Pozvání na archu

20. 2. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 8 minut

Delegace biskupů se vrátila z Vatikánu ve sváteční náladě. Už během jejich návštěvy přinesla ČT rozhovor s kardinálem Dominikem Dukou. Široký úsměv na tváři primase českého vyjadřoval radost nad průběhem audience u papeže Františka. Hned v úvodu se kardinál Duka s uspokojením zmínil, že ani jednou za hodinu a půl Svatý otec nepřipomněl, že církev má být chudá. Téma takzvaných církevních restitucí sice papeže zajímalo, obdržel prý i nějaké dopisy od českých občanů, nicméně ty jej v posouzení "kauzy" nezviklaly.

27 anglikánských biskupů obvinilo Davida Camerona, že zahnal půl milionu lidí do zoufalé chudoby

20. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Britského premiéra Davida Camerona obvinilo 27 anglikánských biskupů, že vyvolal "celonárodní krizi", v jejímž důsledku bylo v Británii od minulých Velikonoc nuceno spoléhat na potravinové dary charitativních organizací půl milionu občanů. Jde o nejvýznamnější politickou intervenci čelných představitelů anglikánské církve od roku 1985. Biskupové poukazují na to, že lidé jsou závislí na potravinových darech od charitativních organizací v důsledku "škrtů a selhání sociálního systému".

V otevřeném dopise, zveřejněném v deníku The Daily Mirror ve čtvrtek, biskupové píší: "Musíme, jako společnost, čelit skutečnosti, že více než polovina lidí závislých nyní na potravinových darech od charitativních organizací se do této situace dostala v důsledku škrtů a chyb v systému sociálního zabezpečení, ať je to v důsledku pozdních plateb, anebo agresivních sankcí."

Anglikánští biskupové vyjadřují šok, že lidé mohou hladovět v Británii, v sedmé nejbohatší zemi světa. Poukazují na to, že centra charitativní potravinové pomoci navštívilo od loňských Velikonoc půl milionu lidí, 5500 z nich skončilo v nemocnici s podvýživou a 20 procent matek "si odpírá jídlo, aby ho mohly dát svým dětem".

Minulý týden charakterizoval vládní "sociální reformy" jako "ostudné" nejvyšší činitel katolické církve v Anglii a ve Walesu Vincent Nichols.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ČLÁNEK, KTERÝ LIDOVÉ NOVINY VYDALY A PAK ZCENZUROVALY:

Nestydět se za vlastní dějiny

20. 2. 2014 / Muriel Blaive

čas čtení 11 minut

ÚSTR je v poslední době pod palbou silné kritiky a nemálo lidí volá po jeho zrušení. Jsem naopak přesvědčena, že ÚSTR má pro českou společnost velký význam. Aby však naplnil smysl své existence, musí se stát otevřeným prostorem a nabízet české společnosti výklady minulosti na nejvyšší vědecké úrovni.

O podivném případu sebecenzury v Lidových novinách

20. 2. 2014 / Muriel Blaive

čas čtení < 1 minuta

V úterý 18. února 2014 v 14 hodin vydaly lidovky.cz můj článek "Nestydět se za vlastní dějiny" v rubrice "Názory". Za hodinu a půl jsem však byla redakcí upozorněna, že "se objevily námitky, proč uveřejňujeme jen jednu a nikoli všechny [koncepce kandidátů na místo ředitele ÚSTR.]" Jakmile byla "nařčena", že "protěžuje jednoho kandidáta", což si "nemůže dovolit", rozhodla se redakce text stáhnout. Že vůbec nešlo o mou koncepci, ale o samostatný článek je snad detail. Takže stačí, aby "někdo" přednesl "námitky" a "nařčení", aby se Lidovky sebezcenzurovaly? Kdo je ten "někdo", kdo si představuje, že mě tak umlčí?

