní případy a jména dokumentující fakt, že svoboda projevu ve Státech poněkud hapruje. Třeba případ reportéra z New York Times a nositele Pulitzerovy ceny Jamese Risena, který se dlouhodobě zabývá strategií národní bezpečnosti USA ZDE. Risen v kauze Spojené státy versus Sterling ZDE odmítl odhalit zdroj informací, jímž byl bývalý operativec CIA Jeffry Sterling, který Risenovi předal tajné dokumentace. Risen proto dnes čelí možnému trestu odnětí svobody. Další příklad, který mohl zapříčinit propad Spojených Států v žebříčku RSF, pojednává o jednom z takzvaných "digitálních žurnalistů" Barretovi Brownovi ZDE. Tomu hrozí trest v délce sta let (!), pokud ho soud shledá vinným z toho, že měl prsty v odcizení choulostivé dokumentace. Ačkoliv Brown nic neodcizil; s krádeží ho podle prokuratury pojí jistá "souvislost" -- přičemž ve skutečnosti Brown o té krádeži jen psal. Nikomu tedy nic neukradl, a přesto byl obviněn ze závažného zločinu a hrozí mu naprosto iracionální výška trestu, což svědčí o iracionalitě a progresivní paranoii Bílého domu. Možná to bude i tím, že se Brown živí jako novinář na volné noze, který podrobně píše o soukromých zpravodajských společnostech a kontraktorech pracujících pro vládu.

Americký novinář Glenn Greenwald, který jako první psal o "uniklých" odposleších NSA, a má proto na "svědomí" celosvětový skandál, musí žít v brazilském exilu, protože doma by ho mohli zatknout a uvěznit. Greenwald by ve Státech mohl být případně souzen podle Zákona o špionáži z roku 1917 "oživeném" Obamovou administrativou při jejím boji s whistleblowery a "neposlušnými" novináři. Netřeba se zmiňovat o kauzách Snowden a Manningová, jež jsou samy o sobě dost výmluvné.

Ředitelka americké pobočky RSF Delphine Halgandová připomíná ZDE, že počínaje rokem 2009, kdy se do Bílého domu nastěhoval prezident Obama, bylo na základě "vzkříšeného" Zákona o špionáží z roku 1917 americkou vládou obviněno osm whistleblowerů, a to je více než za všech předešlých vlád dohromady. Dokládá to další kauza týkající se tentokrát bývalého analytika CIA Johna Kiriakou ZDE. Kiriakou byl prvním vládním zaměstnancem, který při jednom interview v roce 2009 potvrdil, že americká vláda osoby podezřelé z členství v al-Kájdě mučila prostřednictvím waterboardingu. Kiriakou byl v roce 2012 obviněn z předání tajných informací novinářům a odsouzen k odnětí svobody v trvání 30 měsíců.

Zatímco je v našich sdělovacích prostředcích klasicky valchováno Rusko, které se podle žebříčku ocitlo mimořádně nízko, v baště demokracie, co se honu na svobodu projevu týče, řádně přituhuje. Fakt, že se USA chlubí vysokou mírou svobody a jejím vývozem do zahraničí, je odsouzeníhodným pokrytectvím.

0
Vytisknout
12365

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2014