Nejméně čtrnáct demonstrantů bylo usmrceno při potyčkách v Kyjevě

18. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Naděje na ukončení tři měsíce trvající krize na Ukrajině rychle mizí uprostřed scén násilných protestů, zapalování budov, policejních zásahů bombami a střelbou gumovými projektily, v důsledku čehož bylo usmrceno nejméně čtrnáct demonstrantů a desítky demonstrantů byly vážně zraněny.

Dochází k nejhoršímu násilí za mnoho týdnů. Ruskem podporovaný prezident Viktor Janukovyč, hlavní terč protestů, totiž odložil vypracování dohody pro jmenování nové prozatímní vlády.

Kolony pořádkové policie se pokusily vyhnat demonstranty z ukrajinského parlamentu a demonstranti částečně zdemolovali úřadovny Janukovyčovy politické strany. Bezpečnostní síly vydaly vážné varování: nařídily desetitisícům demonstrantů, aby do úterý do večera opustili ulice, nebo proti nim dojde k ostrému zásahu.

"Extremisté zabíjejí nevinné lidi na ulicích hlavního města, zapalují budovy a automobily," praví se v prohlášení bezpečnostních služeb. "Jestliže nepořádek neskončí, budeme muset obnovit pořádek všemi zákonnými prostředky."

Ministři zahraničí Ukrajiny a Ruska vydali zjevně koordinovaná prohlášení, v nichž obvinili západní Evropu, že nepokoje na Ukrajině vyvolává. Zdá se, že Kreml se podílel na politických machinacích za úterním výbuchem násilí a za policejní razií, protože nabídl Janukovyčovi 2 miliardy dolarů a pokusil se ovlivnit jmenování nového premiéra.

Z centra demonstrací, náměstí Nezávislosti, jsou evakuovány ženy a děti uprostřed zpráv, že policie vystřeluje kouřové a ochromující granáty. Podle opozičních zdrojů prý také policie střílí na demonstranty ze střech.

Rusko v úterý obvinilo Západ z eskalace napětí na Ukrajině. Konstatovalo, že "jde o přímý důsledek spiknutí západních politiků a evropských struktur, které zavírají oči před agresivními akcemi radikálních sil".

Ruské ministerstvo zahraničí apeluje na ukrajinskou opozici, aby "přestala používat hrozeb a ultimát a zahájila věcný dialog s úřady s cílem dostat zemi z hluboké krize".

Prohlášení bylo vydáno, když stovky ukrajinských demonstrantů házeli kamení před parlamentem na policii a opoziční politikové obvinili vládu, že zdržuje ústavní reformu, která by omezila prezidentovy pravomoci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10189

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2014