Nevěděli jsme, že se Lidové noviny přímo podílejí na vybírání ředitele ÚSTR

20. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Zdůvodnění Lidových novin, že bylo nutno už po zveřejnění stáhnout článek Muriel Blaivové, v němž francouzská historička vysvětluje některé mezinárodně běžné zásady nestranné historiografické práce, protože kdyby jej Lidovky nepotlačily, znamenalo by to, že "nadržují jedné kandidátce" na ředitele ÚSTR, je opravdu zvláštní.

Netušili jsme, že se Lidové noviny podílejí na organizaci volby nového ředitele ÚSTR, a proto musejí zachovávat "nestrannost". (Spíš jde zřejmě o to, že v Lidových novinách, hnízdě nezrekonstruovaných bolševiků - viz pravidelně tam publikované kojzarovské bláboly Jiřího Peňáse - kteří absolutně nechápou principy objektivity a nestrannosti, někomu šel civilizovaný a rozumný text Muriel Blaivové nesmírně na nervy, tak redaktory donutil, aby ho stáhli.)

Na Ukrajině pokračují potyčky a ohrožují příměří

20. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

  • Demonstranti mají v nových potyčkách navrch nad policií
  • Nejméně osm dalších lidí bylo usmrceno a desítky byly zraněny
  • Obama obvinil Rusko, že nerespektuje svobodu
  • Ministři zahraničí EU se mají rozhodnout, jaké sankce uvalit na Ukrajinu

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITSKÝ POLICEJNÍ STÁT:

Britský soud znepokojujícím rozhodnutím učinil rovnítko mezi novinářskou prací a terorismem

20. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Britský Nejvyšší soud rozhodl, že zadržení Davida Mirandy, partnera novináře Glena Greenwalda, který vezl z Německa do Brazílie digitální materiál od Edwarda Snowdena, na londýnském letišti Heathrow po dobu osmi hodin bylo "zcela legální". Soudci sice akceptovali, že Mirandovo zadržení a konfiskace počítačového materiálu, který vezl, "nepřímo narušilo svobodu tisku", avšak prý to bylo ospravedlnitelné legitimními a "velmi naléhavými" požadavky bezpečnosti státu.

Ukrajinský prezident "uzavřel příměří"

19. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč oznámil, že s opozičními předáky uzavřel příměří, poté, co při protestech tento týden zahynulo nejméně 26 osob. Prohlášení na prezidentském serveeru konstatuje, že se Janukovyč s opozičními předáky dohodl, že zahájí "vyjednávání", jehož cílem bude ukončení krveprolévání, k němuž dochází v posledních dvou dnech. Janukovyč se údajně s opozicí také dohodl stabilizovat "situaci v zájmu sociálního smíru".

Stalinisté v české "levici"

20. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Uvědomuji si, že hádky v české levici k ničemu nevedou, naopak zbytečně vysilují a odvádí pozornost od důležitých a akutních záležitostí dnešní doby, avšak nemohu si pomoct. Nedokážu se smířit s tím, že za radikální levičáky jsou považováni i čeští stalinisté zahnízdění jak v KSČM, tak v obskurních partičkách, jako jsou Levá perspektiva (LP) nebo Svaz mladých komunistů (SMKČ). Pevně doufám, že to bude můj první a poslední text na toto téma.

Jak je to s ruským "nevměšováním" na Ukrajině?

20. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Moskva kritizuje Západ, že nese odpovědnost za probíhající vlnu násilí na Ukrajině, protože se "vměšuje" do místních záležitostí vysíláním vyjednavačů, finanční podporou opozice a dokonce (tvrdí radikálové) jejím vyzbrojováním. Má v tomto ohledu částečně pravdu, zejména pokud jde o nezodpovědnou politiku Spojených států, jejichž cíle jsou čistě destruktivní. Avšak znamená to snad, že se Moskva do ukrajinských záležitostí sama nevměšuje?

