OSN verbálně odsoudila severokorejské zločiny. A to bude zřejmě také vše, co se stane

17. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

OSN pranýřuje severokorejské zločiny proti lidskosti a konstatuje, že se nejedná o pouhé mocenské excesy, ale o samotné základy tamního politického systému. Pravda tím byla nahlas vyřčena. Následovat ovšem nejspíš nebude nic, co by stálo za řeč.

Zpráva konstatuje, že severokorejský režim takřka úplně upírá svým poddaným svobodu smýšlení, svědomí a náboženskou svobodu. Kastovní systém diskriminuje ženy a proniká do všech aspektů společenského života. Stát používá potravu jako prostředek výkonu kontroly nad obyvatelstvem a záměrně její přísun z ideologických důvodů blokuje, čím způsobil smrt statisíců osob. Další statisíce v uplynulých padesáti letech zemřely jako političtí vězni v pracovních lágrech.

Bezpečnostní složky systematicky uplatňují násilí a tresty představující vážné porušení lidských práv, aby vyvolaly atmosféru strachu.

Zprávy o tom, že úřady donutily matku utopit své dítě či uspořádaly veřejnou popravu kulometem nebo ručním granátem ovšem z KLDR budou přicházet i nadále. Když nic jiného, výkonné dalekonosné dělostřelectvo pod kontrolou opory režimu, armády, může v několika hodinách srovnat jihokorejskou metropoli Soul se zemí - a ať už by se pak stalo cokoliv, způsobit další nevyčíslitelné škody a utrpení. Přestože Čína do značné míry ztratila vliv na vnitropolitické dění ve svém klientském státě, žádnou intervenci u sousedů si nepřeje a nepochybně bude blokovat i všechny pokusy severokorejský režim na mezinárodní scéně důrazně odsoudit. A raději si ani nepředstavujme, co by se dělo v Pekingu, kdyby se Jižní Korea s americkým diplomatickým krytím a nepřímou pomocí rozhodla pro vojenské "řešení".

Svět prostě zase jednou vyslovil pravdu o zločinném režimu, ale v podstatě také do značné míry jen plácl do vody. Poskytl verbální munici proponentům "humanitárních bombardování" a k ničemu se přitom nedobere. Nemá k dispozici žádného lékaře, který by z jeho tváře odstranil severokorejský vřed. Nedisponuje žádným nástrojem pro změnu severokorejského statu quo, který by nevedl k ještě horším důsledkům, než pomalé vyhnívání severokorejské diktatury.

Ale snad je tu přece jen jeden jasný pozitivní důsledek. Ti, kdo kondolují k úmrtí masových vrahů, se už nebudou moci před světem na nic vymlouvat

0
Vytisknout
6727

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2014