Česká pravice ve věku tržní civilizace

18. 9. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 10 minut

Česká pravice je už skoro čtvrt století nositelem myšlenky, že volný trh vyřeší více méně vše a že regulace a silný stát představují ohrožení pro společnost "svobodných jednotlivců". Neoliberalismus, respektive některé jeho prvky, představují základ pravicové ideologie a politiky i v České republice. Česká pravice je tak součástí globálního politického projektu, který představuje zcela konkrétní zájmy. V českém kontextu můžeme mluvit o tom, že tento globální projekt má konkrétní lokální důsledky, se kterými se dnes česká společnost musí potýkat.

Mesiáši, lumíci a paviáni aneb Cirkus bude

18. 9. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

Tenhle cirkus není pro děti. Jednak nejsou voliči, jednak tleskají, jen když se jim představení opravdu líbí.
Jacob van Blom

Ze všech pavilónů tohoto našeho vezdejšího blázince je tradičně nejživěji na internetu. Blázni se zde těší relativní volnosti a s gustem si jí užívají. Oč je jejich mysl zmatenější, o to asertivnější a nesmlouvavější jsou jejich názory. Gramatika je netrápí a slušnost a ohleduplnost nesvazuje. Všichni tu mluví ke všem a nikdo nikoho neposlouchá. Jak podivuhodný obraz zmatení jazyků coby babylonské věže balancující na tekutých píscích. Stavba je vratká a co chvíli hrozí zborcením. Někteří blázni, neb je čas předvolební, se ji snaží zpevnit tím, že ji polepují billboardy s nejrůznějšími prázdnými hesly a tvářemi mesiášů s úsměvem sňatkových podvodníků. Vše je v pohybu a nic není jisté, kromě jediného: Cirkus bude!

Sýrie: Rusko obdrželo dodatkové údaje k útoku v Gútě. V OSN se vyostřují spory

18. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Rusko dnes od syrské strany obdrželo dodatkové materiály k útoku v Gútě. Podle Damašku dokazují účast povstalců na chemickém útoku z 21. srpna. Oznámil to náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov, který je v Damašku na konzultacích. Rusko podle něj zahájilo zkoumání těchto materiálů a zatím se k nim nemůže vyjadřovat. Protože však dříve dospělo k závěru, že 19. března v Aleppu spáchali chemický útok povstalci, bere tvrzení syrské strany vážně.

Šedá síla ekonomiky

18. 9. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 3 minuty

Jakkoliv je osud dnešních seniorů nemilý, zoufalý a ubohý, vzpomínání na staré zlaté časy, nepomůže ani jim, a těm mladším, kteří lhostejně čekají na osud mnohem a mnohem horší. Spíše je na místě si uvědomit některá pravidla, kterými se řídí naše společnost.

Za nářkem seniorů se často skrývá naivita, která se senilitou stáří nemá nic společného. Bývá mnohdy projevem dlouhodobého nebo i celoživotního postoje. Situace seniorů je tedy následkem a také trestem, který rozumný člověk starým lidem nijak nepřeje.

Personální krize aneb "Nejsou lidi" - II. díl: Možnosti

18. 9. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 18 minut

Sehnat dobrého, zodpovědného a zkušeného zaměstnance je dnes opravdu velký problém, i když se to netýká úplně všech profesí a rozhodně ne všech firem. V mnohých firmách mají vysokou kulturu péče o zaměstnance, sami si je vychovávají, odměňují podle dosažených výsledků a dobrých si váží natolik, že je nepropouštějí ani v době nemocí ani kvůli věku, protože vědí, že jejich vědomosti o firmě, zkušenosti, důvěra a loajalita jsou vysoce cenné hodnoty. Zajímavé je, že tyto firmy nekrachují ani nesnižují svoji konkurenceschopnost.

Abychom nejedli brouky

18. 9. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 7 minut

Zájem českého důchodce či důchodkyně s průměrným důchodem 10 778, - Kč (na konci loňského roku) se většinou redukuje na snazší uspokojení existenčních potřeb. Jak ošidné je slovo průměrný dokládá fakt, že starobní důchod do osmi tisíc korun bere v ČR cca 150 tisíc seniorů. Průměrná penze muže byla loni 11 949 korun, u žen to bylo pouze 9 786 korun. Nejohroženější skupinou důchodců jsou tedy osamělé ženy -- seniorky.

