List Washington Post odsoudil pokrytectví Bílého domu ohledně diskriminace gayů v Rusku

17. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Pokrytectví Washingtonu, týkající se jeho odsudku diskriminačních zákonů namířených proti ruským gayům ZDE , zaznamenal na začátku února i americký deník Washington Post ZDE.

Olympiáda v ruském městě Soči má výrazné politické pozadí, které vystrkuje na všechny světové strany; novináři, politikové a aktivisté se mohou přetrhnout, aby se dostalo na všechny jejich plivance do tváře ruského autokratického prezidenta Putina. Není proto divu, že se na rusofobní tsunami svezli také čeští novináři, jako Jan Macháček, jenž napsal článek s výstižným názvem "Rusofobův stihomam" ZDE.

V článku zveřejněném v americkém deníku Washington Post dva právní experti z univerzity v Yale Ian Ayres a William Eskridge podrobují kritice licoměrnou pózu americké vlády, ale i dalších západních vlád, v souvislosti s porušováním práv homosexuálů v Rusku. Západní státy ostentativně plísní Rusko kvůli diskriminačním zákonům namířeným proti gayům a lesbám (potažmo LGBT), ačkoliv Washington má sám břevno ve vlastním oku, jež jen tak nevytáhne. Oba výzkumníci z Yale citují z oficiálních zákonů a nařízení (ty nejsou samozřejmě uplatňovány ve všech státech USA), jež například v Utahu zakazují, aby se na amerických školách "obhajovala homosexualita ZDE."

V Texasu existuje nařízení, jež homosexualitu v zájmu "veřejného zdraví" daného společenství označuje za "neakceptovatelnou" a "homosexuální chování" je dokonce považováno za trestný čin ZDE "

V Arizoně je zakázáno charakterizovat homosexualitu coby "pozitivní alternativní životní styl".

V Alabamě a zmíněném Texasu existuje nařízení, že se děti ve školách musí učit, že "homosexuální chování je trestným činem", přestože kriminalizace homosexuality je v USA od roku 2003 neústavní; od doby, kdy byly zrušeny takzvané Sodomy laws, široce penalizující nejen homosexualitu, ale v řadě ohledů i heterosexuální chování ZDE.

"Homosexualita je různými způsoby postihována v osmi státech, několika okrscích a městech. Ještě předtím, než Spojené státy odsoudí omezování svobody slova a akademickou svobodu v Rusku, měly by si uvědomit, že různé vlády opakovaně přijaly podobná omezení", míní Ayres a Eskridge a dodávají, že by si dokázali představit, kterak Putin na výtky Američanů reaguje slovy: "Vy pokrytci, nejdřív si zameťte před vaším prahem".

Mocenská stigmatizace identity gayů a leseb je samozřejmě neslučitelná se základními lidskými právy -- ať už jde o postavení homosexuálů v Rusku, USA -- či Ugandě ZDE , Saúdské Arábii ZDE a Nigérii ZDE.

Uganda, Saúdská Arábie a Nigérie patří mezi nejhorší země, co se perzekuce gayů (a obecně LGBT) týče, kde perzekuovaným za vyjádření své identity hrozí odnětí svobody v trvání několika let, v Ugandě doživotní trest a v Saúdské Arábii dokonce trest smrti.

Nicméně Spojené státy tyto země za jejich opresivní politiku proti homosexuálům nahlas nekritizují, ač jsou tam jejich práva pošlapávána mnohem více než v Rusku, a to z jednoduchého důvodu. Tyto tři státy jsou totiž významnými obchodními a vojenskými spojenci USA. Opět máme v rukou důkaz, že Bílý dům dává přednost kšeftu před porušováním lidských práv; konkrétní příklady netřeba zmiňovat. Byl by to příliš dlouhý seznam.

0
Vytisknout
11801

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2014