Co Majdan vypovídá o nás

20. 2. 2014 / Jiří Vojáček

čas čtení 8 minut

Každý dnes ví, co je to Majdan. Pro jedny Majdan bojující za svobodu, pro druhé Majdan okupovaný fašisty, vždy však Majdan, obsazující během olympiády první místa zpravodajství. Před Majdanem zkrátka není úniku. Odmysleme si alespoň na chvíli atraktivní, ale povrchní záběry traktorových pneumatik, hořících na pozadí noci a tvořících dojem pekla, zapomeňme na prezidenta Janukovyče a ukrajinskou opozici, nechme Ukrajinu žít svým životem.

To, co se děje na Majdanu, totiž obnažuje několik zajímavých aspektů současné světové politiky a kdo sleduje dobře, mnohé se o současném světě dozví.

NESEHNUTÍ: Vývoz českých zbraní do Egypta porušuje embargo Evropské unie

20. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva NESEHNUTÍ, 20. února 2014

Podle informací, které se objevily před několika dny v médiích, se Česká republika chystá vyvézt pistole a munici a dodat je egyptské policii. NESEHNUTÍ upozorňuje, že tak činí v rozporu se Stanoviskem rady Evropské unie požadujícím po členských státech EU zastavení vývozu zbraní do Egypta. Embargo vstoupilo v platnost 21. srpna 2013 po krvavých masakrech v Káhiře a dosud nebylo zrušeno.

Popírání politických zločinů je v Evropě trestné

20. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Pokud KSČM říká, že se distancuje od zločinů komunistického režimu, ba že se za ně omluvila, ale zároveň se nedokáže zbavit soudružky Semelové s jejími stalinistickými názory, pak je to směšné a pokrytecké. Názory soudružky Semelové patří do Štěpánovy KSČ, která je naprosto bezvýznamnou a extrémistickou stranou. Možná stalinistická tvář KSČM pomůže této "moderní levicové straně" dosáhnout politického dna a v tom smyslu je zvaní lidí, jako je Semelová, do médií výborným tahem antikomunistické propagandy. Pobaveně sleduji, jak se komunisté, jejichž režim tu čtyřicet let brutálně potlačoval svobodu slova, dnes hlásí ke svobodě slova pro stalinistku Semelovou. Velice široká svoboda slova existuje ve stalinisty nenáviděných USA, ale to právě proto, že USA si nezažily žádný nacistický nebo komunistický režim. Proto můžete v USA svobodně hlásat třeba i osvětimskou lež. Evropa má jinou zkušenost. Zákony omezující svobodu projevu v tomto smyslu platí v mnoha evropských zemích, např. ve Francii tzv. Gayssotův zákon, který kriminalizuje zpochybňování existence jakéhokoli "zločinu proti lidskosti". Ale budiž, můžeme si teď kvůli stalinistce Semelové hrát na svobodu slova a chránit stalinistické názory v rámci demokratických ideálů (jistě by nám to stalinisté vrátili i s úroky, kdyby jednou měli znovu šanci vytvořit režim podle svého). Pak je ale zapotřebí, abychom stejné právo na svobodu hlásání svých názorů dali také neonacistům. Dokud někdo hájí pouze práva na svobodu slova pro soudružku Semelovou a nikoli také pro neonacisty, pak je pokrytec a podvodník.

Poslední propadá peklu

20. 2. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 4 minuty

Petr Nečas je zkrachovalec všech zkrachovalců. Tolik roků čekal jako věrný služebník silnějších osobností v jejich stínu, aby nakonec na postu premiéra pokazil, co mohl. Hlavně pro dominantní milenku, která jeho silných slabostí využila na dřeň. Příběh je to jako ze špatného spisku pro pubertální dívky. Pouze s tím rozdílem, že hlavní hrdina přišel o vše kvůli karikatuře na ženu vamp. Českou "selfmadewoman" Nagyovou.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Na zdraví, neboli Proč nemyslet i na sebe?

20. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Pomáhat lidem a zároveň si prodlužovat vlastní život, to zní asi divně. Dověděl jsem se ale na semináři pro lékaře a pacienty o autoimunním onemocnění jater, který se konal v univerzitní nemocnici v Hamburku-Eppendorfu (UKE), že je to pro hodně lidí dost snadné, a proto píšu tuhle poznámku věnovanou možná i vám, kteří pomáháte dárcovstvím krve.

Rozdíl mezi Kanadou a Českou republikou ohledně rakoviny prsu

20. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

K článku pana M. Wimmera:

Na konci článku je velice důležitý dotaz: Jak se rozeznají Kanaďanky a Češky? Odpověď je jednoduchá: V Kanadě (a dalších západních zemích) je výuka samovyšetřování prsou zařazena do školní zdravotní výchovy někdy od 70. let minulého století, píše Jan Šimůnek, U nás jsme teprve po roce 1989 začali školit (postgraduál) a vychovávat (pregraduál) učitele, schopné takovouto výuku v rámci zdravotní výchovy provádět.

Církev je mocná čarodějka. Že, páni politici, historici a další?

20. 2. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 12 minut

Je neskutečně obtížné pro ateistu a bezvěrce chápat výroky nábožensky, přesněji římsko-katolicky založeného člověka při obhajobě nejen trvale přetřásaného problému církevních restitucí, ale chápání náboženství jako takového. Chápu nebo se domnívám, že jde o jakousi virtuální duchovní vědu, která vznikla v těžkých dobách vývoje lidstva na pocitech potřeby zachování lidských jistot, osobnosti, případně rodiny. Nehodlám se rozepisovat, nejsem v této oblasti ani za mák zběhlý a orientovaný, nicméně po přečtení rozhovoru historika Radomíra Malého pro Parlamentní listy docházím k názoru, že pro hájení církevních restitucí lze použít cokoliv, dokonce i argumenty, které nelze nijak doložit.

Tak tu Semelovou pověste, ať maj jednou komunisti po kom přejmenovávat náměstí

19. 2. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 10 minut

(Jde o) nenávist ke svobodě, pohrdání odlišnostmi, netolerance do morku kostí.
Jiří Peňás
Je nebezpečné domnívat se cokoli.
Jiří Suchý

V Česku je svoboda slova a projevu. To si zřejmě myslela i Marta Semelová, když odpovídala na otázky v Hydeparku . ČT jistě nemá v úmyslu popularizovat KSČM a tak editor vybíral hlavně otázky o temné minulosti KSČ.

Rakovina prsu

19. 2. 2014 / Petr Wagner

čas čtení 4 minuty

Pan kolega Vimmer se ve svém článku dopouští stejné chyby jako většina médií. Totiž dává do jednoho kyblíku věci, které spolu nesouvisí.

Pojďme tedy poněkud popořádku. V Česku onemocní nově rakovinou prsu něco málo pod osm tisíc žen. Připomínám, že jde o ty diagnostikované. Za rok na tuto diagnosu umře něco více než dva a půl tisíce žen. Jinými slovy a trochu cynicky: zde máme každý rok něco přes pět tisíc žen, které přežívají díky léčbě. To je mimochodem za vzrůstajícími náklady onkocenter.

Lze nalézt východisko ze severokorejského "patu"?

19. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Panel OSN zveřejnil obsáhlou zprávu o zvěrstvech odehrávajících se v Severní Koreji; nemusíme znovu líčit otřesné případy, jež byly přirovnány k zločinům nacistů. Severokorejský vůdce Kim Čong-un by se svými soukmenovci měl být vydán Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) k trestnímu stíhání. K tomu ovšem nedojde, protože Čína přes pro ni trpěnou existenci nechtěného souseda nedopustí, aby celá záležitost skončila v Haagu.

Smutný konec inteligence

19. 2. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 5 minut

Původcem vývojové nebo revoluční změny ve společnosti a jejího uspořádání je inteligence, která k tomu případně využívá síly veřejnosti. Výsledek změny je adekvátní stavu inteligence. Pokud je inteligence nedostatečná nebo zvrácená, nastanou ve společnosti i zvrácené (absurdní) poměry. Zpětně z těchto poměrů můžeme usuzovat na stav inteligence.