Konec recese?

18. 9. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 4 minuty

V minulých dnech některé z našich informačních zdrojů oznámily, že se blíží konec recese. Toto sdělení, původně z oblasti ekonomické, by mohlo být v souvislostech zahájení volební kampaně pro řadu dychtivých čtenářů všech produktů propagačních pracovišť zvěstí neblahou. Kreativní tvůrci z PR agentur, případně tvořiví členové jednotlivých politických stran, totiž dovedou zřejmě za levný peníz produkovat přímo dokonalé recesní prostředí. Poslouží jim k tomu kromě jiného i drobné zhutnění volebních programů. Výsledek jejich práce se vyskytuje ve formě hesel, případně v podobě prostinkých všeobecných konstatování, na všech možných i nemožných plochách, buď aby inspiroval budoucí voliče, anebo také pobavil všechny neukázněné recesisty. V tom druhém případě vyplývá často možný humorný základ textů z kontrastu mezi předkládaným sdělením a tvrdou životní realitou.

Voda a stát

18. 9. 2013 / Oldřich Syrovátka

čas čtení 5 minut

Přibližně před rokem byl v Britských listech publikován článek Pitná voda v Plzni nad zlato?, který podrobně shrnul informace o velmi špatné kvalitě pitné vody kontaminované pesticidy. Tento článek spolu s následně natočeným dokumentem České televize poměrně solidně zdokumentoval většinou bagatelizující postoje různých zástupců státní správy i samosprávy; velmi oblíbeným argumentem je zejména tvrzení, že účinky pesticidů na lidské zdraví (v Plzni zvýšený výskyt rakoviny ledvin) vlastně nejsou jednoznačně doloženy. Oba dokumenty potvrzují skutečnost, že hygienické limity na kvalitu pitné vody v Plzni byly významně zmírněny (norma bývá překročena až desetkrát), upozornily na nedostatečnou evidenci a kontrolu pesticidů, na bezohlednost zemědělských podnikatelů a neudržitelnost současného stavu způsobeného tlakem produkce kukuřice pro bioplynové stanice na krajinu. Zároveň vyslovily zásadní myšlenku, že řešení problému by nemělo spočívat v nesmírně nákladné investici do zařízení vodárny, ale ve změně managementu krajiny řeky Úhlavy, z níž je voda pro Plzeň odebírána.

I. Rešerše "úspěchů" české privatizace a kapitalismu

18. 9. 2013 / Petr Vavruška

čas čtení 27 minut

Soubor navazujících příspěvků provádí Rešerši "úspěchů" české privatizace a kapitalismu a Stavu české justice. V třetí části Brainstorming pro demokracii hledá odpovědi na otázky jak, kdy a s kým aktivovat veřejnost k resuscitaci zmírající demokracie.

Sliby OF a Václava Havla 1990

Vše co si v  rešerši přečtete lze v nesčetných pramenech nalézt i na internetu. Ale patrně ne tak koncentrované a v souvislostech, z kterých mrazí. I tak se jedná pouze o zlomek toho co se našim vládám za 23 let podařilo...

Opravdu jsou na tom nejhůře důchodci?

18. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Párkrát mi osud přál a pracoval jsem v lépe placených technických pozicích. Ale ne vždy štěstí přeje, a proto jsem i zvyklý na dělnické práce, u nichž postačuje např.vyučení bez maturity. Jde o dělnické práce v dnešních továrnách - ponejvíce lisovnách a montovnách. Nutno podotknout, že na takových pozicích pracuje dnes obrovská část populace. A velmi často jde o lidi s vyšším vzděláním než je požadováno - protože jejich obor je neuplatnitelný, nebo nechtějí dojíždět 100 km do práce. Z vlastních zkušeností mohu říci, že průměrná mzda v těchto továrnách na venkově (to jest vše mimo Prahu, Brno, a možná i některá krajská města) se nepohybuje více jak 12 tisíc čistého! Proto si dovolím oponovat všeobecně přijímanému názoru, že nejhůře na tom jsou důchodci. Nejhůře na tom jsou mladí lidé, kteří si zařizují své vlastní bydlení a zakládají rodinu, a musí pracovat za oněch 12 tisíc!

