BRITSKÝ POLICEJNÍ STÁT:

Britský soud znepokojujícím rozhodnutím učinil rovnítko mezi novinářskou prací a terorismem

20. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Britský Nejvyšší soud rozhodl, že zadržení Davida Mirandy, partnera novináře Glena Greenwalda, který vezl z Německa do Brazílie digitální materiál od Edwarda Snowdena, na londýnském letišti Heathrow po dobu osmi hodin bylo "zcela legální". Soudci sice akceptovali, že Mirandovo zadržení a konfiskace počítačového materiálu, který vezl, "nepřímo narušilo svobodu tisku", avšak prý to bylo ospravedlnitelné legitimními a "velmi naléhavými" požadavky bezpečnosti státu.

Soudci Laws, Ouseley a Openshaw vydali verdikt, že Mirandovo zadržení na letišti podle Zákon aproti terorismu z roku 2000 bylo legální, uměřené a neporušilo evropské lidskoprávní záruky svobody projevu.

Miranda vezl z Německa do Brazílie zakódované počítačové soubory, včetně externího hard disku, který obsahoval 58 000 vysoce tajných britských špionážních dokumentů. Mirandovy letenky zarezervoval deník Guardian, který také financoval jeho cestu.

Soudce Laws se vyjádřil, že zkonfiskovaný materiál obsahoval osobní informace, které by umožnily identifikaci britských špionů, včetně těch, kteří pracují v zahraničí.

Greenwald sdělil soudcům, že bezpečnostní služby stoprocentně věděly, že materiál, který konfliskují, je novinářský a nikoliv teroristický. Dodal, že neexistují důkazy, z nichž by vyplývalo, že cokoliv ze Snowdenových dokumentů bylo zveřejněno, ohrozilo něčí život. Miranda dodal, že materiál byl tak složitě zašifrovaný, že on sám ho nedokázal otevřít.

Soudce Laws tvrdil, že ani Greenwald ani Miranda neměli dostatečné informace, aby dokázali posoudit, zda je materiál pro někoho nebezpečný.

Miranda uvedl, že se odvolá: "Proti tomuto rozhodnutí se odvolám a budu se odvolávat až do konce, nikoliv proto, že bych měl problém s tím, čím mě britská vláda nazývá, ale proto, že si cením svobody tisku, která je příliš důležitá a je nutno za ni bojovat až do konce. Samozřejmě nesouhlasím, že mě soud oficiální označil za osobu podezřelou z terorismu, ale dny Britského impéria už skončily a toto rozhodnutí nebude mít žádný efekt mimo hranice Británie."

Mluvčí společnosti Guardian News & Media konstatoval: "Jsme zklamáni dnešním rozsudkem, který znamená, že zákon proti terorismu může být nyní zneužíván na zatýkání osob, které pracují na fundamentálně důležitých tématech. Rozsudek zaujímá velmi úzký názor na to, co je v 21. století novinářská práce a velmi široký názor na to, co je 'terorismus'. Shledáváme to znepokojujícím."

Soudní rozhodnutí široce odsoudily lidskoprávní organizace, avšak londýnská Metropolitní policie ho přivítala.

Soudní rozhodnutí také ostře kritizovali někteří politikové, například bývalý konzervativní stínový ministr vnitra David Davis, který zdůraznil, že když se Zákon proti terorismu schvaloval, nikdo si nemyslel, že bude používán proti novinářům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6475

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2014