Jak může úřad zničit fungující rodinu

19. 2. 2014 / Miroslav Prokeš

čas čtení 12 minut

Naše Sdružení zastánců dětských práv -- česká sekce mezinárodní organizace DCI (Defence for Children International) každoročně pořádá v parlamentu seminář, na němž se hodnotí (ne)plnění Úmluvy o právech dítěte v Česku. Na posledním semináři, loni v lednu, jsme však opustili obvyklou strukturu a jako hlavnímu tématu jsme se věnovali Drábkovými reformami skokově zhoršené situaci postižených dětí -- nejslabších členů naší společnosti -- potažmo i jejich rodičů, zejména samoživitelů.

V britském sociálním státě panuje atmosféra strachu

19. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Ministerstvo práce a penzí řídí "kulturu strachu", v níž uchazeči o zaměstnání čelí nerealistickým cílům nalézt si práci - nebo riskovat, že přijdou o dávky. Oznámily to přední humanitární organizace během oficiálního vyšetřování.

Studenti zvolili Edwarda Snowdena "rektorem" Glasgow University

18. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Studenti na University of Glasgow v úterý zvolili Edwarda Snowdena do ceremoniální funkce "správce" studentských zájmů (anglicky "rektora") této vysoké školy. Snowden, který ovšem zůstává dál v Rusku, nahradí odcházejícího Charlese Kennedyho, bývalého předsedu strany britských Liberálních demokratů. Funkci bude Snowden zastávat tři roky.

Snowden sdělil listu Guardian, že po zvolení studenty v Glasgow, kteří se účastnili voleb "rektora" v rekordním počtu, má pocit pokory. Zdůraznil znovu význam individuální lidské svobody.

Snowdenovo jmenování je ovšem čistě symbolické a jak na to poukázali někteří kritici, vzhledem k tomu, že zřejmě nikdy do Glasgow nepřijede, bude moci jen těžko hájit zájmy studentů, či případně vystupovat proti přehnaným platům vysokých univerzitních činitelů či proti managerialismu, který pohlcuje britské univerzity.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Ministr skotské vlády se stal terčem rasového útoku, když prodával skotský Nový prostor

18. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

< Humza Yusaf

Poslanec skotského parlamentu a ministr skotské vlády Humza Yusaf se stal terčem rasistického verbálního útoku, když spolu s dalšími politiky, herci a televizními celebritami prodávali u nádraží v Queen Street v Glasgow časopis Big Issue, britskou verzi českého Nového prostoru, aby v rámci Mezinárodního týdne pouličních prodavačů novin poukázali na osud bezdomovců.

Na Humzu Yusafa, ministra skotské vlády pro zahraniční věci a mezinárodní rozvoj zaútočil verbálně před nádražím v Queen Street v Glasgow muž, který mu vulgárně doporučil, aby opustil Británii a "vrátil se domů". Pak občan začal nadávat na údajné bulharské a rumunské přistěhovalce ve Skotsku.

"Tenhle chlap k nám přistoupil," konstatoval ministr Yusaf, a když jsem se ho snažil přesvědčit, aby si koupil časopis Big Issue, řekl: 'Ne od tebe, ty nejsi z mé země,' Otočil jsem se a řekl jsem, myslím, že zjistíte, že jsem ze Skotska, že je to můj domov. Narodil jsem se tu v Rutherglenu, vyrostl jsem tu a chodil jsem tu do školy a teď mám to štěstí, že zastupuju Glasgow ve skotském parlamentu."