A narozdíl od důchodců tu jen o maličko vyšší almužnu musí odpracovat minimálně 8 hodinami denně, dřou na směny, po nočních jsou nevyspaní a nemají např. čas opravovat starý domek, na nějž splácí dluh, a často nemají čas ani na partnera a děti. Důchodce za těch 10 tisíc sedí doma, a předpokládám že bydlení už by měl mít dávno zajištěno a děti snad již také nemusí živit (to že živí vnoučata je s prominutím jeho vlastní hloupost).

K čemu je nám demokracie, když naše děti hladoví?

18. 9. 2013

čas čtení 8 minut

Začátkem září jsem viděl v televizi dokumentární pořad, který mi nedá spát. Popisoval děti bez obědů ve školní jídelně. Tyto děti chodí s ostatními do jídelny, ale nemohou si vzít polévku ani hlavní jídlo -- dovolí jim jen napít se čaje....

Příčina je prozaická - jejich rodiče nemají na školní obědy peníze! Rodiče těchto dětí nemají ani doma dostatek jídla, aby se děti najedly alespoň tady. V televizním pořadu hovořila matka takových dětí. Samoživitelka, jíž hrozil i "vyhazov" z bytu pro neplacení nájemného. Příčina opět stejná - pohledná mladá blondýnka, matka několika dětí, nemá žádné peníze! Srdceryvně působila i scéna, kdy tato mladá matka řešila se svými syny na jakési "rodinné radě" problém, zda se koupí cvičebnice z cizího jazyka, nebo raději jídlo! Nejstarší z dětí, asi dvanáctiletý chlapec, říká: "Učebnice je strašně drahá, stojí tři stovky", píše Pavel Kotál.

Lži ČT

18. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Právě se diváci Událostí na ČT dozvěděli, že klesající ceny silové elektřiny, na které se mohou těšit na svých fakturách, jsou způsobeny konkurencí dodavatelů na našem trhu. Konkurence dodavatelů elektřiny je však na našem trhu již několik let a dosud ceny elektřiny jen stoupaly. Jak je to možné? Protože se jedná od ČT o účelovou manipulativní lež. Klesající ceny silové elektřiny jsou totiž taženy poklesem cen na burze způsobeným rozvojem obnovitelných zdrojů energie. Tuto skutečnost však nemůže divákům Česká televize sdělovat protože by nabourala svojí dlouholetou propagandu, že jsou obnovitelné zdroje drahé a nepotřebné. Vymyslela si tedy zástupný "neškodný" důvod s konkurencí dodavatelů, píše Luděk Švehla.

Krize eura se může na podzim vrátit

18. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Chvíli se zdálo, jako by se v Evropě věci uklidnily. Ekonomika se pomalu zotavovala a Řecko poslušně pracuje na finanční konsolidaci. Nicméně hlavní ekonom Commerzbank Jörg Krämer, zvedá varovný praporek. "Na jedné straně vidíme určitý pokrok, například ve Španělsku, Portugalsku a Irsku... Ale na druhé jsme dosud neviděli reformní průlom na široké frontě a zejména ne v největší krizové zemi - Itálii."

Brazilská prezidentka kvůli špehování zrušila státní návštěvu USA

18. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová kvůli podezření ze špionáže odvolala státní návštěvu Washingtonu naplánovanou na říjen. Americká zpravodajská služba NSA byla obviněna ze sledování emailů a textových zpráv prezidentky a státní ropné společnosti Petrobras. Podezření je založeno na dokumentech zveřejněných bývalým zaměstnancem NSA Edwardem Snowdenem. Prezident Brack Obama slíbil incident vyšetřit. Bílý dům oznámil, že v pondělí s Rousseffovou o záležitosti telefonicky hovořil.

