Zpráva inspektorů OSN o chemickém útoku na předměstí Damašku odporuje syrské zprávě Human Rights Watch

17. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V Příloze 5 včera publikované zprávy inspekčního týmu OSN (pdf) je popsána zajištěná atypická chemická munice (viz obrázek) použitá k útokům z 21. srpna na předměstí Damašku Gúta, konkrétně v oblastech Zamalka/Ajn Tarma. Na částech této munice byla zjištěna přítomnost sarinu. V lokalitě Muadamíja byl nalezen samostatně raketový motor rotační sovětské dělostřelecké rakety M-14-OF; raketa zasáhla původně druhé patro blízké budovy a zbytky její hlavice se nepodařilo nalézt. Chemický detektor LCD 3.3 neukázal v místě dopadu této rakety přítomnost bojové chemické látky a tato raketa také není v Příloze 6 zprávy zmíněna mezi zdroji 13 vzorků z lokality testovaných na přítomnost bojové chemické látky. Není tedy nade vší pochybnost prokázána souvislost mezi přítomností této rakety v Muadamíji a chemickým útokem tamtéž, existují alternativní vysvětlení (mohlo jít o standardní tříštivotrhavou raketu).

Tým OSN popisuje raketu použitou k chemickému útoku v Zamalce následovně: Raketový motor o průměru 12 cm a délce 134 cm, prstenec obepínající stabilizátory s průměrem 31 cm, nadrážová hlavice přichycená 12 šrouby, její průměr 36 cm, délka cca 70 cm, pravděpodobný objem tekutiny v hlavici cca 56 litrů.

Nabízí se logicky vysvětlení, že popisovaná atypická raketa mohla vzniknout rozsáhlou přestavbou sovětské dělostřelecké rakety M-21-OF používané v raketometu BM-21. Z této rakety byl použit motor, ovšem kromě bojové části byly odstraněny také původní složené stabilizátory udělující raketě rotaci a nahrazeny šesti hrubými, aerodynamicky nevýhodnými pevnými stabilizátory obepnutými prstencem o průměru 21 cm. Na přední část rakety bylo s pomocí příruby a šroubů uchyceno válcové těleso o vnějším průměru 36 cm. Jedná se o hrubou příležitostnou úpravu rakety, výsledné těleso má aerodynamicky značně nevýhodný tvar i letové charakteristiky.

Zpráva organizace Human Rights Watch z 10. září t.r., která z útoků v Gútě obviňuje vládní jednotky, hovoří o tom, že v Zamalce byla použita raketa "ráže 330 mm". Zpráva OSN ovšem konstatuje jinou ráži bojové hlavice, a to 36 cm, tj. 360 mm. To není nevýznamný rozdíl, údaje se vzájemně liší o 9%. Také pokud jde o další rozměry rakety, zpráva OSN se od zprávy HRW významně odlišuje. Pokud má zpráva OSN pravdu, HRW citující propovstalecké blogery pravdu mít nemůže.

Mem o raketě "ráže 330 mm" se objevil krátce po útocích, když neexistovala žádná nezávisle zjištěná fakta. Po mém soudu je soustavně opakován proto, aby bylo veřejnosti vsugerováno spojení mezi chemickým útokem v Gútě a Íránem, který měl podle některých "analytiků" údajně vlastní rakety ráže 330 mm (zcela jiné konstrukce než zajištěný exemplář) dodávat syrskému režimu.

Írán je kvůli svým neblahým zkušenostem z irácko-íránské války rozhodným odpůrcem chemických zbraní.

0
Vytisknout
11420

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2013