Yusaf, 28, oznámil incident policii a doufá, že policie muže nalezne. Pravidelní prodavači časopisu Big Issue ze středovýchodní Evropy konstatovali, že jsou terčem takových verbálních útoků téměř každý den. Editor časopisu Big Issue Paul McNamme vysvětlil, že verbální i fyzické útoky na bezdomovce, kteří prodávají jeho časopis, jsou běžné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BBC 3 hledá mladé Čechy, žijící v Británii, kteří by ukázali Angličanům, jak si najít práci

18. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Na Britské listy se obrátil Marcin Wawro, asistent produkce televizní společnosti IWC Media, která v současnosti připravuje nový televizní seriál pro stanici BBC 3 (specializující se především na pořady pro mladé lidi).

V seriálu budou skupiny Středoevropanů, žijících v současnosti a pracujících v Británii (Poláci, Slováci, Češi, atd.) pomáhat nezaměstnaným mladým Britům najít práci.

Středoevropané jsou známí svou vynikající pracovní etikou, zatímco téměř jeden milion mladých Britů (ve věku od 16 do 25 let) jsou bez práce.

Produkce televizního seriálu hledá skupinu mladých Čechů a Slováků, kteří žijí společně a rádi by se podíleli na tomto pořadu.

"Bude to pěkná práce, pořad bude mít pozitivní vyznění a je to šance pro Brity i Středoevropany navzájem se poznat."

Věc spěchá, účastníci se budou vybírat v následujících dvou dnech.

Kdo má zájem, prosím zatelefonujte Marcinu Wawrovi na číslo 0207 013 4172 anebo pošlete email na adresu marcin.wawro@iwcmedia.co.uk.

Profesor Philippe Sands:

Zvěrstva v Severní Koreji musejí být předložena k hlasování v Radě bezpečnosti OSN

18. 2. 2014

čas čtení 6 minut



Jon Snow: Ve studiu nyní máme profesora Phillipa Sandse, je to soudce a expert na válečné zločiny a v Denveru v Coloradu je velvyslanec Christopher Hill, hlavní americký vyjednavač se Severní Koreou v letech 2005-2009 ohledně jejího jaderného programu. Pane velvyslanče, tohle je velmi otevřeně formulovaná zpráva OSN a bezpochyby mají pro to dobré důvody. Z vaší perspektivy člověka, který tu zemi zná: Jaký efekt tahle zpráva OSN může mít?

Je to hnilobná politická žumpa. Vy o tom nic nevíte, paní Vesecká?

18. 2. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Paní Renata Vesecká, bývalá nejvyšší státní zástupkyně, dnes advokátka, se pozastavuje a podivuje nad nejasnostmi a nelogičnostmi v případě obvinění bývalého premiéra vlády ČR Petra Nečase, ale také nad jinými skutečnostmi. (http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Vesecka-zminila-strasnou-vec-o-Istvanovi-k-obvineni-Necase-303985). S jejími názory lze do jisté míry souhlasit, přesto podle mého názoru lze konstatovat, že nás paní Vesecká tahá za nos. Ona totiž v té žumpě (rozuměj politické) byla také aktivní, jen se k tomu nehlásí a dává na odiv úžas, překvapení a nepochopení .

Hollandova a Obamova: nová "entente cordiale"?

17. 2. 2014 / Josef Brož

čas čtení 5 minut

Doma je prezident François Hollande na historickém minimu (pouhých 19% procent popularity), v Americe ale bodoval. Francouzskému prezidentu se dostalo naposledy takových poct, jichž se minulý týden těšil Hollande, naposledy před třiceti lety -- prezidentu Françoisi Mitterrandovi.

Jaké k tomu vedly amerického prezidenta Baracka Obama důvody? Není pouze jeden: celá třídenní návštěva ve Washingtonu (New Yorku) a San Francisku byla organizována ve velkém stylu. Na prvním místě samozřejmě stojí důvody geopolitické. Francie se totiž za dva roky od nástupu Françoise Hollanda stala pro Spojené státy americké klíčovým partnerem.