Střet

18. 9. 2013 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 8 minut

Tusvald nemohl uvěřit. Takový kus cesty se plíží mezi kameny i ostrohy skal, aby ho ti z protějších zákopů nezahlédli, ale jen nabere ze studánky něco vody, tyčí se nad ním vousáč v ruské uniformě! I on svírá v ruce kbelík. I v něm musí krev stydnout: beze zbraně - - najednou - - sám - - před nepřítelem! Co tam v zákopech dělají, že ho pustili až ke studánce?!

Bloggeři šíří hoax o Romech, zfalšované statistiky přisuzují Sociologickému ústavu AV ČR

18. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., se distancuje od zfalšovaných dat o romské populaci v ČR, která se šíří prostřednictvím blogů a dalších médií. Tato data nepocházejí ze Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i., a ani z jiné výzkumné či vládní organizace v České republice. Zdrojem zfalšovaných dat je hoax (poplašná podvodná zpráva), který se šíří českým internetem minimálně od roku 2004.

Vládo, dej peníze horníkům, ne Bakalovi!

18. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Greenpeace

Česká kancelář Greenpeace naléhavě vyzývá vládu Jiřího Rusnoka, aby šest miliard korun, jimiž hodlá pomoci krachujícímu uhelnému dolu Paskov na Ostravsku, rozdělila přímo mezi horníky ohrožené ztrátou práce. Greenpeace naopak vládu důrazně varuje, aby miliardy z peněz daňových poplatníků nesypala do jámy ztrátového dolu. Ekologická organizace upozorňuje, že by šlo o nebezpečný precedent, který by otevřel cestu k podobné státní podpoře soukromých těžebních firem ve ztrátě i v budoucnu.

Jak chutná moc

17. 9. 2013 / Přemysl Janýr

čas čtení 24 minut

Tenhle text vlastně vznikl jako slohové cvičení - byl jsem požádán o komentář k několika bodům s tématem moci. Neuspokojovaly mne. Hledal jsem dál, ale vše co jsem nalezl se týkalo až její institucionalizované podoby. Jenomže v té si ji většina autorů a výzkumů jako problém teprve uvědomuje. Problémy s mocí začínají daleko dříve, u jedince, u mne, v mé hlavě.

Personální krize aneb "Nejsou lidi"

17. 9. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 6 minut

V osmdesátých letech jsme se divili, jak je možné, že máme uzákoněnou pracovní povinnost, všichni pracují a přitom "Nejsou lidi". Dnes žasneme nad tím, že máme papírově půlmilionovou nezaměstnanost (v realitě mnohem větší) a přitom na práci "Nejsou lidi".

Jen díky důchodcům má levice podporu nad 50 procent

17. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Dobrý den pane Čulík,

Chtěl bych reagovat na článek pana Slámy a hlavně na Váš komentář pod ním, píše Martin Ševčík.

Je sice pravda, že se důchodci nijak nezorganizovali do nějaké platformy, která by diktovala požadavky či programové body stranám (to ale nedělá nikdo u nás), ale že by se důchodci nehájili, to by jste jim křivdil. Jen díky nim se drží levice kolem 50%. Podívejte se na statistiky jakýchkoliv voleb za posledních 10 let.

Zpráva inspektorů OSN o chemickém útoku na předměstí Damašku odporuje syrské zprávě Human Rights Watch

17. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V Příloze 5 včera publikované zprávy inspekčního týmu OSN (pdf) je popsána zajištěná atypická chemická munice (viz obrázek) použitá k útokům z 21. srpna na předměstí Damašku Gúta, konkrétně v oblastech Zamalka/Ajn Tarma. Na částech této munice byla zjištěna přítomnost sarinu. V lokalitě Muadamíja byl nalezen samostatně raketový motor rotační sovětské dělostřelecké rakety M-14-OF; raketa zasáhla původně druhé patro blízké budovy a zbytky její hlavice se nepodařilo nalézt. Chemický detektor LCD 3.3 neukázal v místě dopadu této rakety přítomnost bojové chemické látky a tato raketa také není v Příloze 6 zprávy zmíněna mezi zdroji 13 vzorků z lokality testovaných na přítomnost bojové chemické látky. Není tedy nade vší pochybnost prokázána souvislost mezi přítomností této rakety v Muadamíji a chemickým útokem tamtéž, existují alternativní vysvětlení (mohlo jít o standardní tříštivotrhavou raketu).