Hollandova a Obamova: nová "entente cordiale"? II. část

18. 2. 2014 / Josef Brož

čas čtení 6 minut

To, co si nikdo nechce dnes přiznat, je od Hollandovy návštěvy v Americe minulého týdne zřejmé. Tradiční představy, že etatická Francie patří k rivalům, ne-li přímo nepřátelům liberální Ameriky, vzala minulý týden za své.

Nebylo to snadné, ale zřejmé je, že už neplatí dělení, na němž mnoho komentátorů dosud stavělo svá kritéria. A dosud si tuto vážnost nechtějí přiznat. Mediální zkratka, že francouzský prezident François Hollande zavádí ve své zemi milionářskou daň (oněch 75% zdanění na pět let), a tím pádem musí být ve Spojených státech amerických nepřijatelný, prostě neplatí.

Léčivá moc placeba:

Pozitivní očekávání vede k pozitivním fyziologickým změnám

18. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Včerejší dokumentární film v pravidelném vědeckopopulárním pořadu televize BBC Horizon "The Power of the Placebo" shrnul pozoruhodné výsledky nejnovějšího vědeckého výzkumu léčivých efektů placeba, falešných pilulek, které neobsahují žádné léčivé léky, ale jen třeba kukuřičnou mouku nebo cukr. Bylo zdokladováno, že i takové "prázdné" pilulky vedou k zvýšení sportovního výkonu a k vyléčení chorob, a to, jak dokázali lékaři z Harvardské univerzity, dokonce i v případech, kdy pacient ví, že pilulka je podvod a neobsahuje žádný lék. Léčivý efekt placeba fungoval však nejen u pilulek, ale i u předstíraných operací poškozených žeber či páteře, a při předstírané léčbě akupunkturou.

Lépe fungují kapsle než klasické prášky a čím je kapsle větší a výraznější, je její zdravotní účinek větší. Placeba mají zřejmě u pacientů podobný efekt jako hypnóza. Bylo zdokladováno, že pacientovo pozitivní očekávání způsobuje, že mozek nařídí v jeho těle provedení pozitivních fyziologických změn. Výzkumníci nyní začínají zkoumat, jakými mechanismy se to provádí.

Bosna představuje děsivý předobraz evropské budoucnosti

18. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Přesně před třiceti lety poté, co byl v Sarajevu zažehnut r. 1984 olympijský oheň je to město znovu v plamenech. V posledních týdnech demonstranti zaútočili na vládní budovy v explozi hněvu nad svou sociální situaci, děsivou chudobou, skomírající ekonomikou a stagnujícím společenským a politickým životem, píše v deníku Guardian Igor Štiks. V roce 1984 byl olympijský oheň v Sarajevu symbolem prosperity, míru a nekonečných možností.

Nezaměstnanost, minimální mzda a návrh Evropského parlamentu

17. 2. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

Podle údajů Úřadu práce bylo v lednu 2014 nezaměstnaných téměř 630 000 lidí (8,6%) dle metodiky MPSV (pozor: metodika dle Eurostatu uvádí 6,8%). Měsíční nárůst postihl všechny regiony, nejvíce Jeseník, České Budějovice, Prachatice, Písek.

Jaký byl profil těch, kteří se hlásili jako nezaměstnaní? Jedná se převážně o lidi se základním nebo středním odborným vzděláváním. Z hlediska věku převažují mladí lidé do 25 let a pak starší lidé před důchodem, nad 55 let. Z hlediska profesí byli zastoupeni administrativní pracovníci, pomocní dělníci, ale i někteří řemeslníci, prodavači, číšníci, zedníci. Firmy poptávaly soustružníky, frézaře, svářeče, zámečníky či obchodní zástupce. Mezi poptávkou a nabídkou po práci není jen strukturální nesoulad. Zatímco nezaměstnaných je 630 000 lidí, volných míst je nabízeno jen něco přes 36 000. Tato obrovská disproporce mezi počtem poptávaných zaměstnání a volnými pracovními místy přitom trvá již delší dobu a ukazuje hloubku i délku trvání českých ekonomických problémů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40715