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI PRŮMYSLU:

Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

17. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

V éře divoké privatizace let 90. jsme přišli o značnou část českého průmyslu. Buď některé podniky přímo zanikly, aby nekonkurovaly západu, či byly zprivatizovány do takzvaně českých rukou, aby časem skončily jako vytunelované v konkurzu. Nezřídka se podniky položily díky zásadním chybám svého managementu. Např. ve sklářství byla takovou chybou orientace na výrobu obyčejných sklenic s tím, že se budou vyvážet na západ, místo abychom se zacílili na nevšední brusičskou práci a hledali trhy v Rusku, v Číně, atp. Je otázkou, zda se jednalo toliko o neschopnost, nebo byly v pozadí ještě další zájmy.

Realitou je, že celá škála českých značek jako Liaz, Tatra Kopřivnice, ETA Hlinsko, Poldi Kladno, Crystalex, OP Prostějov aj. buď ztratily většinu svého lesku nebo zanikly úplně.

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

Šedá síla?

17. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Čulíku!

Důchodci v ČR, s průměrným důchodem 10 800 Kč měsíčně, nemají ani na PC, ani na předražené telekomunikační služby, navíc, většina z nich ani neovládá keyboard! Ti se nemohou nikdy spojit! Pivo je tak drahé, že nemohou jít ani do té hospody. Jděte s tím vaším zasraným kapitalismem do prdele! Tady bylo před tím "Sametem" dobře! My krvácíme teď! A moc!

V úctě a s pozdravem Ing. Otakar Pachmann

Důl Paskov do rukou státu a zaměstnanců!

17. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva iniciativy ProAlt k demonstraci hornických odborů v Ostravě 17. září 2013.

Za časů prosperity vydělával Důl Paskov managementu společnosti RWG a miliardáři Zdeňkovi Bakalovi desítky miliard korun. Nyní, když kvůli poklesu světových cen uhlí hrozí v tomto dole snižování hornických platů o 20% a propouštění, je Bakalovi zatěžko uvolnit alespoň malou část těchto zisků na zachování hornických mezd a pracovních míst.

Zapomenutí

17. 9. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 1 minuta

S blížícími se volbami by člověk očekával, že se aspiranti na poslanecká místa rozpomenou na své starší spoluobčany, tedy na seniory. Aby ovšem pak na ně zase rychle zapomněli. Tak už to v naší moderní společnosti, plné empatie, bývá. V nedělní politické diskusi padla zmínka o tom, že na důchodech byly ušetřeny dvě miliardy Kč, díky změně valorizačních pravidel.

Tedy kdysi vytvořená pravidla, kterými se měl důchod seniorům upravovat tak, aby rostoucí inflace ho nepostihovala plnou silou, se jednoduše změnila. Sdělení nebylo nijak komentováno. Důchodcům není třeba nic zdůvodňovat!

Chybí vzájemná úcta a obyčejná slušnost

16. 9. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Pod rozhovorem s Annou Šabatovou, který přinesl server iDnes a z něhož BL citují, je obsáhlá diskuze. Vybírám z ní jediný názor jakéhosi Františka Nováka: "Jak může někdo, kdo podepsal Chartu, volat po cenzuře?"

Pan Novák a další se mýlí: Anně Šabatové nejde o to, aby bránila ve vyjádření názorů se kterými se neztotožňuje či s nimi hluboce nesouhlasí, ale o to, aby se často velmi složité problémy v internetových diskuzích, na které má přístup každý -- a to bez ohledu na znalost věci, četné souvislosti a nakonec i přirozenou inteligenci -- neredukovaly na nekvalifikované výkřiky plné iracionální nenávisti (a také gramatických chyb).

K problému Sýrie ... nebo Ruska?

16. 9. 2013 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

(Polemika s článkem Alexandra Bačkovského)

Je pravda, že zásah Západu v prostoru bývalé Jugoslávie ukončil několikaleté krvavé boje v Bosně a zabránil patrně ještě horším masakrům (přinejmenším kvalitativně) v Kosovu. Vůči těm, kteří si to neuvědomují nebo nechtějí uvědomit nebo je jim to jedno (třeba proto, že za jediné významné považují "vyřešení problémů") sdílím výhrady Alexandra Bačkovského.

Falešné tóny české žurnalistiky ...

16. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Se zájmem jsem přečetl článek Marka Řezanky Novináři s kolty proklatě nízko aneb V pravé poledne. Úvodem snad jen krátká citace z článku: "Je na každém novináři a na každém reportérovi, aby se zamyslili, zda odvádějí skutečně kvalitní práci, do jaké míry jsou závislí na zájmech svých zaměstnavatelů a zda není čas na nějakou sebekritiku", píše čtenář Aleš Staněk.

Finanční gramotnost

16. 9. 2013 / Rudolf Bláha

čas čtení 3 minuty

V době normalizace přicházel režim s různými náměty na zlepšení metod výuky. I  matematiky. Kromě bombastického zavádění množin málem už od mateřské školy, přišli ti nahoře i s nápadem v matematice matematizovat reálné situace. Tady nešlo o to, co věděl každý kantor, že úlohy z praxe motivují nejvíce. Šlo o to, jako všude jinde, propagovat bolševické poměry. Nelépe z Rudého práva brát lživé údaje o růstu výroby a blahobytu v socialistickém táboře, zejména v SSSR, a zamotat je do přísně logické matematiky. Grafy úspěchů ze socialistického tábora tak v ukázkách mířily vždy nahoru. Kapitalisti byli vykreslováni grafy mířícími dolů.

Sýrie: Již téměř polovina povstalců náleží k džihádistům nebo tvrdým islamistům

16. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Téměř polovina povstaleckých bojovníků v Sýrii dnes náleží k džihádistickým nebo tvrdě islamistickým skupinám. Tvrdí to analýza renomované britské konzultantské společnosti IHS Jane's.

Opoziční skupiny bojující proti režimu Bašára Asada mají v současnosti asi 100 000 mužů, ale i po více jak dvou letech bojů jsou fragmentovány na zhruba 1000 tlup (bands). Nová studie IHS Jane's tvrdí, že asi 10 000 z nich patří mezi džihádisty (zahrnující i zahraniční bojovníky) bojující pro skupiny napojené na al-Kajdu. Dalších 30 - 35 000 se počítá k islamistům, kteří do značné míry sdílejí názory džihádistů, ale ne jejich mezinárodní plány. Dále je tu ještě nejméně 30 000 umírněných, kteří také patří ke skupinám islámského charakteru.

Americká NSA sleduje mezinárodní platby

16. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká zpravodajská služba NSA se zajímá o mezinárodní platby vyřizované společnostmi jako je např. VISA. Zřídila dokonce v rámci speciálního oddělení vlastní finanční databázi, která sleduje peněžní toky. Zjistil to německý Spiegel.

Omezenost šéfa České lékařské komory

16. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nedovedu si představit, že přijde pacient do ordinace s tím, že špatně vidí, a lékař s ním začne řešit alkohol. Tak s ním určitě kontakt nenaváže. Navíc, vždycky záleží na motivaci jednotlivého pacienta," řekl šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Zdroj: ZDE

A proč ne? Skoro pokaždé, když jdu s něčím ke svému lékaři ve Skotsku, mi dává vyplnit dotazník, kolik alkoholu vypiju týdně. Co je na tom nenormálního? V normálním světě se ví, že je alkohol nebezpečný, připomíná Jan Čulík. Taky právě proto stojí v Británii jedno pivo kolem 120 Kč a sklenička vína kolem 150 Kč. Ve Skandinávii je to 190 Kč za jedno - levnější - pivo. Proč ne v Česku? Když je tam rekordně nejvyšší alkoholismus, který lidi ničí... ?

Poměrně většinový systém

16. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že jsem z článku pana Mrázka nepochopil, zda je autorem předkládaného návrhu on sám, nebo hnutí Spojení 12. Ale tuto skutečnost nepokládám za podstatnou, protože chci reagovat k věci, a ne k předkladateli, píše Michael Kolařík.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37793